Săptămână de cutremur în politica românească

Putem spune că a început de duminică, de la şedinţa Comisiei juridice şi de imunităţi. Luni, hulita şi ţinta tuturor ocărilor din România Elena Udrea rămâne fără imunitate. Nimeni nu se îndoieşte de asta. Sunt trei dosare care reclamă acelaşi lucru: arestarea preventivă. Parcă România s-ar pregăti de căderea Elenei Ceauşescu de a cărei vinovăţie nu se îndoia nimeni. Şi nu se îndoieşte nici astăzi. Doar că acum, la căderea Elenei Udrea, cutremurul se îndreaptă şi spre Traian Băsescu şi spre Serviciul Român de Informaţii. Uriaşa coloană secretă ce se întinde prin toate instituţiile statului, de la mass-media la instituţiile statului şi la societatea civilă, a fost dată în vileag pe neaşteptate. Elena Udrea, în loc să-şi accepte eşecul, să se resemneze cu ridicolul candidaturii la prezidenţiale şi cu gablonţul politic numit PMP, a dezvăluit practicile de poliţie politică ale Serviciului care, în ciuda faptului că nu se revendică, prelungeşte şi în Uniunea Europeană practicile vechii Securităţi.

Apărarea Elenei Udrea încă nu s-a terminat. Operaţiunea de cărăuşie a banilor negri la SRI, la Florian Coldea pentru ca instituţia să finanţeze televiziuni, sondaje de opinie, ziare şi comentatori de televiziune abia a fost dată în vileag. Alte informaţii încep să circule şi alţi oameni care au contribuit şi ei cu bani negri pentru SRI ar putea să vorbească. Nu doar Dorin Cocoş a finanţat SRI cu bani negri. Şi Dumitru Nicolae Niro. Şi alţii! Unde s-au dus aceşti bani? Cum s-a putut ca principalul serviciu român de informaţii, restructurat prin anul 2000, să se umfle de la 2.500 de oameni la 12.000 câţi numără astăzi. Şi să ajungă la o asemenea putere ocultă, să penetreze toate domeniile şi să influenţeze principalele decizii din acestea? Să cuprindă ministerele, parlamentul, presa şi televiziunile? Cine a urmărit dezbaterile şi comentariile stârnite de dezvăluirile Elenei Udrea nu poate să nu fi remarcat strădania unor jurnalişti, unii cu pretenţii, de regulă mediocri, insistenţi, chiar agresivi, de a minimaliza informaţiile, de a ridiculiza personajul şi de a îngropa trimiterile la comportamentul de reţea informaţională-politico-economico-mafiotă al conducerii SRI.

Săptămâna aceasta s-ar putea ca încercarea generalului Florian Coldea de a se pune în slujba noului preşedinte al României şi de a salva întreaga structură de conducere a SRI înfrăţită ca muşchiul pe vremea regimului Băsesvcu să reuşească. Sau în egală măsură, dacă preşedintele Klaus Iohannis află, înţelege şi acţionează, să eşueze. Cei care au urmărit, înregistrat şi documentat întreaga plasă de corupţie din România pot ajunge şi ei la un decont final. La urma urmelor, ce este această stocare de date de la SRI, această acoperire a fraudelor comise de politicieni şi funcţionari, comise de DNA şi SRI decât favorizare a infractorilor! Oricât de patrioţi se dau generalii şi şefii procurorilor, în sensul larg al cuvântului, pe aici se află şi ei. Iar sfârşitul unui perioade de abuz şi corupţie, de coterie şi arbitrar nu poate fi departe. La decontul acesteia, România va putea pretinde măcar o neagră prioritate. În plină Uniune Europeană şi democraţie a brevetat statul cu două feţe. O aparenţă dublată de participarea serviciilor secrete şi a justiţiei la o faţadă politică îndărătul căreia elita politică a prelungit abuzul şi infernul, corupţia şi bunul-plac.

Dar cei menţionaţi de Gabriel Sandu, fostul ministru care i-a pomenit pe Adriean Videanu, pe Roberta Anastase, pe Vasile Blaga, ei ce vor face? Cele 12 milioane de scrisori semnate Traian Băsescu şi trimise prin poştă au fost suportate de cine? Ca şi banii pentru afişele lui Adrian Năstase, nu puteau ieşi din neant! Şi dacă un alt arestat, om de afaceri sau politician va vorbi despre banii negri duşi la conducerea PDL (topit în PNL) pentru campaniile electorale din 2008-2009, ce vom avea? O prelungire şi mai zguduitoare a aceluiaşi cutremur ce nu se va opri la SRI. Va duce la îmbarcarea în autobuze a conducerii unui partid care a ridicat banii negri în campania electorală la cote necunoscute până atunci.

Mulţi se întreabă ce va spune Elena Udrea în faţa Parlamentului? Indiferent ce informaţii va adăuga pe lista dezvăluirilor sale, nu cred că ar putea să o retragă pe cea făcută la prima dezvăluire. Că de trimiterea banilor negri la SRI prin Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae-Niro l-a informat şi pe preşedintele de atunci Traian Băsescu. Va continua acesta să doarmă sau va confirma dezvăluirile favoritei sale? Întrebarea este mai mult retorică. Traian Băsescu nu poate infirma. N-are cum spune că Elena Udrea a bătut câmpii. Şi-ar pune în cap principalul produs al celor 10 ani de democraţie contrafăcută. Şi toate coţcăriile sale marinăreşti practicate la Cotroceni ar ajunge pe micile ecrane şi în paginile ziarelor. Elena Udrea s-ar putea răzbuna dând în vileag tot ce ştie din afacerile necurate ale preşedintelui. Doar ea, Dorin Cocoş, Sorin Blejnar şi, eventual, Adrian Rădulescu au cunoştinţă despre drumul proprietăţilor şi al banilor pentru preşedinte. Poate şi Adriean Videanu!

Saptămână de cutremur în politica românească. S-a adunat atâta rău, atâta fărădelege, încât şi un chibrit ar da foc la casa de nebuni. Necum, arestarea Elenei Udrea!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.