S. Ghiţă, din exil sau din alcov

Cazul şi spectacolul Ghiţă merită toată atenţia, chiar dacă efectul nu este neapărat cel scontat. Oricît de tare ar încerca RTV să umfle povestea şi aceste confesiuni înregistrate, tot acolo rămînem. În primul rînd, aceste înregistrări au fost pregătite cu un timp în urmă, semn că Ghiţă se aştepta ca evenimentele să se deruleze.

Asta ne obligă să presupunem că, în detaliu sau în linii mari, Sebastian Ghiţă şi-a pregătit plecarea urmată de acest şir de confesiuni din care a fost difuzată doar prima. Mi se pare incorect ca RTV să marcheze, chiar şi pentru scurt timp, această înregistrare ca fiind ceva „în direct“. Dar toate acestea sunt detalii folositoare pentru cei care îl caută. Pentru noi, importante sunt doar cîteva. De exemplu, seria bancnotelor. Ce ne arată lista bancnotelor cu care a fost realizat flagrantul în cazul Vîntu? Că ne aflăm în situaţia unui caz pregătit de SRI şi DNA, în care Sebastian Ghiţă a fost un instrument. Abia acum avem dovada că S.O. Vîntu a fost arestat în urma unei provocări de flagrant, practică interzisă de legea română. Și că Sebastian Ghiţă a fost folosit de binom pentru preluarea Realităţii TV. Ce spune Sebastian Ghiţă despre asta? Absolut nimic! Ne arată doar o coloană de cifre (seriile bancnotelor) pentru ne convinge că ele probează utilitatea căsuţei de e-mail a Laurei Codruţa Kovesi. Cum a fost cu japca pe Realitatea TV, care a fost planul, cine l-a conceput şi cu sprijinul cui a fost aplicat şi, mai ales, de ce SRI şi DNA au avut legături cu preluarea unei televiziuni, cucu. Nici o vorbă. Doar despre o căsuţă poştală a Cucuvelei Mov, la care mai trimiteau mesaje şi Chelul Roşu şi Generalul cu 20 de milioane la sacoşă, ca să-i poreclim aşa pe cîţiva dintre actorii acestei piese nebune. Zice sau va zice ceva Ghiţă despre afacerile făcute de SRI prin firmele sale? Sau despre celelalte afaceri necurate ale generalilor despre care ştie destule, dar nu pomeneşte nimic?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul versiunea tipărită

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.