S-au jucat finalele de cupă în Anglia, Italia, Franţa, Germania, Scoţia şi Ucraina

Ultimul tangou la Paris”. Euforia i-a costat trofeul. După 114 ani fiid strănepoţilor au readus cupa. Două sau trei despărţiri ? Unde se duce Lucescu?

Celta Vigo are de câştigat dacă Barcelona face dubla

Sâmbătă seara/noaptea s-au disputat finalele cupelor în patru ţări din „Big Five”. Deşi pe teren s-au aflat numeroşi jucători selecţionaţi pentru „Euro 2016”, toţi au jucat fără să se menajeze, de parcă ar fi fost meciul vieţii lor. Au fost meciuri dramatice, chiar dacă toate s-au încheiat cu rezultatele scontate. Alte două finale, cele din Scoţia şi Ucraina au fost marcate de evenimente deosebite. În această seară se joacă şi finala Cupei Spaniei, FC Barcelona – FC Sevilla, iar marea câştigătoare ar putea să fie … Celta Vigo. Dacă vor câştiga catalanii, cei de la Celta Vigo vor merge direct în grupele Europa League. Dacă andaluzienii vor triumfa, atunci Celta va juca în turul III de calificări în Europa League.

Bayern a treia „dublă” în 4 ani

Finala Cupei Germaniei a opus echipele clasate pe locurile 1 şi 2 în campionat, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund. Cum ambele echipe erau calificate în grupele Ligii Campionilor, singura miză a fost „onoarea”. Şi a ieşit un meci crâncen, în care ambele echipe au trecut pe lângă victorie, chiar dacă bavarezii au fost vioara întâia. După 90 de minute scorul a fost 0-0 şi imaculată a rămas tabela şi după 120 de minute. De menţionat că în prelungiri, Bayern a dominat categoric, iar Borussia a rezistat eroic cu doar 9 jucători valizi. În repriza a doua şi în minutul 105, Borussia a făcut trei schimbări din cauza unor accidentări, iar în prelungiri alţi doi jucători de câmp au jucat într-un picior. La loviturile de departajare, a câştigat Bayern cu 4-3. De menţionat că dacă, prin absurd, finala s-ar fi jucat după 1 iunie, toate cele 4 goluri ale bavarezilor ar fi fost anulate, pe noul regulament care nu mai permite fente la executarea penalty-urilor. Bayern a câştigat al 18-a cupă şi a făcut a treia dublă în ultimii 4 ani. A fost ultimul meci al lui „Pep” Guardiola pe banca lui Bayern, imediat după încheierea loviturilor de departajare, spaniolul a izbucnit în plâns. De menţionat că excelentul stoper Hummels a jucat ultimul meci pentru Borussia, de mâine el fiind jucătorul lui…Bayern.

Italia: două „duble” diametral opuse

Finala dintre Juventus Torino, campioana Italiei şi AC Milan avea o miză doar pentru (foştii) „diavoli”. Câştigarea Cupei i-ar fi trimis pe milanezi direct în grupele Europa League. Pierdere finalei, însemna al doilea an consecutiv în afara Europei. După 90 de minute, tabela de scor nu s-a modificat deloc. Au urmat prelungirile, şi în minutul 110, Morata a înscris golul victoriei pentru Juventus. Torinezii reuşesc a doua „dublă” consecutivă, iar Milan, „dubla” rămânerii în faţa televizorului. De 20 de ani nu au mai păţit o astfel de ruşine. Ce este mai trist pentru milanezi este faptul că în timp ce ei au ratat Europa, acolo va ajunge modesta Sassuolo, după doar al treilea an de Serie A. Pentru Juventus, a fost a 11-a Cupă a Italiei câştigată în cele 16 de finale pe care le-a disputat.

Primul succes (tardiv?) pentru Van Gaal

Ca şi pe „Olimpico” din Roma, şi pe Wembley, minutul 110 a fost cel care a decis finala Cupei. În acel minut, Lingard, intrat în teren în minutul 90, a înscris golul victoriei pentru Manchester United şi l-a făcut (parţial) fericit pe antrenorul său, Van Gaal, care a reuşit să obţină primul trofeu în Anglia. Nu se ajungea, probabil, însă la acest minut 110, dacă adversarii lui „United”, cei de la Crystal Palace s-ar fi trezit mai repede din „beţie”. A succesului. Despre ce a fost vorba. În minutul 79, echipa din sudul Londrei a deschis scorul. A urmat o avalanşă de entuziasm, jucătorii îmbrăţişându-se cu suporterii aflaţi în primele rânduri de la peluză. Londonezii erau la 10 minute de primul lor trofeu din istoria lor de 112 ani. După numai 2 minute, când încă erau sub euforia golului marcat şi tota dezorganizaţi în teren, cei de la Crystal Palace i-au permis lui Rooney să facă un slalom de 50 de metri şi să centreze de pe linia de fund, iar Mata, complet nemarcat a reluat în poartă, aducând egalarea. Poate dacă s-ar fi aşezat cum trebuie în teren, nu ar fi fost egalaţi la prim acţiune ofensivă a celor de la „United” şi poate cupa ar fi rămas la Londra. Aşa, Criystal Palace ratează a doua finală a Cupei, după cea pierdută în 1990 tot în faţa lui Manchester United. Victoria lui „United” a fost însă sărbătorită într-un alt cartier din Londra, pentru că West Ham United (echipă ce se credea că va juca în Liga Campionilor) a reuşit astfel să prindă preliminariile Europa League. Pentru Manchester United este al 12-lea trofeu, dar se pare că pentru Van Gaal a fost ultimul meci pe banca lui „United”. Aproape întreaga presă britanică a anunţat că Mourinho este ca şi instalat pe „Old Trafford”.

După mai bine de un secol

Ce nu a reuşit Crystal Palace în 112 ani, au reuşit „vecinii” de Hibernian Edinburgh după …114 ani. Pe 2 aprilie 1902, Hibernian învingea pe Celtic Park din Glasgow pe Celtic, cu 1-0 şi câştiga a doua Cupă a Scoţiei, după cea din 1887. Sâmbătă noaptea, pe Hampden Park, fii strănepoţilor învingătorilor din 1902 au adus din nou Cupa în vitrina clubului lor. De această dată, au suflat trofeul celor de la Glasgow Rangers. Termenul „suflat” nu este deloc unul de cartier. Rangers a condus cu 2-1, a fost egalată în minutul 80, şi când toată lumea se pregătea de prelungiri, la ultima acţiune a jocului, în minutul 90 + 2, fundaşul dreapta Gray, a marcat golul victoriei. Scenele care au urmat după fluierul final nu pot fi descrise. Entuziasm combinat cu violenţe al suporterilor învingătorilor şi intervenţia poliţiei călare. 114 ani de aşteptare înseamnă totuşi ceva. Cei de la Rangers rămân cu consolarea că după 4 ani petrecuţi în ligile 4, 3 şi 2, au repromovat în prima ligă, de unde au fost excluşi în 2012, din cauza problemelor de ordin financiar.

Ultimul tangou la Paris”. Pentru „Ibra”.

Olympique de Marseille „conduceau” cu 10 la 9 pe Paris Saint Germain la trofeele adjudecate în Cupa Franţei. De sâmbătă noaptea, scorul a devenit egal: 10 la 10. PSG a câştigat finala Cupei, învingând cu 4-2 pe Marseille, devenind corecordmenă a competiţiei. Totodată, este a doua dublă consecutivă realizată de parizieni. A fost ultimul meci pentru PSG al lui Zlatan Ibrahimovic, care şi-a onorat despărţirea cu două goluri marcate. După meci, un întreg stadion la aclamat pe starul suedez. „Este ultimul meu meci pe Parc des Princes. Am venit ca un rege, plec ca o legendă”, a scris pe Twitter „Ibra”. Şi tot aici, suedezul a menţionat că pe 7 iunie va începe „noul său proiect”. Sunt trei „ipoteze de lucru”: Manchester United, West Ham United sau o echipă din SUA.

22 de trofee în 12 ani


Shakhtar Donetsk
– Zorya Lugans 2-0, a fost meciul de adio pentru Mircea Lucescu pe banca “minerilor”. 8 titluri de campion, 6 cupe ale Ucrainei, 7 super-cupe , o Cupă UEFA, acesta este bilanţul celor 12 ani de “regim” Lucescu la Shakhtar. După finală, toţi jucătorii echipei au îmbrăcat tricouri pe care scria “Spasiba, Mister!”, iar suporterii au afişat câteva meşe uriaşe cu mesaje pro Lucescu. Unde va merge? Zvonurile îl dau în Rusia (Zenit), Turcia (Fener şi Galata), Franţa (Monaco) sau Naţionala României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.