S-au săturat deja de Ludovic Orban

Abia ce s-au încheiat alegerile cu cântec din PNL și Ludovic Orban a fost desemnat președintele formațiunii, că liberalii deja dau semne de răzvrătire împotriva noii conduceri. Doar trei luni le-a fost Orban pe plac urmașilor Brătienilor. Și asta, pentru că fie acesta nu a tranșat disensiunile din mai multe organizații care au degenerat în dezertări individuale sau de grup, fie a refuzat să le facă jocurile anumitor lideri regionali ai partidului.

Ca răspuns la modul în care au fost tratați de către cel căruia i-au susținut candidatura la șefia PNL, lideri precum Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă și Mircea Hava contestă prin interpuși toate modificările statutare pe care liderul PNL le pregătește pentru viitorul Consiliu Național. În disperare de cauză, contestatarii lui Ludovic Orban, care nu au cum să părăsească partidul în semn de protest, așa cum unii senatori și deputați au făcut-o deja, mai au o singură variantă prin care să se descotorosească de președintele lor. Mai exact, aceștia speră ca Orban să fie înhățat de justiție. Altfel spus, liberalii supărați au uitat complet de Liviu Dragnea și de problemele guvernării și s-au apucat să-i sape groapa propriului lor lider.

Șefii liberali, călcați pe coadă cu sancțiuni

Vasile Blaga și susținătorii lui vor să lase impresia că au luat o pauză de la jocurile de culise din cauza problemelor pe care fostul lider al PDL le are în justiție. Însă și această facțiune din PNL este nemulțumită de modul în care Orban manageriază situația partidului. Atât unii dintre vechii liberali, cât și cei proveniți din PDL sunt deranjați de ideile președintelui lor legate de modificarea Statutului PNL. Imediat ce a câștigat alegerile interne, Ludovic Orban și-a continuat seria peregrinărilor prin toate organizațiile din țară. Pe lângă numeroasele propuneri de modificare a statutului, liberalii au înțeles și că Ludovic Orban nu va rămâne la mâna liderilor de filiale care i-au susținut candidatura. Noile măsuri vor fi însoțite și de sancțiuni.

Majoritatea acestora sunt menite să reorganizeze politica de finanțe a formațiunii, dar și să impulsioneze liderii de filiale să se implice mai mult în susținerea acțiunilor de partid. Toate organizațiile vor fi obligate să se rezume să cheltuiască strict cât au în conturi, ca să nu mai îngroape partidul în noi datorii. Filialele care nu-și vor achita cotizațiile la centru în termen de cel mult șase luni nu vor mai beneficia de clemență, ci vor fi sancționate în premieră. Tot la trei luni, liderii organizațiilor trebuie să prezinte conducerii din Modrogan un bilanț de activitate, atât individual, cât și colectiv. În ultimul an, liberalii s-au plâns constant că n-au fonduri prin vistierie, ci doar o sumedenie de credite de înapoiat.

Omul de paie, mai bun decât schimbarea

Măsurile noi însoțite de sancțiuni sunt percepute ca o amenințare de către actualii lideri de filiale, deoarece pot constitui, pe viitor, motivele destituirii lor din funcție, și nu doar o știrbire a autorității lor zonale. În loc de mai multă libertate, liberalii s-au trezit cu mai multe îngrădiri propuse de noul lor președinte. Astfel, Ludovic Orban a ajuns rapid să-și semneze singur sentința. Deja în PNL se fac planuri și se speră ca dosarul în care este implicat Orban să devină conjunctura prin care să fie schimbat din fruntea partidului. În locul acestuia se dorește să fie pus un om de paie, mai ușor de manipulat de către liderii din eșalonul doi. Liderul PNL a fost achitat de instanța supremă pentru toate capetele de acuzare aduse de procurorii DNA în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunțător în cauză, pentru campania electorală de la Primăria Capitalei de anul trecut. Decizia nu este însă definitivă, iar speranțele grupărilor din jurul lui Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă și Mircea Hava sunt legate tocmai de viitoarea sentință. În acest fel, cei trei ar ajunge să preia soarta PNL. Până la o decizie definitivă a instanței, Ludovic Orban se zbate să-și consolideze autoritatea și să câștige cât mai mulți adepți la cauza sa.

Ben-Oni Ardelean se vrea președinte

Rămas cu buza umflată la negocierile pentru șefia SIE, deputatul Ben-Oni Ardelean și-a creionat alte aspirații de preamărire. Acesta este unul dintre numele vehiculate să preia conducerea PNL după o eventuală condamnare definitivă a lui Orban. În afară de Ardelean, adversarii actualului președinte mai au în mânecă și alte rezerve care să le facă jocurile din fruntea partidului. Și numele numărului doi în partid Robert Sighiartău este vehiculat să îi ia locul lui Orban. Deși este prea puțin „copt“ din punct de vedere politic, actualul secretar general este considerat omul potrivit pentru un asemenea rol pentru că nu este implicat în niciun scandal de natură penală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.