Sânge pentru Dorel

Medicii din spitalele din București fac un apel către populație să doneze sânge pentru că rezervele sunt foarte mici. Centrele de transfuzii acoperă doar 70% din cantitatea cerută de spitale și apelează la donatori. Medicii spun că fiecare donator poate salva trei bolnavi, dar și că pentru un copil internat la reanimare, o pungă de sânge înseamnă încă o zi din viață.

Dorel Popa, 47 de ani, din Ploiești, este internat de două săptămâni la Spitalul de Oncologie din București. Suferă de cancer pancreatic și urmează a fi supus unei intervenții chirurgicale. Dar pentru asta are nevoie de sânge. Și momentan sângele lipsește din stocuri. Rudele și cei apropiați au donat. Acum se roagă la bunul Dumnezeu și face apel la donatori pentru a-i salva viața. Acasă îl așteaptă o fiică de 15 ani și o soție, și ea bolnavă de inimă. Amândouă fac naveta zilnic București-Ploiești, să îi fie alături și să îl ajute să treacă peste momentele grele. Dorel se dă greu jos din pat și vorbește cu dificultate. „Dacă vorbesc mai mult, obosesc. Așa că vreau doar să-i rog pe cei care pot dona sânge să o facă. E mult prea multă lume bolnavă în spitale care are nevoie de ajutor“, aproape că îmi șoptește, în timp ce se acoperă cu o pătură.

3 bolnavi aflați pe paturile din spitale pot fi salvați de un singur donator

Operații amânate

Lipsa de sânge înseamnă operații amânate. Operațiile amânate înseamnă cât mai multe șanse de supraviețuire, poate chiar moartea. „Cancerul nu știe să aștepte. Am o tumoră la sân și ea nu știe că trebuie să aștepte să nu se mărească mai mult pentru că s-a amânat operația. Așa că sunt foarte speriată și fac un apel la toți oamenii de bine din țara asta să își facă timp să meargă să doneze sânge. Și eu le mulțumesc“, spune o femeie, plângând pe patul de spital, tot la Institutul Oncologic. Urmează să fie operată tot de cancer, dar intervenția s-a amânat din lipsă de sânge. Pentru a doua oară. Se teme că situația se poate înrăutăți pe zi ce trece, iar o operație ar putea fi tardivă.

În urmă cu două săptămâni, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Doina Goșa, făcea un apel la locuitorii Capitalei ca în zilele libere de 23 și 24 ianuarie (când angajații din sectorul bugetar au avut patru zile libere) să „nu își ia liber și de la donare“.

Cine poate dona

Pot dona sânge românii care au între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kilograme şi puls regulat. Nu trebuie să fi suferit vreo operație în ultimele şase luni. De asemenea, nu trebuie să fi avut sau să aibă hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet, cancer, boli psihice, de inimă sau de piele. În Capitală sunt deschise trei centre: Centrul de transfuzie București și centrele de la Spitalul Floreasca și Universitar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.