×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:18
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Companiile din domenii vitale, protejate prin lege
Să facem ce spune Olanda sau ce face Olanda?
Guvernul liberalului Mark Rutte consideră că preluarea companiilor autohtone ameninţă securitatea naţională
Guvernul liberalului Mark Rutte consideră că preluarea companiilor autohtone ameninţă securitatea naţională

Olanda este foarte interesată de mersul justiţiei în România, aşa cum a demonstrat-o prin scrisoarea semnată la începutul anului de ambasadorul la Bucureşti, alături de mai mulţi şefi de misiuni diplomatice occidentale, în care critica adoptarea la ceas de seară a celebrei ordonanţe 13. Însă Olanda este interesată şi de reforma economică din România, în special de procesul privatizărilor, pornind de la terenurile agricole până la portul Constanţa, aşa cum o arată actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, încă din 2014, pe când conducea diplomaţia olandeză. Olanda a avut grijă ca România să îşi privatizeze industria, iar justiţia să cureţe mediul de afaceri de întreprinzătorii români corupţi, iar când Bucureştiul nu s-a arătat un elev silitor, Olanda s-a opus intrării României în spaţiul Schengen.

Se pare însă că, la el acasă, guvernul olandez nu face tocmai ceea ce le cere ţărilor din Estul UE să facă. Ministrul olandez pentru Afaceri Economice a început să promoveze o agendă protecţionistă, urmărind blocarea preluării de către acţionari străini a companiilor olandeze. Săptămâna trecută, ministrul Henk Kamp (în funcţie începând din 2012, membru al Partidului pentru Libertate şi Democraţie, promotor al doctrinei economice liberale) a trimis parlamentarilor o scrisoare care a înfuriat fondurile de investiţii. Guvernul olandez doreşte să blocheze preluările ostile ale acţiunilor olandeze, să introducă o perioadă tranzitorie de un an de la înregistrarea unei asemenea tentative, perioadă în care statul va interzice acţionarilor să schimbe structura consiliilor de administraţie, politica de plăţi a companiilor şi să aprobe eventuale fuziuni sau achiziţii. „Preluările ostile pot duce la pierderea activităţilor de cercetare şi dezvoltare, pot slăbi ecosistemul inovaţiei în Olanda şi chiar pot duce la riscuri la adresa securităţii naţionale“, arată ministrul în scrisoarea trimisă deputaţilor şi citată de Financial Times.

Protejarea domeniilor economice vitale

Companii de management al fondurilor, precum Schroders sau Franklin Templeton (care administrează Fondul Proprietatea în România), au sărit ca arse şi au făcut apel ca guvernul să renunţe la asemenea planuri, considerate protecţioniste. „Ideile legislative sunt tot mai suprarealiste. Politicienii vor să pună bariere. Este oribil. Mă simt ruşinat că sunt olandez. Perioada aceea de un an este revoltătoare“, spune, pentru Financial Times, un investitor olandez, sub condiţia anonimatului. Criticile acestea par să nu schimbe nimic, mai cu seamă că vin la scurt timp după încercarea de preluare a concernului anglo-olandez Unilever de către americanii de la HeinzKraft, refuzată de olandezi. În plus, parlamentarii olandezi au votat de curând în favoarea unor legi care să protejeze companiile autohtone din domenii socotite vitale: insfrastructură, IT, telecomunicaţii şi apărare.

Călin MarchieviciPublicat Luni, 17 iulie 2017
3934
 | 18
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Didos
+3
Olanda are mari interese in Romania si mai ales o intereseaza pamantul agricol al Romaniei , ca noi romanii nu arendam , la straini pamantul , pe diferite termene, 20-40 de ani , ci rezolvam mai simplu , li-l vindem , sa fie al lor vesnic , ca noua nu ne trebuie ! Da, chiar , ce nevoie are Romania de propriul pamant ? Nu ne trebuie ! N.B. Au , nu Olanda este tara care se opune cel mai vehement , aderarii Romaniei la spatiul Schenghen ? Eh ! Nu conteaza ; noi avem o pozitie , ferma si bine definita : pozitia caprei !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Citadin
+3
Si, cine sa faca acestea? Lacheii butonagii nepatrioti?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
biznis class ue
+13
Olanda este din UE cu alta viteza...ei nu cer voie sa-si protejeze ce-i al lor...Noi nu doar ca le tot cerem voie...degeaba, dar nici nu mai avem ce proteja ajutati tot de ei.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Jder
+15
Holandezii cu fondurile lor de investitii au reusit sa privatizeze sistemul de pensii din RO. Le-au vandut romanilor iluzia ca sunt in "clubul select al asiguratilor la batranete sau la moarte". Le-au placut mult terenurile arabile si forestiere,portul comercial al Tomisului si alte afaceri unde redistribuie banii fraierilor catre conturile corporatiilor /bogatilor localizate la gurile Rheinului...Cu ajutorul politicienilor de "tip Anvers", holandezii au cumparat bucati din Tara romaneasca si ne-au dat la schimb i, lalele,frezii etc. Marile caractere holandeze au investit si in sistemul justitiar din RO, au incalzit statele de plata ale multor ministri, inalti functionari cu caractere mici ce s-au perinat prin echipele de guvernatori ai acestei Tari S-E europene.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
EVA
+15
Pai, sa facem ca ei, sa se duca naibii TEMPLETON, aia ai lui ROTSCHILD, care vor sa CONDUCA LUMEA.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Circ de prost gust la nivelul UE
+24
He he, nu face ce face popa, fa ce zice popa! Cam asa zicea bunicul meu. Asa si cu astia. Aud constant tot felul de spalati pe creier care repeta ca niste flasnete stricate ca "asa zice UE". Eh, ca sa vezi ca pana si olandezii s-au cam saturat de neo-liberalismul salbatic si imbecilizant. Si nu le pasa de loc de UE si Bruxelles. Culmea ironiei ar fi sa inceapa si nemtii!! Iata cum ideologii criminale aflate la originea crizelor salbatice si a neo-colonialismului se duc pe apa sambetei. dupa fascism cea mai criminala ideologie a fost acest neo-liberalism bolnav.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Citadin @ Circ de prost gust la nivelul UE
+5
Pai, bre neamule! Acum ar trebui sa facem ce fac ei, nu ce ne zic ei noua!
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
alex PLaton
+25
Olanda are reflexe de ”țară intensiv- defensivă”, ușor de înțeles în cazul unei țărișoare mici(populație și teritoriu) și care exploatează ,cumpăra ,vinde și transportă bogățiile,resursele, altora(coloniilor). Ea, Olanda ,nu se simte vinovată pentru asta . ”Vinovați”pentru că reproșează Olandei comportament colonial suntem noi(coloniile) ”,atîta vreme cît ” nu ne dăm seama că NU EXISTĂ STATE(țări) PRIETENE CI TĂRI (state) CARE AU NEGOCIAT CONVENȚII RECIPROC AVANTAJIOASE.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
OANA @ alex PLaton
+7
buna Alex, O completare.Olanda are o populatie de cca.17milioane de locuitori (comparabila cu a Romaniei) dar pe un teritoriu foarte mic, 41000KM patrati,cam de 6 ori mai mica decat suprafata Romaniei. Densitatea,cca.400de locuitori pe km patrat.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
lunetistu
+25
Olanda a pierdut trenul de Constanta . s-au bagat americanii care-l vor port militar . Santajul de 15 ani cu Shenghenul , a fost o carte otravita pentru ea . Daca Firea termina si canalul Dunare -Bucuresti , s-au lins pe bot de el . Acolo-i bataia pestelui , ( ca tot este la mare ) iar China , cred , ca-i pestele cel mare , chiar daca America este in pol-pozition pina-n 2019 .
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Nostal Gicu
+29
A mai ramas ceva de protejat ca domeniu vital la noi ? despre ce vorbim?..tot ce era vital s-a vandut/distrus demult...de aceea fac ce vor cu noi...traiasca impozitul pe profitul lele raman cum le stim, "sarace" mai ales avide.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Se poate oare? @ Nostal Gicu
+24
Ce a fost a fost. Dar si acum se pot face multe: uita-te la guvernul polonez care usor, usor a rascumparat (citeste nationalizat) bancile poloneze din mana capitalului strain. O stire recenta anunta ca peste 50% din capitalul bancilor din Polonia este in mana polonezilor. Acolo e cheia. Si acolo ar trebui sa actionam si noi. Ne trebui doar niste baieti mai cu cojones nu tot felul de papagali cretini care cand ii intrebi de asa ceva, si de ce Canada are lege care interzice capitalului strain sa detina 33% din bancile canadiene, raspund ca niste idioti imbecilizati ca Eeeh" "asa vrea UE "sau "se supara M(ue)"! UITE CA LA POLONEZI SE POATE. Si la unguri se cam intampla la fel! Poate baietii de la SRI si SIE incearca sa mai gandeasca din cand in cand si romaneste si incep ceva. Ca astia de la govern slabe sperante! Si oricum singuri nu pot. Ce ziceti baieti facem ceva?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Nostal Gicu @ Nostal Gicu
+7
@se poate oare: inteleg, ce a fost a fost si e bun pierdut... si cojones exclusiv de la SRI /SIE sau de la alde Ciolos, Klaus sau Ludovic frate cu Leonard..dar de ce ne compari cu Polonia sau Canada, pe ce te bazezi?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Ion Br
+18
Pe Ministrul Henk Kamp trebuie să-l clonăm cu numele Herșcovicius Klampanius și să-l punem prim ministru! Împăcăm pe toată lumea și cu un SPP din Archangheli nici nu v-a sufla ... necorespunzător. Și poate ar trebui să importăm niște parlamentari de la ei! NU NE-AR COSTA mai mult, dar văd că fac treabă!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Replică tranșantă pentru Iohannis
Publicat acum 20 ore şi 36 minute
Tăriceanu: Poate să vină și mama DNA-ului
Publicat acum o oră şi 59 minute
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 17 ore şi 12 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 11 minute