Sânzienele îmbracă Planeta în ia românească

Radio România poartă ia

Data de 24 iunie, de Sânziene, marchează deja a treia sărbătorire la nivel internaţional a iei tradiţionale româneşti. La sărbătoarea începutului de vară, a florilor şi a iubirii, Sânzienele sau Drăgaicele cântă bucuria celei mai lungi zile din an: ”Du-te soare, vino lună,/ Sânzienele îmbună, Să le crească floarea-floare,/ galbenă, mirositoare, Fetele să o adune, să le aşeze în cunune”.

Povestea fără sfârşit a iei româneşti, devenită cunoscută pe plan mondial prin celebra pictură La Blouse Roumaine a lui Henri Mattise (1940), a prins o nouă viaţă odată cu iniţiativa de celebrare în ziua de Sânziene a frumoasei cămeşi tradiţionale lăsate până mai ieri în aşteptare în scrinul bunicii.

Rafinamentul ornamentaţiei

Îmbrăcând cu sunete, timp de 87 de ani, cuvintele şi gândurile românilor, Radio România se alătură acestei sărbători în care ”Sânzienele îmbracă planeta în ia românească”.

În pauza concertului de gală a celei de-a cincea ediţii a Turneului Naţional Flautul Fermecat, spectatorii sunt invitaţi în foaierul Sălii Radio pentru a admira frumuseţea iei. Va fi expusă o colecţie de ii româneşti din diferite zone ale ţării, aparţinând violistei Marie-Jeanne Măi-Antal, membră a Orchestrei Naţionale Radio.

Ziua Internaţională a Iei, la Viena

Colecţia Zestrea a Lilianei Turoiu

Miercuri, 24 iunie, va fi sărbătorită la Viena Ziua Internaţională a Iei, eveniment organizat de Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena cu sprijinul Institutului Cultural Român. Manifestarea va avea loc între orele 19.00 şi 23.00 la Palmenhaus (Hofburg) şi va cuprinde prezentarea colecţiei Zestrea a creatoarei de modă Liliana Ţuroiu, scenograf şi lector univ. în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

Cântăreaţa austriacă Como va susţine un program muzical, alături de artiştii români Andreea Chira, la nai, şi Ruben Doran, la pian.

Monica Davidescu prezentând o creaţie a Lilianei Turoiu

Ziua Internaţională a iei va reuni membri ai comunităţii de români din Austria şi va prezenta publicului austriac şi internaţional din Viena istoria portului tradiţional românesc vechi şi transformarea sa de-a lungul timpului. Vor fi expuse costume din diferite zone ale ţării. Istoria iei va fi prezentată de Marilena Stoian, preşedinte de onoare al ANTREC România (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural).

Naista Andreea Chira (n.1991, Bucureşti) provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. La vârsta de 12 ani a început să studieze la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din Bucureşti, secţia nai, clasa profesorului Cornel Pană. Colaborează cu Orchestrele de Tineret Doina Dunării, Doina Bucureşti şi Românaşul şi a susţinut concerte în Coreea, Portugalia, Cehia, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg, Turcia, Austria. Şi-a continuat studiile la Universitatea de Muzică şi Artă Aplicată din Viena. A activat în cadrul agenţiei ArtCor din Viena. A înregistrat primul CD cu muzică de nai în anul 2013, cu sprijinul compozitorului Roland Baumgartner.

Ia românească la Viena

Ruben Doran (n.1989, Oraviţa) a început să studieze de la 5 ani pianul şi armonia muzicală cu profesorul Ion Florea. De la 7 ani urmează cursurile Şcolii de Muzică clasele I-VIII din Oraviţa, absolvind în anul 2004 la clasa Prof. Rodica Ogrin. După absolvire a fost ales dirijor al orchestrei Bisericii Baptiste Oraviţa. În 2007 şi 2008 a dirijat Corul Liceului „General Dragalina“ Oraviţa şi Corul Armonia din Oraviţa la festivaluri din Austria şi Bulgaria. Din 2012 a fost admis la Conservatorul din Viena, secţia Dirijat, clasa Prof. Josef Stolz. Aici are fericita ocazie să îl întâlnească pe marele dirijor de la Volksoper Viena, Alfred Eschwe, cel care îl formează ca viitor interpret şi dirijor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.