Salariați fără pământ sau șomeri cu pământ?

Ministerul Energiei, condus de Toma Petcu, a inițiat un proiect de hotărâre de guvern care prevede alocarea a 11,4 milioane lei pentru exproprierea terenurilor necesare pentru extinderea lucrărilor de exploatare la una dintre cele mai mari cariere de cărbune din Europa, Roșia de Jiu. Este vorba despre o suprafață totală de aproape 140.000 de hectare de pe raza localității Fărcășești, ce reprezintă terenuri agricole, împădurite și pășuni, nu și case.

Localnicii rămân fără una dintre puținele surse de venit, blocați într-o zonă cu aer poluat, zgomot și apă contaminată, susțin reprezentanții Bankwatch România. Nota de fundamentare a actului normativ aflat în dezbatere publică arată că implementarea proiectului va contribui la creşterea eficienţei economice a exploatării lignitului prin reducerea timpilor de staţionare a utilajelor şi eliminarea operaţiunilor tehnologice suplimentare datorate refuzului proprietarilor de a ceda terenurile, cu efecte pozitive asupra: posibilităţii realizării producţiei de lignit necesare producerii energiei electrice în termocentralele racordate la sistemul energetic naţional, contribuind astfel la menţinerea stabilităţii energetice naţionale; exploatarea raţională a zăcământului de lignit; contribuţia la realizarea obiectivelor strategiei energetice naţionale. Conform documentului, obiectivele socio-economice ale proiectului de act normativ sunt: reducerea costurilor de exploatare a zăcământului de lignit, cu implicaţii asupra preţului de cost al energiei electrice produse; asigurarea ocupării forţei de muncă; dezvoltarea economică şi socială a localităţilor din zona exploatării miniere.

De câteva luni, cariera Roșia de Jiu este blocată de mai multe procese pe anumite suprafeţe de teren, care durează în instanţele de judecată de mai bine de zece ani. „Cariera Roșia, una dintre cele mai mari din Europa, este aproape blocată din cauza proprietarilor de pădure și a legislației de mediu, care este o legislație greoaie și anevoioasă. Această carieră este blocată în două direcții. În direcția nord-vest, unde am înțeles că problema este aproape ca și rezolvată, proprietar fiind domnul Vîlceanu (deputatul de Gorj Dan Vîlceanu, n.r.), şi in direcția sud-vest (Valea Pârâului), unde problema este foarte gravă, având în vedere că în această direcție sunt probleme cu actele de proprietate și persistă de cel puțin 10 ani. În sud-vest, avem surpriza să vedem că nici măcar pădure nu este, sunt circa 20 ari de pădure și restul boschete. Din informațiile noastre, pe aceşti 20 ari de pădure se judecă 3 familii de mai bine de 10 ani, dar nimeni nu se gândește că din cauza duratei acestui proces prin instanțele din România, noi suntem blocați cu 40% din extinderea carierei în această direcție“, susțin reprezentanții Sindicatului Liber EMC Roşia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. La cariera minieră Roşia lucrează peste 1.300 de oameni. Lărgirea frontului de lucru prin extinderea carierei le dă multora dintre aceștia șansa să lucreze ani de acum încolo, în condițiile în care compania-mamă, Complexul Energetic Oltenia, a scos pe bară în ultima perioadă foarte mulți mineri din pricina lipsei comenzilor sau a situației economice precare. În schimb, acești mineri rămân fără pământ.

Ce spun sindicatele

De câteva luni bune, Sindicatul Liber EMC Roşia a cerut aprobarea în regim de urgenţă a unor hotărâri de guvern pentru realizarea exproprierilor la cariera Roşia, cariera Jilţ Sud, cariera Pinoasa şi cariera Tismana. „Sindicatul Liber EMC Roșia vă solicită, în regim de urgență, promovarea unei hotărâri de guvern privind aplicarea prevederilor Legii 255/2010, necesară continuării activităţii, conform licenţelor de funcţionare aprobate la: cariera Roşia, cariera Jilţ Sud, cariera Pinoasa, cariera Tismana din cadrul Complexului Energetic Oltenia SA. În aceste condiţii, nu vor mai apărea cazuri de blocaj, pentru că au existat situaţii când negocierile cu proprietarii caselor ce trebuiau strămutate au dus la întârzieri ale extinderii carierei. Declararea utilităţii publice pentru lucrarea de interes naţional aduce avantaje economico-sociale, asigurând locurile de muncă, continuitatea activităţii, precum şi menţinerea şi dezvoltarea industriilor conexe. De asemenea, dispar preţurile exorbitante, precum şi situaţiile în care unele familii nu vor să vândă, astfel că extinderea carierei este asigurată, fapt din care atât unitatea, cât şi comunităţile adiacente au de câştigat“, se arăta într-o adresă trimisă Guvernului anul trecut de către sindicatul amintit.

Opinia ONG-urilor

Reprezentanții ONG-ului Bankwatch România susțin că, deși se cunoștea că vor fi expropriați, localnicii au fost obligați să-și pună apometre pentru apa nepotabilă consumată. „Mineritul în carieră deschisă presupune excavarea a sute de hectare la zeci de metri adâncime, adesea rezultând distrugerea pânzei freatice și eliminarea singurei surse de apă potabilă pe o rază de câțiva kilometri. Operațiunile industriale de extragere a lignitului au început în anii 1960 în vecinătatea unor sate care trebuiau mutate. Astăzi, cariera Roșia a ajuns la câteva sute de metri de proprietățile oamenilor, însă planurile de extindere nu conțin și preluarea locuințelor, ci doar a terenurilor. Până de curând, apa era pompată din interiorul carierei și distribuită în sat de către Complexul Energetic Oltenia (CEO), fântânile fiind contaminate sau secate din cauza mineritului. Însă din luna iulie au fost instalate apometre la toate gospodăriile, iar localnicii vor plăti pentru apă nepotabilă, în ciuda faptului că au rămas fără sursele proprii de apă din cauza activității industriale din zonă“, spun oficialii Bankwatch România.

Poluare masivă și exproprieri cu cântec

Mai mult, măsurători independente realizate la Roșia de Jiu au arătat că poluarea aerului cu praf (pulberi în suspensie) și zgomotul creat de benzile transportoare, aflate la câteva zeci de metri de case, depășesc limita legală. În lipsa unor condiții de trai fundamentale, numeroase familii au solicitat exproprierea sau strămutarea în alte sate, însă fără succes. Proiectul de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei stipulează că despăgubirile pentru cei expropriați sunt cuprinse între 2,35 lei și 5,09 lei pe metru pătrat. De altfel, foarte mulți dintre locuitorii din Fărcășești, vizați de procedura de expropiere, consideră respectivele sume derizorii. Mai multe asociații, precum Bankwatch, Fundația Greenpeace CEE România, 2Celsius, Fundația Terra Mileniul III, APADOR-CH, WWF România, Asociația Efectul Fluture și Rețeaua Mining Watch România, susțin că negocierile trebuie să se desfășoare în condiții juste, și nu anulate prin decretarea statutului de lucrări de utilitate publică. „Acesta din urmă nu trebuie instituit pentru a ocoli un proces corect de negociere, ci doar în situații complet justificate, aici nefiind cazul. Considerăm că astăzi mineritul energetic nu își mai are locul în rândul cauzelor de utilitate publică. În multe țări europene, precum Cehia – țară al cărei mix energetic se bazează în majoritate pe cărbune –, exproprierile nu doar că nu sunt plătite de la bugetul de stat, ci sunt interzise prin lege, iar legea obligă operatorul economic la negociere echitabilă cu proprietarii de terenuri și imobile“, se arată într-o scrisoare comună trimisă de către respectivele asociații ministrului Toma Petcu.

Extinderea carierei Roșia nu presupune și exproprierea imobilelor din Fărcășești. O serie de măsurători independente, obiectul unei plângeri la Comisia Europeană, alături de repetate măsurători oficiale, arată că limitele legale pentru zgomot și pentru emisii de pulberi în suspensie sunt depășite constant. Condiții de viață de bază, precum apa potabilă, aer curat sau lipsa zgomotului, nu pot fi respectate atât timp cât funcționează cariera. Apar astfel două soluții: exproprieri juste sau încetarea activității miniere. Cetățenilor din Roșia de Jiu li se iau terenurile – și, astfel, principala sursă de venit – cu forța, însă rămân învecinați cu o activitate industrială care le afectează sănătatea în mod grav. Locuitorii au solicitat exproprierea tuturor proprietăților din acest sat pentru a-și putea reface gospodăriile într-o zonă nepoluată, neafectată de lucrări miniere, iar o decizie de expropriere din 2007 nu a fost niciodată pusă în aplicare, se mai spune în scrisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.