×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 07:07
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Marele război comercial al SUA stă să înceapă
Sancțiunile anti-Rusia și „declarațiile bizare“ ale lui Trump

Președintele Donald Trump a promulgat noua lege a sancţiunilor împotriva Rusiei, care a fost aprobată de congresmeni din cauza interferenţelor ruse în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Moscova a ripostat înainte cu câteva zile, prin decizia reducerii angajaților diplomației SUA din Rusia.

Însă miercuri, premierul Dmitri Medvedev a spus că, „A fost declarat un război comercial deplin împotriva Rusiei“. Medvedev a menţionat că ruşii au învăţat să facă mai multe în ultimii ani, în ciuda închiderii pieţelor financiare globale şi a fricii creditorilor internaţionali şi a investitorilor străini de a finanţa Rusia. „Ne-a ajutat într-un anume mod, dar asemenea sancţiuni dure sunt lipsite de sens. Vom rezista.“

Comunicatul oficial al Casei Albe emis imediat după aprobarea sancțiunilor este cel puțin la fel de important ca și legea în sine. Legea reduce prerogativele președintelui de a anula sancțiunile și a trecut de Congresul SUA cu o majoritate suficient de mare cât să treacă și de un potențial veto al președintelui Trump.

„Președintele semnează în sfârșit legea sancțiunilor, apoi adaugă declarații bizare“, scriu ziariștii de la Foreign Policy. Ce i-a nemulțumit? Președintele SUA a scris: „În ciuda problemelor sale, semnez această lege pentru unitatea națională. Reprezintă voința poporului american de a vedea că Rusia își îmbunătățește relația cu SUA. Sperăm că cele două țări vor coopera în marile probleme internaționale și că aceste sancțiuni nu vor mai fi necesare. (…) Am creat o companie de miliarde de dolari. Este un motiv pentru care am fost ales. Cred că pot încheia înțelegeri mai bune cu alte state decât o poate face Congresul“.

Europa spune „Nein“

Poate mai important decât reacția Moscovei, noile sancțiuni americane împotriva Rusiei au dus la apariția unei opoziții vest-europene greu de anticipat în urmă cu un an. Ministerul german al Economiei avertizase deja că va cere contramăsuri în cazul în care sancțiunile americane vor dăuna afacerilor germane. Miercuri a fost rândul președintelui Comisiei Europene să ia poziție. Jean-Claude Juncker a declarat că executivul UE își rezervă dreptul de „a lua măsurile adecvate“ dacă sancțiunile SUA „dezavantajează companii UE care fac afaceri cu Rusia în domeniul energetic“. Cu alte cuvinte, Bruxelles-ul va riposta dacă vor fi atinse interesele Germaniei, Austriei, Olandei și Franței, implicate prin companiile lor în construirea gazoductului Nord Stream II, care va aduce gazul siberian în Germania. Se adaugă pe lista nemulțumiților și aliații norvegieni din NATO. O investigație făcută de Reuters arată că Statoil, compania petrolieră de stat, a ajutat compania rusă Rosneft să folosească fracturarea hidraulică (o tehnologie a cărei utilizare cu firmele ruse a fost interzisă chiar de sancțiunile europene).

Dilema est-europenilor

Care va fi poziția „noii Europe“ în cazul în care la Bruxelles se vor discuta contramăsuri împotriva SUA? Va lua România partea OMV, Wintershall, Engie sau Shell în detrimentul poziției partenerului strategic și al principalului aliat din NATO? Polonia are o politică foarte clară: ocolită fiind de gazoductul Nord Stream II, a fost principalul său adversar și, recent, a ajuns să importe gaze naturale lichefiate din SUA. La fel vor face micile state baltice, care își pregătesc facilitățile portuare necesare. Dincolo de „declarațiile bizare“ care au însoțit-o, legea sancțiunilor împotriva Rusiei a fost semnată de președintele Trump, iar ea poate fi interpretată ca o modalitate de a forța statele europene să se îndrepte și către importul de hidrocarburi din SUA, oricât de neeconomic ar fi transportul peste ocean. Publicația Eurobserver vorbește despre „ulii“ anti-Rusia de la Washington, care, deranjați de proiectele energetice ruso-europene, au impus aceste noi sancțiuni. Legea semnată de de Trump („Contracararea adversarilor Americii prin sancțiuni“) impune sancțiuni și Teheranului, și Phenianului. În cazul Iranului, din nou pot apărea fricțiuni cu marile economii europene, câtă vreme, imediat după semnarea acordului nuclear, companiile auto și energetice din Franța și Germania s-au năpustit în Iran pentru a profita de vidul lăsat acolo de mai bine de un deceniu de concurenții anglo-saxoni.

Adevăratul război comercial

Marele absent de pe lista sancțiunilor americane este China. Acesta este adevăratul război economic, nu cel invocat de premierul rus Dmitri Medvedev. Sancțiunile împotriva Rusiei au de-a face mai mult cu aspectele politice, inclusiv cele interne, din SUA, unde Donald Trump este forțat să demonstreze la orice pas că nu a fost susținut electoral de Moscova. Iar marele război comercial cu China stă să înceapă. Potrivit Reuters, într-o rară demonstrație de unitate, mai mulți senatori democrați i-au cerut lui Donald Trump să fie ferm în fața Chinei, în contextul în care Casa Albă urmează să lanseze o investigație privind practicile comerciale și respectarea dreptului de proprietate intelectuală de către Beijing. Washingtonul este deranjat de supraproducția chineză de oțel și mai ales de legile care obligă companiile vestice ce investesc în China să transfere și tehnologia lor partenerilor asiatici. Organizația Mondială a Comerțului pare să se fi speriat deja de amploarea pe care o poate căpăta această dispută și o serie de juriști citați de CNN au arătat ca OMC nu are jurisdicție în cazul transferului tehnologic. Acesta va fi marele război economic al următorilor ani, aici trebuie căutate rațiunile navetei bătrânului Henry Kissinger la Moscova, Casa Albă și Trump Tower și motivele testării repetate de către Trump a voinței aliaților europeni.

Călin MarchieviciPublicat Vineri, 04 august 2017
2868
 | 8
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
gigel
0
bai marchievici, dind oi scrie negru pe alb cine sint bolshevicii khazari si urmasii lor te vom crede. Unde sint urmasii lro acuma si ce politici finanteaza, de ce partide sint reprezentati etc... Pina atunci hai shalom de aici
Publicat Luni, 07 august 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+8
"Washingtonul este deranjat de supraproducția chineză de oțel ""?! Dar era al dracului de multumit cand exportau productia de otel in China! Poate acum ar fi cazul sa ii puna pe desteptii Chicago Boys si diversi de pe Wall Strt sa faca otel din pix asa cum fac si dolari!
Publicat Luni, 07 august 2017
+Răspunde
Gambeta
+15
Romanii vor continua sa-i pupe-n partile dorsale pe americani. Am trimis soldati sa moara in Irak si-n Afganistan doar ca sa cumparam acuma de la americani produsele petroliere pe care ei le-au luat gratis, cu japca, din Irak. Asta e toata shmekeria. Ce nu pricep limbricii romanesti este ca americanii ii arunca la groapa de gunoi pe limbisti, dupa ce-i folosesc. Se sterg cu ei acolo unde au fost pupati si ii arunca la groapa de gunoi. Firesc, zic eu.
Publicat Duminică, 06 august 2017
+Răspunde
Dude_u
+2
Toti prostii si tolomacii sunt cu ochii pe rusi, dar nu vad ca ciuciunghezii sunt tare la kuru' lor si fura tot ce vor ei netulburati... In curand ei vor fi stapanii lumii! De acolo vine adevaratul si cel mai grav pericol !
Publicat Sâmbătă, 05 august 2017
+Răspunde
gelu
+13
In 2015 rusii au exportat de 320 de miliarde de dolari si au importat 180 de miliarde de dolari. Asa ca au fost in excedent cu 140 de miliarde de dolari.
Publicat Sâmbătă, 05 august 2017
+Răspunde
gelu
+23
Razboaiele comerciale duse pana la extremis de una din parti se termina intotdeauna cu un razboi pe bune. Armele vor fi cele care vor transa invingatorul.
Publicat Sâmbătă, 05 august 2017
+Răspunde
BulaB
+20
Mai termina cu linsul clantelor, Machiaveli.Reducerea angajatilor diplomatiei americane in Rusia este ca urmare a problemei nerezolvate timp de 7 luni a furtului ( Da,furt) a celor 2 proprietati rusesti din america si expulzarii diplomatilor-acest lucru a fost scris aici si nu odata. Daca urmareai ce a zis Lavrov ,Putin si altii, nu mai copiai cuvant cu cuvant balivernele americane. Pana mai "ieri" Putin vota pe la centrele de votare, acum este interferenta si culmea,daca citeai putin si "legea sanctiunilor" vei vedea ca este inclusa si amestecul rusiei in Siria !!!! Raspunsul Rusiei va urma ca urmare a noilor sanctiuni ajutati de Europa spre detrimentul populatiei est-europene.Inca nu ai invatat,Machiaveli, ca Rusia nu este Romania? In 2 ani de sanctiuni au inceput sa produca nu mai cumpara EU-uri deghizate ca mancare,industria merge si aliantele cu alte tari se intareste spre disperarea americanilor.Lasa-i pe rusi in pace,este treaba lor ,te depaseste .Cu alte prostii pe care le debitezi pe aici,fa lista cu supra productia de otel c,cu panourile solare,cu masinile japoneze+motoccilete si nu mai continui ca nu am cu cine discuta ca tu parca erai prezent cand tancurile rusesti defilau prin Kiev-sau gresesc?
Publicat Vineri, 04 august 2017
+Răspunde
Radu Voda Negru
+16
Mai intai il scuipi pe vecin intre ochi si mai apoi vrei sa te intzelegi cu el!Rusia si SUA sunt despartzite de doar 8o chilometri de mare!Acest mascarici vedeta de TV nu are nici o scuza ca era obligat sa semneze!Congresul putea singur sa impuna sanctiuni cu 2/3din voturi!Si el ramanea cu mainile si constiintza curata!Dar tot ce vine din aceasta tzara satanica e putred pana-n maduva oaselor!Asa ca..........baietzi si fete sa nu venitzi sa spuneti ca nu ati fost avertizati!Fiindca o sa faca tarziu pentru lamentari!
Publicat Vineri, 04 august 2017
+Răspunde
masculul
-11
Daca va fi razboi comercial va fi intre USA si Germania totusi nu prea imi vine sa cred ca nemtii au curaj .Oricum tarile din est nu cred ca ar vota vreodata sanctiuni impotriva garantului securitatii lor USA .
Publicat Vineri, 04 august 2017
+Răspunde
Dragos
+8
Domnu`... Care este parerea dumitale!? Lumineaza-ne pe noi asti multi si "prosti".... Asa doar sa faci un colaj de stiri, hm , nu este mare lucru...
Publicat Vineri, 04 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Vinul și riscul mai mic de diabet II
Publicat acum 16 ore şi 55 minute
Simona Halep, meci dramatic cu  Konta
Publicat acum 22 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017