Salubrizarea oraşelor, “ciubucul” primarilor

Percheziţiile derulate de procurorii DNA la primăriile din Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova vizează contractele de dezinsecţie şi deratizare încheiate de municipalităţile-reşedinţe de judeţ, dar nu numai ele, cu firma Coral Impex din Ploieşti.

Această firmă s-a extins, cum o arată şi locaţiile vizate de procurori, mai mult în zona de Vest a ţării, teritoriile din Sud şi Est fiind alocate de baronii locali altor firme. În general, spun surse din cadrul anchetei, nu este vorba de sume enorme în fiecare caz în parte, dar adunate, ele dau măsura unor distrugeri foarte mari făcute de dăunătorii din administraţiile publice locale şi aici nu vorbim numai de primari ci şi de funcţionari din subordinea lor.

Curtea de Conturi a României, prin Camerele de conturi judeţene, a efectuat, de-a lungul anilor, zeci de acţiuni de audit asupra cheltuirii banilor publici şi a constatat că “afacerile rozătoarelor” duduie: contracte pe termen lung, bani siguri şi, pentru funcţionari, “şpăgi constante”. Două dintre aceste cazuri – ale primăriilor din Cluj-Napoca şi Zalău, vi le prezentăm în continuare.

La Cluj, gândaci mai mulţi decât în realitate

La Cluj-Napoca, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr.184/28.03.2006, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie din municipiul Cluj-Napoca. Ulterior, în baza aceleiaşi hotărâri, Primăria Cluj-Napoca a încheiat cu SC Coral Impex SRL Ploieşti, în urma derulării procedurii de achiziţii publice, contractul nr. 53590/443/07.07.2006 având drept obiect “exploatarea serviciului public de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie în conformitate cu obiectivele beneficiarului” şi a predat către Coral Impex SRL inventarul domeniului public al Municipiului Cluj-Napoca, în suprafaţă totală de 14.410.000 mp cu încadrarea în zone, potrivit procesului verbal de predare FN/15.07.2006 şi situaţia privind numărul instituţiilor de învăţământ, adresa acestora şi suprafeţele corespunzătoare (terenuri şi clădiri), potrivit procesului verbal de predare FN/31.08.2006.

Prin derularea contractului nr. 53590/443/07.07.2006, încheiat cu SC Coral Impex SRL Ploieşti, auditorii publici externi au constatat că Primăria Cluj-Napoca a efectuat plăţi necuvenite în sumă totală de 262.910 lei, pentru care au fost calculate de către entitate despăgubiri civile de 15.836 lei, pentru servicii publice de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, astfel:

  • suma totală de 169.498 lei (sumă de bază 157.950 lei şi despăgubiri civile de 11.548 lei), pentru prestaţii executate pe amplasamente ale unităţilor de învăţământ care fac parte din domeniul public al Judeţului Cluj;
  • suma totală de 98.363 lei (sumă de bază 94.233 lei şi despăgubiri civile de 4.130 lei), pentru prestaţii executate pe suprafeţe majorate faţă de cele contractate, aparţinând domeniului public al municipiului Cluj-Napoca şi date în administrarea unităţilor de învăţământ din subordine;
  • suma totală de 10.885 lei (sumă de bază 10.727 lei şi despăgubiri civile de158 lei), pentru prestaţii executate în zona de agrement SUN (Someş), pe o suprafaţă de 20.692 mp, retrocedată Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Astfel, în baza dispoziţiilor legale sus arătate, Primăria Cluj-Napoca avea obligaţia legală să verifice procesele verbale de recepţie ataşate facturilor pentru veridicitatea executării serviciilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în conformitate cu dispoziţiile contractuale, să confrunte evidenţa instituţiilor subordonate municipalităţii şi a suprafeţelor contractate pentru igienizare, cu cele real executate pentru patrimoniul public al unităţii administrativ teritoriale.

În perioada 2009-2011 a fost acceptată nejustificat la plată, suma de 94.233 lei, pentru servicii prestate de către SC Coral Impex SRL Ploieşti, pe suprafeţe de teren şi construcţii, mai mari faţă de cele contractate, în condiţiile în care, centralizatoarele şi procesele verbale de recepţie ataşate facturilor, nu au fost verificate pentru realitatea efectuării lucrărilor, în conformitate cu clauzele contractuale. Aceasta s-a produs în condiţiile în care certificarea pentru exactitatea şi realitatea situaţiilor de lucrări şi a facturilor, a fost efectuată fără a fi verificată corelaţia dintre suprafeţele patrimoniale înscrise în caietul de sarcini şi procesul verbal de predare – primire, cu cele prezentate la decontare.

În lipsa înscrisurilor legale care să ateste suprafeţele majorate faţă de cele iniţial contractate, Primăria Cluj Napoca a acordat viza de ”bun de plată” pe facturi pentru servicii de salubrizare decontate pentru suprafeţe patrimoniale mai mari, care nu au fost contractate.

În răspunsurile formulate la notele de relaţii solicitate cu ocazia efectuării controlului, reprezentanţii Primăriei au arătat că aceste modificări de suprafeţe supuse igienizării, în anul 2011, s-au datorat solicitărilor formulate de către Coral Impex SRL, pe baza măsurătorilor efectuate de către personalul propriu.
Aşadar, aceste ajustări ale domeniului public al Municipiului Cluj s-au realizat în baza măsurătorilor efectuate de către personalul operatorului de servicii, fără o solicitare expresă din partea Primăriei.

La Zalău, oraş mic, ţânţarii au fost doborâţi cu avionul

În urma verificării documentelor ce au stat la baza prestării serviciului de deratizare şi dezinsecţie în anul 2009, s-au constatat următoarele nereguli:

a). în caietul de sarcini – document care face parte din Acordul-cadru de servicii încheiat cu S.C. Coral Impex S.R.L. Ploieşti – s-au prevăzut la pct. 2.3.2 ,,Reguli generale de practică în acţiunile de dezinsecţie,” alin. (3) care stabileşte următoarele:

-„Tratamentele se vor executa cu aparatură purtată de către operatori, aplicându-se de la sol sub formă de ceaţă caldă şi ceaţă rece în sistem ULV (volum ultra redus) cuprinzând întreaga vegetaţie, de la sol către vârfurile copacilor. Cu aparatura purtată de către operatori se tratează strict şi cu eficacitate mai ridicată zonele selectate şi se utilizează cantităţi mai reduse de produse insecticide faţă de tratamentele speciale cu aparatura purtată pe autovehicule sau avion, reducându-se astfel gradul de poluare şi riscul de toxicitate pentru om şi alte organisme.”

Din Contractul de prestări servicii nr. 17534/31 martie 2009, din procesele-verbale de recepţie, din situaţiile de lucrări şi din facturi rezultă faptul că prevederile caietului de sarcini nu au fost respectate, respectiv că dezinsecţia nu s-a efectuat în totalitate ,,cu aparatura purtată de către operatori” (aşa după cum s-a licitat).
În realitate, lucrările s-au executat în parte cu avionul, în parte de pe autovehicule şi numai o parte mai mică, conform caietului de sarcini, cu aparatura purtată de către operatori, fiind afectată astfel calitatea serviciilor prestate.

Conform pct. 4.2 din caietul de sarcini – ,,Dezinsecţie” alin. 3, aviotratamentele se vor executa numai la cererea expresă a contractantului pe suprafeţe stabilite de comun acord. Prin caietul de sarcini la pct. 3.5 ,,Obiective si cerinţe de mediu” , alin.(2) se prevede: „Cerinţele de mediu obligatorii, care vor fi respectate de către operator la activitatea de deratizare şi dezinsecţie în municipiul Zalău: …«e). se administrează produse cu mijloace aviatice, numai cu avizul autorităţilor competente pentru protecţia mediului, autorităţilor competente în domeniul sanitar şi al comisiilor judeţene de bază meliferă şi stupărit pastoral, potrivit reglementarilor in vigoare».

S-a constatat că s-au aplicat tratamente de dezinsecţie cu mijloace aviatice fără a se solicita şi obţine avizele necesare: de mediu, sanitare, comisiilor judeţene de bază meliferă şi stupărit pastoral, etc. Aceleaşi condiţii de mediu sunt prevăzute şi la art. 19 pct. 5 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare, respectiv a activităţii de deratizare şi dezinfecţie în municipiul Zalău, aşa după cum rezultă din Procesul-verbal de constatare al auditorilor publici. Conform art. 29 din Regulament, Primăria Zalău avea obligaţia:

  • ,,să monitorizeze activitatea operatorului serviciului public de salubrizare a activităţii de deratizare şi dezinsecţie şi să urmărească eficientizarea şi modernizarea continuă a acestui serviciu”;
  • ,,să hotărască încetarea contractului de achiziţie cu operatorul serviciului public de salubrizare, respectiv activitatea de deratizare şi dezinsecţie, în condiţiile legii, în cazul nerespectării condiţiilor contractuale sau a efectuării unor servicii nesatisfăcătoare.”

În concluzie, din documentele puse la dispoziţie (contract de servicii pentru anul 2009, situaţii de lucrări, facturi, procese verbale de recepţie) reiese că SC Coral Impex SRL Ploieşti nu a respectat cerinţele de calitate şi de mediu stabilite prin caietul de sarcini, iar Primăria Zalău nu a monitorizat execuţia lucrărilor raportat la condiţiile stabilite prin caietul de sarcini şi nu a luat măsurile care se impuneau în situaţia dată.

De asemenea, prin acordul-cadru de servicii nr. 17874/08 aprilie 2008, încheiat între S.C. CORAL IMPEX S.R.L. şi Consiliul local al municipiului Zalău se prevede la pct. 10.5:

,,Modalităţi de plată: b). La procesele verbale de recepţie se vor anexa situaţiile cu numărul de subsoluri şi gospodării la care s-a efectuat deratizarea şi dezinsecţia, ce vor fi certificate prin semnături,<<citeţe>> ale preşedinţilor de asociaţii de proprietari sau de împuterniciţi ai fiecărui bloc şi de fiecare proprietar de casă.”
S-a constatat că în Situaţiile de plată privind efectuarea activităţii de dezinsecţie pe domeniul privat al Municipiului Zalău– gospodării individuale – s-a cuprins şi apoi, în baza lor s-a decontat dezinsecţia pentru 3.293 gospodarii individuale prin aviotratament, fără a avea la bază procese verbale de recepţie cu situaţii anexate semnate de către fiecare proprietar de casă, nefiind astfel respectate prevederile pct. 10.5 din acordul-cadru de servicii.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare, respectiv a activităţii de deratizare şi dezinfecţie în municipiul Zalău şi caietul de sarcini au fost aprobate de către Consiliul local al municipiului Zalău prin H.C.L. nr. 130/2007 şi constituie anexe ale acordului-cadru de servicii. Prin urmare, condiţiile de calitate şi mediu trebuiau respectate, aşa cum au fost aprobate şi licitate.

În cursul anului 2009, firma Coral Impex a asigurat în două etape servicii de dezinsecţie – aviotratament către un număr de 3.293 gospodării individuale. Lucrările respective nu au respectat însă standardele de calitate şi cele de mediu stabilite prin caietul de sarcini şi prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare, respectiv ale activităţii de deratizare şi dezinfecţie în Municipiul Zalău.
S-a constatat inexistenţa unei proceduri privind monitorizarea acţiunilor de dezinsecţie, coroborat cu prevederile caietului de sarcini şi cu cele ale Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare – activitatea de deratizare şi dezinsecţie – precum şi cu cele ale acordului – cadru de servicii.
Aşa cum s-a precizat în caietul de sarcini, aviotratamentul prezintă un grad mai mare de poluare şi risc de toxicitate pentru om şi alte organisme şi nu are eficienţa tratamentelor cu aparatura purtată de operatori, în consecinţă nu s-au utilizat cu eficienţă fondurile publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marian Ghiteanu 46 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.