Săptămâna Filmului Românesc, la Cinematograful Naţional Urania

Ana, mon amour

dramă, România – Germania – Franţa, 2017, 127 min.

în limba română cu subtitrare în limba maghiară

regia: Călin Peter Netzer

distribuţia: Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti

Toma şi Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid şi încep o relaţie de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie Ana are o tulburare nevrotică uşoară şi suferă de atacuri de panică, iar Toma îşi asumă rolul de protector necondiţionat. Deşi pare să deţină controlul asupra relaţiei, ani mai târziu el se trezeşte gravitând în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forţându-se până la limită în încercarea de a o salva. „Ana, mon amour” este o adaptare cinematografică după romanul Luminiţa, mon amour de Cezar Paul-Bădescu. Filmul este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2017, unde Dana Bunescu a primit Ursul deArgint pentru Contribuţie artistică deosebită pentru montare.

Nerecomandat minorilor, scene cu conţinut erotic explicit.

marţi, 10 octombrie, 19.30 – proiecţie de gală

duminică, 15 octombrie, 20.30

Două lozuri

comedie, 2016, 86 min.

în limba română cu subtitrare în limba maghiară

regia: Paul Negoescu

distribuţia: Dorin Boguţă, Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol

Comedia altoită într-un road movie spune povestea comică a unor oameni disperaţi care recurg la soluţia visată de noi toţi atunci când avem nevoie de bani repede şi simplu – joacă la Loto 6/49. Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câştigi la loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet şi acesta să fie câştigător, ci să şi ştii să ai grijă de el, să nu-l rătăceşti. Filmul care a câştigat premiul publicului la Premiile Gopo din 2017, este inspirat de nuvela celebră a lui Caragiale, iar protagoniştii sunt actorii-fondatori ai studioului Actorie de film. „Bere, birturi, meciuri de fotbal, lâncezeală, miros de sudoare – de aici pornesc protagoniştii filmului Două lozuri la aventura lor cea mare. Iată o oglindă distorsionată despre zilele cotidiene din România, în faţa căruia trebuie să râzi până la lacrimi.” (Klára Buzogány, revista Filmtett).

Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani.

marţi, 11 octombrie, orele: 18.30

sâmbătă, 14 octombrie, orele: 15.30

Câini

thriller/dramă România – Franţa – Bulgaria – Qatar, 2016, 104 min.

în limba română cu subtitrare în limba maghiară

regia: Bogdan Mirică

distribuţia: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu

Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine treptat martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer. „Chiar şi azi mai există locuri în România – zone rurale, uitate de Dumnezeu – unde „legea” e doar un concept îndepărtat şi abstract”. (Bogdan Mirică, regizor)

Filmul a fost prezentat la Cannes în cadrul secţiei Un Certain Regard, unde a primit aprecierea criticilor, a fost premiat şi la TIFF, la Festivalul de Film de la Saraevo, respectiv în cadrul Galei Gopo.

Nerecomandat minorilor sub 16 ani.

marţi, 1 octombrie, orele 20.30

Planeta Petrila

film documentar, 2016, 80 min.

în limba română cu subtitrare în limba maghiară

regia: Andrei Dăscălescu

distribuţia: Ion Barbu, Cătălin Cenuşă, Mihai Barbu, Ilinca Păun-Constantinescu

În Petrila, un oraş minier din Transilvania, un fost miner devenit artist şi activist se foloseşte de artă şi absurd pentru a opri autorităţile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din ţară. Scopul său nu este doar să salveze istoria şi identitatea oraşului natal, ci şi să găsească noi metode pentru a împiedica destrămarea comunităţii locale.

Acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani.

vineri, 13 octombrie, ora 19.00

Ilegitim

dramă România – Franţa – Polonia, 2016, 89 min.

în limba română cu subtitrare în limba maghiară

regia: Adrian Sitaru

distribuţia: Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, Robi Urs

Ilegitim” spune povestea a doi fraţi gemeni şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Filmul lui Adrian Sitaru (Pescuit sportiv, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, Domestic) A fost prezentat în premieră la Berlinala din 2016, secţiunea Forum, unde a primit premiul CICAE (Uniunea Internaţională a Cinematografelor de Artă).

Nerecomandat minorilor sub 16 ani.

vineri, 13 octombrie, orele 20.30

Prezentare scurtmetraje în limba română cu subtitrare în limba maghiară

Scris/Nescris 2016, 20 minute, r: Adrian Silişteanu

distribuţia: Sorin Mihai, Alina Şerban, Elena Ursaru

Fiica minoră abia a născut o fetiţă minunată, iar tatăl – Pardică – nu pare să fie încântat de eveniment. Când un angajat al spitalului le cere să semneze mai multe hârtii, descoperă faptul că familia are probleme cu actele şi cu statutul de părinţi. Pentru externarea din spital are nevoie de semnătura mamei ei, pe care nu a mai văzut-o din copilărie. Pericolul iminent de a fi despărţiţi de fiica minoră îl face pe Parodică să acţioneze. Premii: Marele Premiu la Tampere Film Festival, 3 premii la Festivalul Cinemed din Montpellier, Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul International de Film de la Odense, Danemarca şi la Festivalul de Film de la Trieste.

Reţea indisponibilă 2016, 15 minute, r.: Adina Dulcu

Ce faci atunci când te trezeşti într-o situaţie limită? Pui mâna pe telefon şi începi să suni. Dar dacă nimeni nu e disponibil? Dacă pari deconectat de orice reţea, fie ea mobilă sau nu? şi dacă singurul apel pe care îl primeşti înapoi e cel de care te temi cel mai mult?

Ana se întoarce 2016, 18 minute, r.: Ruxandra Ghiţescu

Ana se întoarce cu iubita ei, Ines, la Bucureşti, unde o întâmpină Laura. Seara începe ca o re-întâlnire drăguţă, dar în cele din urmă discuţiile scot la iveală prejudecăţile.

Vise de vânzare 2016, 10 minute, r: Vlad Buzăianu

Într-o lume în care oamenii îşi pierd abilitatea de a visa, visele au devenit o formă modernă de artă şi obiect de vânzare pentru clasa bogată a societăţii. Premii: Fort McMurray International Film Festival; Mikro FAF; Nida Short Film Fest.

Nerecomandat minorilor sub 16 ani.

sâmbătă, 14 octombrie, ora 15.00

Inimi cicatrizate

dramă România – Germania, 2016, 104 min.

în limba română cu subtitrare maghiară, engleză

regia: Radu Jude

distribuţia: Lucian Teodor Rus, Ilinca Hărănuţ, şerban Pavlu, Gabriel Spahiu

Acţiunea filmului se petrece în 1937, într-un sanatoriu de pe malul mării. Filmul descrie povestea tânărului Emanuel de douăzeci de ani, care suferă de tuberculoză a coloanei vertebrale. Al patrulea lungmetraj al lui Radu Jude (Cea mai fericită fată din lume, Toată lumea din familia noastră, Aferim!), este o adaptare liberă după romanul aubiografic omonim lui Max Blecher şi a primit Premiului Don Quijote în cadrul Festivalului International de Film de la Locarno. „…filmul nu adaugă doar informaţii care nu erau sugerate în carte, ci pune dialogul literar în contradicţie cu mizanscena. Aceste abateri de la abordările clasice sau obişnuite ale adaptărilor sunt o provocare stimulantă şi deloc lipsită de emoţie, importante nu doar pentru popularizarea lui Blecher, ci şi pentru întrebările pe care le pune prin propriile sale comentarii.” (Ancuţa Proca, critic de film, Dilema veche)

Nerecomandat minorilor sub 16 ani.

duminică, 15 octombrie, ora 15.00

Fixeur

dramă, 2016, 98 min

în limbile română, franceză, engleză, cu subtitrare în limba maghiară

regia: Adrian Sitaru

distribuţia: Tudor Istodor, Mehdi Nebbou, Diana Spătărescu, Nicolas Wanczycki

Fixeur” spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franţa îi dă acestuia ocazia să îşi dovedească competenţele. Totuşi, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverşunarea cu care înţelege să facă această meserie este îndoielnică. Protagonistul filmului, Tudor Istodor a primit premiul pentru cea mai bună interpretare, în cadrul festivalului Les Arcs (2016).

Nerecomandat minorilor sub 16 ani.

duminică, 15 octombrie, ora 18.00

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.