Saci cu bani europeni deturnați pe filieră politică, la Satu Mare

Milioane de euro din fonduri europene au fost cheltuite fără noimă de societatea „Apa Serv” Satu Mare. Beneficiarii sumelor de bani au fost firmele controlate, prin interpuși, de către potențații zilei.

În județul Satu Mare, tovărășia dintre PSD și UDMR funcționează de minune de ani de zile. Interesele sunt comune: umflarea buzunarelor. Societatea „Apaserv” Satu Mare a demarat un proces de modernizare și extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare și construirea unor stații de epurare pentru locuitorii din județul Satu Mare. Lucru care ar trebui să fie de toată lauda, dar datele din teren scot la iveală un miros… pestilențial.

Strategia a fost pusă în practică imediat cum PSD a ajuns la putere: și-a pus oamenii în poziții-cheie. Într-un județ unde rar ajung controale de la București, lider PSD era un anume Mircea Govor, fost patron al echipei de fotbal Olimpia Satu Mare. A driblat legea așa cum a vrut el, până când DNA l-a reținut și atât. Sătmărenii spun că tot el conduce județul prin oamenii plantați în sistem aidoma unor căpușe.

Cumetrii profitabile

Din anul 2009, imediat după ce Mircea Govor a fost numit vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, acesta a început să își numească tovarășii în funcții-cheie. Unul dintre ei este Dănuțiu Stegerean, zis Steji, directorul general „Apaserv” Satu Mare. Acesta, spun cunoscuții, este verişor de rang II cu consilierul european Corina Crețu, susținută pe toate planurile de Liviu Dragnea, actualmente președinte al PSD. Rând pe rând, Mircea Govor și-a impus oamenii în funcții decizionale. Chiar și sora lui, Mirela Suciu, fostă Govor, membră PSD, a fost numită în funcția de director comercial la „Apaserv” Satu Mare. Asta, în timp ce Consiliul Județean deține 5% din „Apaserv”, iar Consiliul Local – 95%.

În anul 2013 a avut loc marea împărțeală a banului european alocat pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă. Vreo 15 contracte. Unele au fost adjudecate de firme conduse din umbră de Mircea Govor sau de Liviu Dragnea. Altele, de reprezentanți ai UDMR. Licitațiile au fost câștigate cu sprijinul nemijlocit al Managerului de Implementare a Proiectului, Florica Marchiș, membră PSD, numită politic de Mircea Govor. Acest lucru a fost devoalat chiar de Govor, care a anunțat-o printr-un SMS că îi retrage sprijinul politic fiindcă nu îi răspunde la telefoane atunci când vrea el.

„Florca sunt total dezamagit de comportamentul tau, pai daca te sun chiar si in concediu mi se pare normal si de bun simpt sa raspunzi pt ca sunt pres org si tu esti angajata politic, am gresit ai fost ang politic pt ca pers ca tine nu mai sustin, garantez si poti sa te orientezi in alta parte.”

Ordin executat prompt

Mesajul a scurtcircuitat-o, se pare, pe doamna Florica Marchiș, care s-a dat pe brazdă. Astfel, majoritatea licitațiilor au fost adjudecate de firmele care trebuie. Una dintre acestea se numește „Samcif” SA. La această firmă a lucrat Andrei Stegerean, nimeni altul decât fiul directorului de la „Apaserv” Satu Mare, Dănuțiu Stegerean, zis Steji, iar ca o coincidență, soția acestuia, Anca Stegerean, era în acea vreme consilier în cadrul Biroului de Proiecte cu Finanțare Internațională al Primăriei Satu Mare (instituție care deține 95% din „Apaserv”)! Contractul, în valoare de peste 14 milioane de lei, vizează reabilitarea rețelei cu apă între localitățile Doba și Carei. „Samcif” SA, în asociere cu „Dominium” SRL, a mai câștigat o licitație pentru un contract în valoare de peste 18 milioane de lei fără TVA. Anul acesta, Andrei Stegerean s-a angajat la o altă firmă abonată la banii de la „Apaserv”, „Depona Edilitare”, dar și la „Comerț” SRL. Aceasta din urmă a câștigat două contracte în valoare de peste 25 de milioane de lei, fără TVA.

Soțul Floricăi Marchiș, Ioan, este director al unei societăți de construcții din cadrul „Unio” Satu Mare, societate protejată din umbră de Virgil Măgureanu, cel mai logeviv director al Serviciului Român de Informații.

Un alt caz de incompatibilitate îl reprezintă cel al directorului de dezvoltare din cadrul „Apaserv” SA, Horia Mitrașcă. Acesta este fiul fostului primar din Tășnad Vasile Mitrașcă, localitate în care încă se implementează un proiect al „Apaserv”.

Într-o sesizare penală adresată DNA Cluj, se spune că, „în perioada 2005-2008, numitul Govor Mircea Vasile a fost anchetat de Serviciul teritorial Oradea al DNA pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor publice, întrucât, în calitate de patron al clubului de fotbal FC «Olimpia» Satu Mare, a folosit în alte scopuri suma de 12,5 miliarde lei vechi din fondurile alocate clubului de fotbal de către Consiliul Judeţean Satu Mare în anii 2003, 2004 și 2005. Procurorul-şef, Moldovan Ioan, de la Serviciul teritorial Oradea al DNA a început urmărirea penală împotriva sa şi a intenţionat să dispună arestarea sa preventivă. Prin intermediul prietenului său Vlas Mirel, patronul firmei SC «Tehnic Asist» SRL Botoşani, pe care a sprijinit-o să obţină contracte substanţiale cu Consiliul Judeţean şi cu Consiliul Local Satu Mare (…), Mircea Govor a scăpat de urmărirea penală”.

Bineînțeles, această firmă câștigă, pe 30 aprilie 2014, un contract în valoare de peste 17 milioane de lei, fără TVA, pentru Construcții de Rețele de canalizare și stații de pompare a apei uzate în localitățile Odoreu, Păulești și Ambrud. Și acest proiect este la distanță mare de a fi finalizat.

În perioada 2000-2004, directorul „Apaserv” Satu Mare, Dănuțiu Stegerean, zis Steji, când era șef la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Satu Mare, a concesionat utilaje și echipamente către mai multe societăți, printre care SC „Lescaci” SRL și SC „Crișenii” SRL. Prima firmă aparținea fostului prefect Gheorghe Ciocan (cel care a renovat apartamentul de la București al parlamentarului UDMR Laszlo Borbely), iar a doua – omului de afaceri Mihai Crișan. Firma „Lescaci” SRL a fost abonată la bani publici prin intermediul fostului comisar-șef Mare Petre (fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Satu Mare). Cele mai multe echipamentele concesionate de Steji fie au ajuns la casat, fie au fost distruse sau furate.

Relațiile de prietenie ale fostului primar Radu Coica s-au întâlnit și cu serviciile de informații, prin asistenta medicală Cristina Hotea. Aceasta este soția fostului șef al Serviciului Teritorial Anticorupție Satu Mare și fost șef al Serviciului Cercetări Penale al IPJ Satu Mare, Ioan Hotea. Conform declarației de avere, Cristina Hotea a lucrat în cadrul cabinetului medicului Radu Coica.

Licitație cu dedicație

Pe vremea când era șef la Cercetări Penale în cadrul IPJ Satu Mare, Ioan Hotea l-a scos de sub învinuire pe Romeo Crișan, fiul lui Mihai Crișan, după ce a accidentat mortal un polițist de frontieră care îi făcuse semn să oprească în apropierea localității Negrești Oaș. Ulterior, relațiile dintre Mihai Crișan și Ioan Hotea s-au extins și la cel care era vicepreședinte al consiliului județean Satu Mare, Mircea Govor. Acestuia „i-a înmânat” o clădire în centrul Sătmarului, pe strada Petofi Sandor. În fosta clădire a Centrului de Calcul, Răzvan Govor, fiul lui Mircea Govor, și-a mutat Televiziunea „Nord-Vest” și ziarul „Gazeta de Nord Vest”. La aceste vehicule media sunt abonate la publicitate majoritatea firmelor care au câștigat contracte de la Apaserv.

Un contract de peste șase milioane de euro a fost atribuit unei firme din Carei, Fluid Hagen, pentru montarea unor contoare de apă rece cu citire de la distanță. Licitația a fost organizată de „Apaserv” şi coordonată de Dănuțiu Stegerean, iar președintele comisiei a fost inginerul Marius Ceteraș (fost șef PNȚCD Satu Mare). Surse din „Apaserv” Satu Mare ne-au declarat că a fost conceput un caiet de sarcini special, fără raport tehnico-economic, pentru ca firma „Fluid Hagen” să câștige. Director general la această din urmă societate este Eugen Bertok, fostul patron de la societatea „Adonis 2” SRL, care a fuzionat prin absorbție cu „Fluid Hagen”. Aceleași surse afirmă că prețul de 700 de lei, fără TVA, pentru un contor inteligent este mult prea mare. Primarul orașului Carei este Eugen Kovacs, președintele UDMR Filiala Carei și vicepreședinte al organizației județene. Întâmplător sau nu, Eugen Kovacs este nașul de cununie al directorului ziarului „Gazeta de Nord-Vest”, deținută de Răzvan Govor.

Filmulețul îl puteți urmări în exclusivitate pe www.cotidianul.ro. Prețul de 700 de lei nu se justifică cu nimic, în condițiile în care sunt din plastic și sunt de clasa „C”, iar pe piață sunt firme care au produse clasa „A” la prețuri ce nu depășesc 350 de lei. Mai mult, președintele comisiei de recepție a lucrării este inginerul Marius Ceteraș, cel care a și organizat licitația.

Indemnizație de conducere pentru „realizări”

Gradul de finalizare a proiectelor nu depășește 85%. Unele abia trec cu puțin peste 50%, cu toate că au beneficiat de numeroase acte adiționale prin care s-au prelungit termenele. La unele, chiar și cu peste 500 de zile. Pentru o astfel de ispravă, directorul general al „Apaserv” și-a dat o indemnizație de conducere pentru care ar fi invidioși și unii directori din București. Peste 10.000 de lei pe lună. Pentru a închide gura celorlalți membri din conducere, le-a acordat și acestora ceva bani de cheltuială. Problema este că această decizie nu a fost trecută prin Consiliul Local. Chiar dacă ar fi fost introdusă pe ordinea de zi și supusă votului, nimeni nu s-ar fi opus, pentru că șeful auditului din cadrul Primăriei Satu Mare, Nicolae Frățilă, are fiica, Oana Frățilă, angajată ca jurist la „Apaserv”.

Pe ce se mai bazează Dănuțiu Stegerean? Pe lângă faptul că este protejat politic, mai are și un contract în care este prevăzută o clauză de 150.000 de euro dacă este dat afară, dar pentru management defectuos nu este prevăzută nicio penalizare. Acestea vor fi suportate de cetățeni. Surse din „Apaserv” afirmă că se pregătește un nou tun de 100 de milioane de euro. De data aceasta, banii vor fi îngropați la propriu. Contractul prevede înlocuirea și extinderea rețelei de apă și canalizare. Până atunci însă, la robinetele sătmărenilor va mai curge apă roșie și la propriu, și la figurat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.