S-a lansat I’Velo Urban, proiectul pilot de stații automatizate de bike-sharing din București

În premieră pentru București, Asociatia Green Revolution, împreună cu partenerii Raiffeisen Bank și Kaufland România, au lansat astăzi primele stații automatizate de închiriere de biciclete I’Velo Urban.

Începând de astăzi, I’Velo Urban va asigura cetațenilor o mai bună mobilitate, iar stațiile sunt amplasate în cele mai importante zone din oraș și poziționate pe traseele cu aflux mare de călători ale transportului în comun. Stațiile automatizate de bike-sharing sunt: Piața Universității, Piața Revoluției, Piața Romană, Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulles, Kaufland Barbu Văcărescu.

La evenimentul de lansare au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și instituționale, parteneri, reprezentanți media, care au susținut și salutat apariția unui astfel de proiect în oraș:

Felicit Green Revolution pentru această ințiativă. Susțin întrutotul, și instituțional și personal, acest tip de proiect care ne educă să fim ecologiști, să fim sportivi, să avem grijă de orașul nostru”, a declarat Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.

Primarul General al Capitalei a precizat că în ultima ședință a Consiliului General au fost aprobate 19 proiecte din PIDU, iar printre aceste unul se referă la construirea a 42 de circuite de bicicletă pe tot teritoriul Capitalei.

În perioada următoare se vor organiza licitații după studiile de fezabilitate. Așa că, în curând, acest proiect pilot va deveni o realitate, iar Capitala va fi brăzdată de circuite de biciclete, atât de agrement, cât și de transport”, a mai declarat Primarul General.

I’Velo Urban este un proiect fresh, modern, contemporan și absolut necesar în acest moment în București, care totuși pare a fi predestinat pentru mesul pe bicicletă”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. Aceasta a anunțat că primii 100 de utilizatori ai statiei automatizate de la magazinul Kaufland din Barbu Văcărescu vor primi cadou bonuri de cumpărături în valoare de 50 de lei fiecare.

De ce susținem acest proiect? Ne dorim locuitori sănătoși. Poluarea în București este unul dintre factorii care afectează sănătatea cetățenilor. Acesta este motivul pentru care investim în comunitățile locale, în special în proiecte care duc la îmbunătățirea mediului. Începând de astăzi Bucureștiul este pe harta capitalelor europene cu sisteme de bike-sharing automatizate. Sper să găsim cât mai multe astfel de stații de biciclete și, în curând, cât mai multe piste”, a declarat Cristian Sporiş, Vicepreşedintele Raiffeisen Bank.

Noutăţile acestui concept unic pe piața de bike-sharing din București sunt autoservirea şi folosirea bicicletei in baza unui abonament. Abonamentul permite utilizarea bicicletei timp de 30 de minute, urmate de o pauză similară. Astfel, un utilizator poate închiria bicicleta de mai multe ori pe zi, cu condiția ca după fiecare 30 de minute de pedalat, să o returneze la una dintre statiile I’Velo Urban. Depășirea celor 30 de minute de grație atrage costuri suplimentare.
O altă caracteristică importantă a sistemului I’Velo Urban este că utilizatorii îşi aleg singuri bicicletele din rastel. Cele 210 biciclete poti fi închiriate 24 de ore din 24, în orice anotimp, de la oricare dintre cele 6 stații automatizate și le pot returna la cea mai apropiată stație automatizată din sistemul I’Velo Urban.

Noul concept își propune să ajute la fluidizarea traficului din București și să contribuie la o mai mare mobilitate urbană. Principalele pârghii sunt încurajarea oamenilor să-și lase autoturismele personale acasă sau să circule cu mijloacele în comun și să folosească bicicletele pentru deplasarea rapidă în zonele aglomerate din oraș. Bike-sharing-ul are efecte benefice asupra sănătăţii bicicliştilor şi contribuie la reducerea poluării fonice şi a aerului din marile comunităţi.

Pentru a putea beneficia de serviciile sistemului, utilizatorii trebuie să isi creeze un cont pe www.ivelo.ro și să se înregistreze la unul dintre centrele I’Velo Relax din Parcul Herăstrău (metrou Aviatorilor și Arcul de Triumf) și Parcul Tineretului (intrarea Gheorghe Șincai) pentru a primi cardul I’Velo. Închirierea unei biciclete se face pe baza cardului personal I’Velo, iar validarea se face la orice statie automatizată I’Velo Urban, odată cu prima închiriere.

Mai multe informații și amănunte despre cum funcționează conceptul stațiilor automatizate de bike-sharing se găsec accesând site-ul www.ivelo.ro.

Inspirat din proiecte similare de bike-sharing, care funcționează cu succes în marile capitale europene, I’Velo Urban este un proiect fabricat 100% în România.

Stațiile automatizate și rastelurile sunt fabricate în România, folosindu-se forță de muncă, materie primă și expertiză autohtone
Sistemul informatic automatizat este realizat de programatori de la o companie IT romanească oferă zeci de locuri de muncă, contribuind astfel la reducerea șomajului și la un buget local și național mai bogat, din colectarea de taxe și impozite

Proiectele I’Velo înseamnă totodată o preocupare continuă a creșterii gradului de satisfacție a utilizatorilor prin oferirea de servicii de calitate, dar și a unui personal profesionist, prietenos și pregătit să asigure experiențe plăcute iubitorilor de pedalat.

Green Revolution, fondată în martie 2009, este prima organizație nonguvernamentală de ecologie urbană din România, ce pune în practică măsurile ce stau la baza construirii unui oraș verde. Green Revolution dezvoltă proiecte variate, care promovează și sprijină: educația ecologică și responsabilitatea față de mediul înconjurător, mijloacele și soluțiile de transport ecologice și economice, adoptarea unui comportament responsabil față de mediu în randul autorităților și companiilor private și de stat.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.200 de magazine în 7 țări. Programele de responsabilitate socială reprezintă o componentă cheie în strategia companiei. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii noastre corporative. Conceptul dezvoltării durabile presupune integrarea unui comerț sustenabil în cadrul tuturor proceselor operaționale, precum și asumarea răspunderii pentru mediu și societate in care activam.

Raiffeisen Bank Romania este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse și servicii financiare clienților persoane fizice, IMM-uri sau corporații. Raiffeisen Bank are o rețea de peste 500 de agenții în toată țara care deservesc aproximativ 2 milioane clienți persoane fizice, 100.000 de IMM-uri și peste 8.000 corporații mari și medii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Stan 239 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.