S-a descoperit vinovatul care a înspăimântat sistemul financiar global

În urmă cu cinci ani, sistemul financiar global a fost zguduit de „flash crash”, 15 minute de haos, care a zguduit marile pieţe ale lumii şi a determinat investitorii, atât mari, cât şi mici, să se întrebe cum o parte vitală a economiei poate fi îngenuncheată. Procurorii americani au declarat că o mare parte din vina pentru acel eveniment aparţine unei singure persoane: un bărbat în vârstă de 36 de ani care a manipulat cu îndrăzneală pieţele din locuinţa lui aflată la câteva minute distanţă de Aeroportul Heathrow din Londra, acolo unde a fost arestat. Indicele Dow Jones, cel care urmăreşte evoluţia celor mai importante 30 de companii stabile, de dimensiuni mari, şi profitabile din Statele Unite, a scăzut mai mult de 600 de puncte în câteva minute în după-amiaza zilei de 6 mai 2010, apoi s-a recuperat aproape imediat. Bărbatul în cauză este Navinder Singh Sarao, un trader britanic, pe care SUA încearcă să-l extrădeze.

Vestea arestării lui Serao a ridicat din nou îngrijorarea cu privire la modul cum poate un singur individ să exercite o influenţă majoră asupra pieţelor financiare din lume în condiţiile în care acestea sunt automatizate şi foarte complexe, cu reţele sofisticate prin care se fac bani în milisecunde.

Autorităţilor le-a luat cinci ani de zile să-l descopere pe “actorul necinstit” care făcea tranzacţii enorme. Au ajuns însă la el doar după un denunţ anonim.

Conform plângerii făcute de Departamentul de stat, Sarao tranzacţiona de la reşedinţa sa din Marea Britanie prin intermediul companiei sale Nav Sarao Futures Limited şi a manipulat preţul futures la Chicago Mercantile Exchange, una dintre cele mai mari arene comerciale din lume. În plângere se spune că Sarao a dat mai multe comenzi mari de vânzare pe CME cu scopul ducerii în jos a preţurilor. Apoi, a profitat de mişcările de preţ ulterioare şi a anulat ordinele iniţiale. Când preţul era jos, Sarao cumpăra şi culegea profitul.

Dow Jones Industrial Average a pierdut 9 procente în doar cinci minute. Evenimentul a fost destul de jenant pentru autorităţile de reglementare din SUA şi a stârnit o dezbatere aprofundată cu privire la fragilitatea pieţelor de tranzacţionare electronice.

Astăzi, Navinder Singh Sarao este acuzat de fraudă şi aşteaptă extrădarea. Procurorii susţin că acesta a făcut 40 de milioane de dolari din tranzacţionarea contractelor futures.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.