Salariile profesorilor în UE, clasamentul rușinii pentru România

Potrivit site-ului Myeurop, cei mai bine plătiți profesori de liceu din UE sunt cei din Luxemburg, țară în care salariul minim pe economie este de 1.800 de euro lunar. Ei câștigă un salariu anual brut de 104.049 euro, la finalul carierei, adica 8.670 de euro pe lună. Podiumul salarizării în învățământ este completat de Danemarca, cu un salariu anual brut de 70.097 euro, și Austria, cu un salariu de 57.779 de euro.

Finlanda, tara europeană considerată a avea cel mai performant sistem de învățământ (favorizând cel mai mult egalitatea de șanse, indiferent de statutul social și material al familiei elevilor), are un salariu pentru profesorii de liceu de 49.200 de euro pe an. Urmează la mică distanță Belgia și Marea Britanie. Suprinzător de mare este salariul profesorilor din Portugalia, de 30.000 de euro pe an, mai mare decât în Italia și Franța (28,666 euro). Este de notat că în Finlanda, țara cu cel mai bun sistem de învățământ din UE, și în Suedia salariile profesorilor nu se stabilesc de către guvernul central, ci la nivel regional și al localității în care își profesorii își desfășoară activitatea.

Media europeană a salariului brut anual al unui profesor de liceu este de 4.780 de euro.

Dezastrul salarizării se înregistrează în Bulgaria și România. Aici nu numai că salariile profesorilor sunt de departe cele mai mici din UE, dar ele sunt chiar de două ori mai mici decât salariul mediu pe economie în aceste țări, la nivelul anului 2011, potrivit Observatorului francez al Inegalităților Sociale. În Bulgaria, salariul anual brut al unui profesor de liceu la final de carieră este de 4.780 de euro pe an, în timp ce în România el este de 5078 de euro. Următoarea țară de la coada clasamentului salarizării este Letonia, acolo unde profesorii câștigă anual aproape de două ori mai mult decât cei din România, 9216 euro. În Ungaria salariul este de 9.448 de euro, iar în Slovacia de 9.605 euro.

Iar aceasta în condițiile în care profesorii români, letoni, lituanieni, britanici și ciprioți sunt printre puținii care sunt plătiți suplimentar pentru orele de muncă care depășesc numărul specificat în contract. Mai mult, în România, alături de Finlanda, Danemarca, Grecia, Spania, Cipru și Marea Britanie, profesorii mai primesc sume suplimentare de bani în cazul în care lucrează în zone geografice izolate.

Un alt aspect observat de Myeurop este că România este țara UE în care un profesor trebuie să aiba cea mai lungă carieră pentru a se putea bucura de salariul maxim prevăzut – 34 de ani.Ungaria, Austria și Portugalia se află în aceeași situație. Numai că România se mai distinge și prin cea mai mare discrepanță între salariului unui profesor debutant și cel al unui profesor la final de carieră. Aceste realități reduce enorm apetența absolvenților de studii superioare de a alege o carieră didactică.

La polul opus se află Marea Britanie, Danemarca și țările baltice, acolo unde un profesor poate ajunge să câștige salariul maxim după 13 ani de carieră.

Datele prezentate de siteul Myeurop nu țin cont în stabilirea acestor clasamente de numărul de ore lucrate de profesori în fiecare țară, de numărul zilelor de concediu și de beneficiile sociale în caz de boală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.