Salariile funcţionarilor de la Preşedinţie şi Guvern s-au mărit pe şest cu 70%

Deşi par că se află într-un război pe viaţă şi pe moarte, Klaus Iohannis şi Victor Ponta se înţeleg de minune atunci cînd este vorba despre salariile lor şi ale clintelei politice a fiecăruia. După ce şi-au triplat propriile salarii, iată că şi funcţionarii din subordinea lor au primit salariile majorate cu 70% începînd cu această lună!

Această mărire a salariilor pentru funcţionarii de la Preşedinţie şi Guvern a fost decisă prin Legea 174/2015, care modifică OUG nr. 86 din 2014. Mai exact, printr-un amendament care a fost adoptat tacit.

Să explicăm pe înţelesul tuturor cum s-a ajuns la această creştere salarială preferenţială care vizează doar „personalul din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi aparatul de lucru al Guvernului”, în timp ce toţi ceilalalţi funcţionari din România aşteaptă să vadă dacă va mai intra sau nu în viogoare Legea salarizării unice, care depinde de adoptarea noului Cod fiscal, retrimis în Parlament de către Preşedinte.

A existat mai întîi OUG 86/2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 920 din 17 decembrie 2014, care se referea la „stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale”. În preambulul acestui act normativ, aflăm că, de fapt, OUG 86/2014 a fost dată în interesul cetăţenilor şi pentru respectarea Programului de guvernare: ţinînd cont de imperativul consolidării cadrului legal şi îmbunătăţirii activităţii din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei muncii, sistemului naţional de asistenţă socială, respectiv domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi… reţinîndu-se că, în cazul neadoptării măsurilor propuse, nu se pot asigura punerea în aplicare a Programului de guvernare acceptat de Parlament şi îndeplinirea principalului rol al Guvernului de a realiza politica internă şi externă a ţării şi de a exercita conducerea generală a administraţiei publice, cu repercusiuni directe asupra cetăţenilor, elemente care vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă”.

În această Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului exista Articolul 17 în care se stabileşte că personalul ministerelor şi cel din administraţia publică centrală „îşi păstrează statutul profesional şi drepturile salariale avute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”:

La sfîrşitul lunii iunie a acestui an, OUG 86/2014 a intrat în dezbaterea Parlamentului, unde au fost operate mai multe modificări prin mai multe amendamente aduse de parlamentari. Unul dintre ele se referea EXACT la acest articol 17, iar acesta a fost adoptat în mod tacit, devenind parte a Legii 174/2015, promulgată imediat de preşedintele Klaus Iohannis, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 475 din 30.06.2015 şi intrată în vigoare la data de 3 iulie 2015!

Amendamentul a devenit ALINIATUL 2 al ARTICOLULUI 17 şi stipulează că „salarizarea personalului Administraţiei Prezidenţiale şi aparatului de lucru al Guvernului se stabileşte la nivelul MAXIM”! Iată cum arată punctul 6 al Legii 174/2015, total diferit de forma adoptată de Guvern prin OUG 86/2014:

După cum se vede, în timp ce OUG 86/2014 stabilea că personalul din administraţia prezidenţială şi cel de la guvern îşi păstra aceleaşi salarii, prin Legea 174/2015, aceste salarii beneficiază de încadrarea la maxim! Surse din administraţia prezidenţială şi guvernamentală au informat presa că salariile acestor categorii de funcţionari au crescut cu procente cuprinse între 40 şi 70%!

Ne amintim că atunci cînd Gabriel Oprea a dat acea ordonanţă de urgenţă prin care s-au triplat salariile unor înalţi demnitari, între care şi cele ale preşedintelui şi prim-ministrului, Victor Ponta a declarat că a discutat această problemă cu Klaus Iohannis, care i s-a plîns că nu mai poate angaja personal la Preşedinţie pentru că nimeni nu mai vrea să accepte să lucreze pentru salarii atît de mici! Acesta, spunea premierul, ar fi fost motivul acceptării triplării salariilor pentru înalţii demnitari.

Vedem însă acum, după succesivele răzgîndiri ale lui Victor Ponta, că, de fapt, totul a fost o minciună, menită să acopere nemulţumirea opiniei publice la aflarea triplării salariilor pentru preşedinte, premier şi alţi 50 de funcţionari, căci pentru personalul din Administraţia Prezidenţială şi Guvern, deja fusese adoptată această Lege 174/2015, prin care se măreau cu mult veniturile acestora!

Acum înţelegem că, de fapt, între Klaus Iohannis şi Victor Ponta exista nu numai o înţelegere privind triplarea propriilor salarii, ci şi asupra creşterii cu 70% a salariilor celor din subordinea lor, toţi fiind numiţi direct de cei doi şefi de la Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria şi care reprezintă, practic, clientela lor politică!

Sindicatele din cadrul Confederaţiilor ce au în rîndul lor funcţionari publici au anunţat deja că pregătesc mai multe forme de protest, considerînd că Legea 174/2015, prin acel art. 17, al. 2 este dicriminatorie, favorizînd în mod evident acea categorie de funcţionari care reprezintă clientela politică a liderilor aflaţi la Putere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.