Săli pline şi proiecţii suplimentare la „Les Films de Cannes a Bucarest”

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului şi peste 8.000 de bilete vândute deja la proiecţiile din festival – acesta este bilanţul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecţii suplimentare pentru filmele Leviathan şi The Tribe.

Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghinţev (Premiul pentru scenariu), va putea fi văzut şi joi, 30 octombrie, de la 23.00, la Cinema Studio, iar The Tribe, semnat de Miroslav Slaboşpiţki (Marele câştigător al Semaine de la Critique), va rula joi şi de la 22.45, la Cinema Elvira Popescu.

Cristian Mungiu, Berenice Bejo şi Michel Hazanavicius. Foto Doria Drăguşin

Regizorul Sergei Loznitsa, martor direct al evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev, se va întâlni cu publicul marţi, 28 octombrie, de la 20.30, la proiecţia documentarului Maidan. Un alt invitat special, Bertrand Tavernier, va sosi în România miercuri.

Unul dintre cei mai influenţi distribuitori şi producători din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franţa), şi regizorul Cristian Mungiu vor dezbate despre producţie şi vânzări de film miercuri, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă.

Jacqueline Bisset, Welcome to New York, Sala Elvire Popesco. Foto Doria Drăguşin

După ce Jacqueline Bisset, Bérénice Bejo, Michel Hazanavicius şi Radu Mihăileanu s-au întâlnit cu publicul în weekend, un alt invitat special al festivalului soseşte la Bucureşti: regizorul ucrainean Sergei Loznitsa. Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice în Piaţa Independenţei din Kiev, în timpul protestelor. La Cannes, Sergei Loznitsa a criticat dur regimul lui Vladimir Putin şi arestarea unor civili de către serviciile secrete ruseşti, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov.

Cineastul va răspunde întrebărilor spectatorilor marţi, 28 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, după proiecţia de la 20.30 a documentarului Maidan, într-o discuţie la care va lua parte şi regizorul Andrei Ujică. Loznitsa a fost prezent şi la prima ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, cu My Joy (2010).

Jacqueline Bisset şi Radu Mihăileanu. Foto Doria Drăguşin

Despre revoluţii vorbesc şi cele trei documentare româneşti programate marţi, la Cinema Elvira Popescu, cu intrare liberă: Bucureşti, unde eşti? (regia Vlad Petri), Piaţa Universităţii – România (r. Stere Gulea, Sorin Ilieşiu) şi Videograme dintr-o revoluţie (r. Harun Farocki, Andrei Ujică).

În Bucureşti soseşte şi unul dintre cei mai importanţi regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă. Miercuri, 29 octombrie, la Cinema Studio, de la 20.30, o proiecţie de gală a dramei de război Capitaine Conan (1996), filmată în România acum aproape 20 de ani, va reuni o parte din echipa românească a peliculei. O broşură dedicată trece prin filmografia regizorului şi conţine cronici ale celor opt filme proiectate în cadrul retrospectivei, precum şi un text de Cristian Mungiu, care a fost asistent de regie la Capitaine Conan.

Cristian Mungiu, Radu Mihăileanu şi Mihai Stănescu. Foto Diana Oros

Bertrand Tavernier va susţine un masterclass joi, 30 octombrie, de la 11.00, în Sala de cinema a UNATC, cu intrare liberă. Studenţii şi elevii au acces gratuit, pe baza carnetului, la toate filmele din retrospectivă.

Unul dintre cei mai influenţi distribuitori şi producători din Europa, Vincent Maraval, de la Wild Bunch (Franţa), companie care a vândut şi distribuit numeroase filme premiate cu Palme d’Or, Ursul de Aur şi Oscar, inclusiv La Vie d’Adèle, The Artist şi Fahrenheit 9/11, va participa la o dezbatere – alături de regizorul Cristian Mungiu – despre producţie şi vânzări de film. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 octombrie, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă.

Cinema Studio. Foto Diana Oros

În următoarele zile, spectatorii vor putea viziona, în premieră, filmele Clouds of Sils Maria, regizat de Olivier Assayas, cu Juliette Binoche şi Kristen Stewart, Amour Fou, de Jessica Hausner, Les Combattants (Marele câştigător al Quinzaine des Réalisateurs), Force Majeure, semnat de Ruben Ostlund, Premiul Juriului Un Certain Regard), Mr. Turner, în regia lui Mike Leigh (Premiul pentru interpretare masculină pentru Timothy Spall), Saint Laurent, semnat de Bertrand Bonello, propunerea Franţei la Oscar, Still the Water (r. Naomi Kawase), White God (r. Kornel Mundruczo).

Intrarea este liberă la masterclass-uri şi workshop-uri, la toate proiecţiile de scurtmetraje, la filmul The Artist şi la documentarele Bucureşti, unde eşti?, Piaţa Universităţii – România şi Videograme dintr-o revoluţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.