Salvaţi Televiziunea Română!

Am aflat din mass-media că principalele forţe politice intenţionează să participe la mai multe întâlniri menite să ia în discuţie probleme de interes public – codul fiscal, situaţia economiei româneşti etc. Doresc să supun atenţiei dumneavoastră sugestia ca şi situaţia gravă a SRTv să se afle pe agenda acestor convorbiri în perioada care urmează.

Motivele care mă determină să fac acest demers sunt mai multe. Încep prin a spune că SRTv traversează cea mai dificilă perioadă din istoria instituţiei. În ultimii 12 ani guvernele au luat măsuri care s-au dovedit a fi în detrimentul televiziunii publice, măsuri care au dus la dezechechilibrarea gravă a bugetului nostru. Dintre acestea amintesc neindexarea taxei tv, introducerea TVA la licenţe şi programe în 2005, reglementarea publicităţii, etc. Recent Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat conturile operaţionale ale Televiziunii Române din cauza datoriilor istorice acumulate – începând încă din anul 2006 – către bugetul de stat. În luna octombrie urmeaza altă blocare a conturilor SRTv pentru o datorie scadentă de 22 milioane de lei. În acest moment, datoria fiscală a SRTv se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.

În mod constant, în perioada 2014-2015 am făcut publică situaţia financiară a instituţiei, luând în acelaşi timp şi o serie de măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor cu personalul şi producţia TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici în 2014 faţă de anul anterior, iar costurile de producţie au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 şi cu 9% pentru TVR 2. Administraţia SRTv a atras atenţia în repetate rânduri asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice cât şi a modificării legislaţiei pe care se bazează funcţionarea SRTv. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflaţie în ultimii 12 ani, rămâne cea mai mică din Europa, (10,7 euro) în condiţiile în care costurile operaţionale au crescut la an la an şi sunt la nivel european.

Datorită măsurilor luate la finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% faţă de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei. În decursul anului 2014 TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat.
Amintesc de asemenea că am făcut numeroase demersuri la cabinetul primului ministru, la ministrul de finanţe, demersuri în care am propus şi am făcut apel repetat la luarea unor măsuri concrete şi ferme pentru salvarea SRT
v, ameninţată mai mult ca oricând cu un colaps financiar. Acestea, din păcate, sunt atributul guvernului şi nu ale conducerii SRTv. Amintesc că am lansat în dezbatere publică o propunere de proiect legislativ, document transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României şi supus dezbaterii publice, o nouă lege, strict necesară, care să o înlocuiască pe cea veche, 41/ 1994.

Doresc în final să reiterez solicitarea ce v-o fac de a organiza împreună cu dumneavoastră o dezbatere între liderii principalelor forţe politice care să ia în discuţie în regim de urgenţă situaţia gravă a SRTv. Orice amânare ar putea duce la consecinţe fatale pentru televiziunea publică. Sunt încurajat să fac apel la dumneavoastră mai ales de ultimele declaraţii făcute de doamna Alina Ghorghiu, co-preşedinte PNL, domnul Liviu Dragnea, preşedinte interimar al PSD, domnul Gabriel Oprea preşedinte al UNPR, prim-ministru interimar al Guvernului României, domnul Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, şi domnul Călin Popescu Tăriceanu copreşedinte ALDE, cărora le-am trimis de asemenea această solicitare.

Cu consideraţie,

STELIAN TĂNASE

Preşedinte, director general al SRTv

Bucureşti
9 august 2015

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.