×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 11 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:07
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Divorțul dintre Marea Britanie și UE a intrat în linie dreaptă
S-a stabilit data declanșării Brexit-ului

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a fost informat luni de către britanici că premierul Theresa May va invoca pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând procesul formal de ieşire a ţării din Uniunea Europeană.

"Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles a informat în această dimineață (luni — n.r.) Uniunea Europeană că Marea Britanie va activa articolul 50 la 29 martie", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, citat de AFP.

Comisia Europeană a reacționat luni precizând că este pregătită să înceapă negocierile privind Brexitul. ''Totul este pregătit în ceea ce ne privește, așteptăm notificarea'', a transmis executivul comunitar.

Notificarea va porni cronometrul celor doi ani de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Update: Donald Tusk a reiterat că în termen de 48 de ore din momentul în care Marea Britanie activează Articolul 50 va prezenta planul de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de UE.

„În decurs de 48 de ore de când Marea Britanie va declanşa Aricolul 50, voi prezenta proiectul liniilor de negociere pentru Brexit celor 27 de state membre”, a scris Tusk pe Twitter, după ce Londra a anunţat că va declanşa Brexit pe 29 martie.

O sursă europeană, citată de AFP, a declarat luni că liderii UE se vor întâlni la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai pentru a aproba liniile de negociere pentru Brexit, adică la patru, până la şase săptămâni după ce Marea Britanie va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. În aceste condiţii, negocierile pentru ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar ar putea începe propriu-zis în iunie.

(I.R.)Publicat Luni, 20 martie 2017
1776
 | 2
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
mariuta
+3
alo, baieteii cu Ochi ager, Ted si Dan! aveti tiglele pe casa puse sau ati urmat cursurile master ale mamei omidia? evaluarea unei decizii de acest tip se poate face doar dupa 3 ani! voi, *inteligenti* cum stiti ca sunteti, ati facut-o inainte ca ea sa se produca! de unde se vede, ca chiar in absenta, inteligenta nu poate sa nu prosteasca!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
ochi ager
+9
Iata ca se poate iesi din UE. Cand ma gandesc ca se vehicula ideea ca nu poti iesi din UE, Grecia cand a vrut sa iasa i s-a zis ca e imposibil etc. Iata ca exista modalitate de iesire, Marea Britanie n-a mai suportat sa stea sub cizma lui Merkel...
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Ted
+9
"...negocierile urmează să înceapă în mod oficial abia după cel puţin două luni de la notificare, în contextul în care Comisia Europeană (CE) trebuie să stabilească, la rândul ei, detaliile planului de negociere..." De ce n-au facut-o pana acum?! Au mai sperat ca britanicii se vor razgandi?...sau e doar birocratia din Bruxelles.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Dan
+12
Sa fie intr-un ceas bun !
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore