Salutul nazist decimează guvernul bulgar

Abia ce a fost învestit, că noul Guvern bulgar condus de Boiko Borisov a fost lovit de un scandal uriaș, pornit de la o serie de oficiali numiți din rândul noilor aliați politici ai premierului – Patrioții Uniți – formațiune care adună sub umbrela sa mai multe partide naționaliste, unele de orientare prorusă, altele decshise către Europa.

Cea mai scurtă prezență în cel de-al treilea Guvern Borisov a avut-o viceministrul pentru Dezvoltare Regională Pavel Tenev. Acesta a demisionat la două zile după numire, în urma publicării unei fotografii dintr-un muzeu parizian, unde prezenta salutul nazist unui manechin îmbrăcat în uniformă de ofițer Gestapo. Ministrul a încercat să se apere, spunând că este o fotografie din 2008, când a fost la Paris ca turist, și că „nu îmbrățișează filozofia nazistă“.

Trec doar câteva zile și presa bulgară publică o altă fotografie, în care noul șef al direcției pentru politică socială din Ministerul Apărării, Ivo Antonov, și el membru al Patrioților Uniți, apare executând salutul nazist în fața unui tanc german din Al Doilea Război Mondial. Aceeași strategie de apărare – o fotografie nevinovată făcută undeva în 2003. Antonov a fost spitalizat la scurt timp după scandal, acuzând afecțiuni cardiace. În încercarea de a-l apăra pe Antonov, șeful său pe linie de partid și vicepremier, Valeri Simeonov, și-a complicat și mai mult situația, sugerând ca și el ar putea fi șantajat cu fotografii făcute în studenție, în timp ce vizita fostul lagăr nazist de la Buchenwald.

Socialiștii bulgari, care s-au folosit de aceste scandaluri pentru a lovi în guvernul Borisov, au primit și ei lovitura. Pe Facebook au fost găsite fotografii în care Plamen Uzunov, consilier al președintelui socialist Rumen Radev, apare purtând o mustață a la Hitler și făcând același salut nazist. Explicația sa – o nevinovată petrecere de revelion din 2003, care acum este folosită de Guvern pentru a discredita instituția prezidențială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.