S-au scumpit ţigările, cu mult mai mult decât era prognozat

Începând de azi, British American Tobacco a scumpit cu 0,5 lei toate sortimentele de ţigări pe care le comercializează în România. Astfel, cele mai cunoscute mărci au noile preţuri după cum urmează: Pall Mall, 15,5 lei pachetul , Kent, 16, 5 lei pachetul, Dunhill, 17,5 lei pahetul, Rothmans, 16,5 lei pachetul, Lucky Strike, 16,5 lei pachetul.

Precedenta scumpire a ţigărilor de la BAT, cel mai mare producător local, cu 40% cotă de piaţă, a fost în luna iulie 2016. Mai înainte, o altă scumpire se produsese în octombrie 2015.

De fiecare dată când BAT scumpeşte ţigările, ceilalţi doi mari producători, PhilipMorris şi Japan Tobacco International urmează trend-ul, majorând preţurile la rândul lor. Nici acum nu vor face excepţie, probabil, în maxim o săptămână, şi celelalte ţigări de pe piaţa românească se vor scumpi, în medie, tot cu 0,5 lei.

Scumpirea ţigărilor este acum făcută anticipat de către producători pentru că, de la 1 iunie, acciza percepută de Finanţe pe ţigarete creşte şi ea cu 1%. Potrivit calculelor făcute în urmă cu o lună la nivelul oficialilor de la MF, majorarea accizei ar fi trebuit să antreneze o scumpire de 0,10 lei, însă, pe atunci, nu era clar dacă la majorarea accizei se va adăuga şi un coeficient derivat din anualizarea inflaţiei.

Majorarea accizei pentru ţigarete ar trebui să se facă, din 2018 până în 2022, cu 2% pe an, ceea ce ar antrena o scumpire a pachetului cu circa 1 leu, în total, în acest interval de timp. Este posibil însă ca producătorii să fie decis să scumpească mai mult acum, pentru ca, în următorii ani, majorările să fie mai mici. Mai mult decât atât, potrivit Codului Fiscal în vigoare, la majorarea anuală obligatorie a accizei se adaugă şi o actualizare cu rata inflaţiei din precedentele 12 luni, ceea ce poate constitui încă o explicaţie a scumpirii cu 0,5 lei pe pachet, în loc de prognozata 0,1 lei pe pachet.

”Considerăm că introducerea unui calendar de acciză pentru următorii 5 ani este o măsură care oferă sustenabilitate atât veniturilor bugetare din taxarea tutunului cât şi industriei producătoare, a doua cea mai importantă pentru bugetul statului. Tocmai de aceea, apreciem faptul că decizia Guvernului a implicat şi consultări cu industria. British American Tobacco a susţinut că un calendar clar de acciză va asigura creşterea şi sustenabilitatea veniturilor bugetare din taxarea comerţului legal fără a prejudicia eforturile în desfăşurare pentru diminuarea traficului ilicit”, declara, într-un comunicat de presă din aprilie, Gemma Web, CEO British American Tobacco. Potrivit acesteia, iniţiativa Guvernului permite proiectarea încasărilor la bugetul de stat pentru o perioadă de timp rezonabilă, oferind în acelaşi timp producătorilor stabilitatea necesară desfăşurării activităţii şi continuării investiţiilor în România.

Printre cele mai ieftine ţigări din UE. Scumpirile vor continua

Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printre cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.

Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţă ar fi trebuit să fie încheiat, dar va continua, mai lent, până în 2022.

Industria ţigărilor este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu vărsăminte anuale de circa 3 miliarde de euro. Piaţa locală este un joc în trei, BAT, Phillip Morris şi JTI, la care se adaugă ţigările comercializate “la negru”, aduse prin contrabandă din ţările vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1056 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.