S-a stabilit când are loc sesiunea extraordinară pentru Codul Fiscal

Parlamentul urmează să fie convocat în sesiune extraordinară în zilele de 24, 25 și 26 august, pentru a discuta cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe Codul fiscal, a anunțat luni președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, după ședința coaliției de guvernare.

Dacă nu vor fi aduse modificări, șeful statului nu mai are de ales decât să o adopte în această formă. Însă, Klaus Iohannis mai are o cale extraordinară de atac, o sesizare la Curtea Constituțională.

Liviu Dragnea a declarat, luni, că ministrul Finanţelor va ţine cont de cererea de reexaminare a preşedintelui şi va face o nouă analiză, împreună cu BNR, asupra sustenabilităţii.

Ministrul Finanţelor va purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu BNR, şi va realiza o analiză din care să rezulte mai bine sustenabilitatea şi justeţea măsurilor, a precizat Dragnea, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, la care a participat şi ministrul Eugen Teodorovici.

„Nu s-a discutat de angajarea răspunderii Guvernului, urmează procedura firească, se discută cererea de reexaminare a preşedintelui României în Parlament. La această oră nu sunt motive să modificăm actul normativ, dar ministrul de Finanţe, aşa cum este firesc, ţine cont de cererea de reexaminare, este preşedintele României şi are tot dreptul să facă lucrul acesta. Va discuta şi cu BNR şi cu toate celelalte instituţii interesate pentru a prezenta încă o dată o analiză temeinică din care să reiasă sustenabilitatea modificărilor din Codul Fiscal şi justeţea lor”, a declarat Dragnea.

El a spus că îl preocupă declaraţiile lui Isărescu privind faptul că noul Cod Fiscal nu este aplicabil, dar au fost multe informaţii în spaţiul public, inclusiv consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu a spus că Isărescu nu se opune acestui cod.

Întrebat în legătură cu declaraţia guvernatorului BNR că actualul Cod fiscal este inaplicabil, Dragnea a spus: „Mă preocup, numai că, o simplă declaraţie, pe care o respect şi care văd că astăzi este contrazisă puţin de Adrian Vasilescu, mă face să cred că cea mai bună variantă este ca domnul ministru al Finanţelor să discute cu toate instituţiile intersate, inclusiv cu BNR, pe cifre, analize”.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 22 iulie, în şedinţa de Guvern, că vrea să fie readoptat Codul Fiscal până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, renunţând astfel la varianta asumării răspunderii sau a unei ordonanţe de urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pe 17 iulie, spre reexaminare, Legea privind Codul fiscal.

În opinia președintelui, „Codul fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă și temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori și numai cu respectarea obligațiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.