S-a stabilit data alegerilor locale

Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie, a decis miercuri Guvernul.

„Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfășurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Chestionat dacă se mai pot organiza alegeri locale în două tururi, Suciu a precizat că, din acest punct de vedere, ”lucrurile sunt pe un anumit făgaș și nu se mai pot întoarce”.

Pentru desfăşurarea alegerilor locale, Guvernul a alocat suma de 350 milioane de lei, mai mare decât cea atribuită la alegerile precedente, unul dintre motive fiind că nu se mai utilizează bani de la bugetele locale, a precizat Suciu.

O altă noutate o reprezintă apariţia a 180 de operatori tehnici care introduc date suplimentare, cum ar fi CNP-ul, prin intermediul unui sistem operat de STS. Ei vor fi plătiţi la fel ca şi membrii comisiilor electorale, adică 85 de lei / zi, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Astfel, în suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora.

De asemenea, sunt incluse costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secţiile de votare ale căror indemnizaţii sunt asigurate de la bugetul de stat.

Data de 5 iunie pentru organizarea alegerilor locale a fost propusă de Autoritatea Electorală Permanentă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.