Salariile personalului nedidactic cresc

Update Guvernul va adopta, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi majorate, din 1 februarie, salariile personalului nedidactic din educaţie, astfel încât aproximativ 53.000 de angajaţi vor beneficia, în funcţie de vechime, de venituri cuprinse între 1.450 de lei, salariul minim pe economie, şi 1.947 de lei, au anunţat reprezentanţii Executivului, după întâlnirea premierului Sorin Grindeanu şi a ministrului Educaţiei cu liderii sindicatelor din învăţământ.

Salariile personalului nedidactic se vor majora cu circa 20%, prin acordarea sporului de vechime, de această creștere urmând să beneficieze 53.000 de oameni, a explicat, miercuri, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

Hăncescu a precizat că Guvernul va da joi o Ordonanță de Urgență în acest sens și că nu este vorba despre un efort suplimentar, banii necesari, circa 90 de milioane de lei, fiind prinși în Legea bugetului.

„Este vorba de o problemă ce a apărut din cauza unor interpretări eronate. Este vorba de salarizarea personalului nedidactic. Ceea ce am discutat cu prim-ministrul este să se dea o Ordonanță mâine, astfel încât să se reglementeze începând cu data de 1 februarie și această problemă. Concret, este vorba de o majorare salarială de la 1 februarie spre 20%, prin acordarea sporului de vechime pentru personalul nedidactic. Este vorba de 53.000 de oameni pe care îi avem în sistem. (…) nu este vorba despre un efort suplimentar, în Legea bugetului acești bani erau prinși, circa 90 milioane lei”, a spus Hăncescu, după întâlnirea cu premierul.

Potrivit acestuia, inițial „s-a interpretat” că personalul nedidactic va beneficia de prevederile Ordonanței 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, ceea ce nu s-a întâmplat.

„S-a interpretat la un moment că ar beneficia de prevederile Ordonanței 2/2017, lucru care nu s-a concretizat și trebuia să găsim o soluție. În momentul în care a apărut Ordonanța 2 pentru salarizarea în Administrația publică au fost voci din Ministerul Muncii, Ministerul Educației care au spus că se încadrează și personalul nedidactic pe această ordonanță. Dar realitatea a demonstrat că lucrurile stau altfel și, de aceea, este nevoie de clarificări printr-un act normativ”, a explicat liderul FSLI.

La rândul său, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a subliniat că în momentul de față „există disponibilitate” pentru rezolvarea problemei sporurilor, un „neajuns”generat de Ordonanța 99/2016, privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.