Samsung, acuzată că măsluieşte testele de consum energetic

În plin scandal Volkswagen, publicaţia The Guardian scoate la iveală un alt tip de măsluire a unor teste, şi anume pe cale de consum energetic. Compania coreeană Samsung se face vinovată, în ochii jurnaliştilor, că a comercializat în Europa televizoare care consumă mai multă energie decât în timpul testelor oficiale. Aceste constatări au reieşit în urma unor verificări efectuate de un grup de cercetare numit Complian TV, finanţat de UE. Conform ComplianTV, funcţia de luminozitate a televizoarelor Samsung, care reacţionează la mişcarea imaginii, reduce strălucirea şi consumul de energie în condiţii de testare stabilite de comisia internaţională pentru electrotehnică. Condiţiile implică succesiunea rapidă a unui conţinut constând în show-uri TV înregistrate, DVD-uri şi transmisiuni în direct. În condiţii reale de vizionare, nu sunt înregistrate însă reduceri ale consumului de energie, astfel încât facturile

pentru aceasta şi emisiile de dioxid de carbon rezultate sunt mai mari. „Samsung respectă litera legii, dar nu şi spiritul acesteia”, a declarat Rudolf Heinz, manager de proiect la ComplianTV.

Jurnaliştii susţin că Bruxelles-ul a anunţat că va investiga orice fel de acuzaţii legate de manipularea testelor şi s-a angajat să înăsprească reglementările în domeniul eficienţei energetice, pentru a scoate în afara legii orice fel de „dispozitive de apărare” incluse în televizioare şi alte produse de consum, după ce mai multe state membre au semnalat aceste probleme.

Coreenii au negat că există vreo funcţie de reglare a luminozităţii ecranului care ar avea rolul să înşele testele de eficienţă energetică sau că ar fi „un dispozitiv de apărare”. „Nu există nicio comparaţie între luminozitatea ecranelor şi dispozitivele de apărare utilizate de VW. Nu este o funcţie care se activează doar în timpul testelor. Din contră, este o funcţie care reduce consumul atunci când este detectată o mişcare a imaginii. Mai mult, conţinutul utilizat pentru testarea consumului de energie a fost stabilit de comisia internaţională pentru electrotehnică”, a declarat un purtător de cuvânt al Samsung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.