Sănătatea, „prioritatea numărul 1” a lui Cioloș

Sănătatea va deveni prioritatea numărul 1 a Guvernului Cioloș, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu în plin scandal al diluanților. Acesta a anunțat primele măsuri care vor fi luate în următoarea perioadă.

Video

“În ultima perioadă au apărut în spațiul public o serie de informații și suspiciuni legate de situația din sectorul de Sănătate. Au apărut suspiciuni legate de stadiul infecțiilor nosocomiale, de utiliazre neadecvată a secțiilor din spitale sau de eficiența utilizării dezinfectanților intraspitalicești.

Pentru a clarifica, menține și recâștiga încrederea în sectorul sanitar, premierul Dacian Cioloș va considera din acest moment sectorul de Sănătate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni a actului de guvernare”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Pe termen scurt, premierul a decis să trimită Corpul de Control, care va demara un control la nivelul Comisiei de Biocide de pe lângă Ministerul Sănătății, comisia care stabilește caietele de sarcini și criteriile de utilizare a dezinfectanților. Vrem să știm dacă criteriile au fost respectate și dacă s-au respectat standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecţie”, a afirmat Dan Suciu.

Acesta a precizat că va fi analizată și rigoarea cu care s-au făcut inspecțiile de sanitație din ultimele zile.

Dacă vor fi descoperite nereguli, „rezultatele acestor contracte vor fi transmise Parchetului, care s-a sesizat deja în legătură cu o serie de probleme din sistem, pentru a fi utilizate în anchetă”, a mai spus Dan Suciu.

El a adăugat că Guvernul pregătește o hotărâre prin care să se aloce fonduri pentru acreditarea de urgență a institutului ICECHIM. „E inacceptabil să nu existe laborator acreditat din 2007 și să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce privește analizele spitalicești. Vom continua să folosim expertiza acestui laborator și să trimitem pentru analize eșantioane de teste și pentru concentrația produselor de dezinfecţie”, a spus Dan Suciu.

El a mai precizat că premierul i-a cerut ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, să implementeze „accelerat” programul de măsuri împotriva infecțiilor din spitale, anunțat săptămâna trecută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.