S-a spart binomul Plahotniuc-Dodon

În vacanţa de iarnă ce s-a întins din decembrie până la mijlocul lunii ianuarie, datorită sărbătorilor pe stil nou şi pe stil vechi, la Chişinău a început să se cristalizeze un nou conflict, de această dată între foştii parteneri Igor Dodon şi oligarhul Plahotniuc. Liderul informal al Moldovei şi-a oficializat poziţia de preşedinte al PDM într-un congres extraordinar, în care a fost singurul candidat la această funcţie, şi a fost votat de toţi participanţii la congres, fără nicio excepţie. La începutul anului, Plahotniuc şi-a luat funcţia în serios şi, într-un editorial semnat chiar de el, în Fox News (trustul apropiat lui Donald Trump), articol ce este de fapt o scrisoare deschisă către preşedintele ales al Statelor Unite, i-a cerut acestuia să nu permită Moscovei să întoarcă Moldova din drumul european.

În tot acest timp, preşedintele Igor Dodon şi-a luat o binemeritată vacanţă şi a plecat la Soci, în Federaţia Rusă, apoi la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. Conferinţa de presă de după întâlnirea celor doi preşedinţi nu a trezit un foarte mare interes presei din Federaţia Rusă, astfel că, din cele zece minute petrecute în faţa jurnaliştilor, mai mult de jumătate din timp Vladimir Putin a vorbit despre scandalul prostituatelor din Moscova şi Donald Trump. Tot în acea conferinţă de presă, printr-o regie ieftină, noul lider de la Chişinău „s-a scăpat“ şi a arătat presei un cadou privat primit de la Putin, o hartă a Moldovei mari, pe care Dodon a avut grijă s-o vadă foarte bine televiziunile, respectiv ziariştii din România. Cel mai mare câştig al lui Dodon din vizita la Moscova a fost „cadoul“ lui Putin, care, pentru cine nu a înţeles, este răspunsul Rusiei la obsesia lui Dodon că România susţine şi finanţează unionismul din Republica Moldova.

Întors la Chişinău, Igor Dodon a preluat modelul idolului său, Putin, şi a organizat o conferinţă de presă de o oră și jumătate, marţi, 24 ianuarie, cu întrebări atât de la ziarişti, cât şi de la cetăţeni. În această conferinţă, Dodon a anunţat că va organiza două referendumuri. În primul rând, Dodon vrea ca moldovenii să-i mai dea o prerogativă în plus preşedintelui de a dizolva parlamentul şi în alte situaţii decât cele prevăzute de Constituţie. Preşedintele Moldovei nu ştie încă cum trebuie să sune această prerogativă, dar el ţine morţiş să poată dizolva actualul parlament şi să organizeze alegeri anticipate. În al doilea rând, într-un alt referendum, va cere poporului moldovean să hotărască dacă legea care pune în cârca cetăţenilor miliardul furat din sistemul bancar trebuie anulată sau nu. În timpul acestei conferinţe, şi Iohannis a fost articulat pentru declaraţia în care îl trimite pe filorus să respecte cadrul constituţional, Dodon cerându-i preşedintelui României să se uite în propria curte. Spaţiul public de la Chişinău s-a transformat într-un câmp de luptă între Plahotniuc şi Dodon şi, la cum arată lucrurile, el nu se va schimba până la alegerile parlamentare, care vor fi fie la termen, fie anticipate, lucru ce-i convine de minune lui Dodon, care se apropie de momentul în care va prelua şi puterea legislativă din Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.