Șapte mărturii favorabile lui Raed Arafat. Dar ce s-a întâmplat la ISU?

1. ”Una dintre sursele de atac la adresa lui Arafat sînt medicii și șefii Ambulanței din București”, povestește un doctor de la SMURD.

”Ei au intervenit în acea seară la Colectiv și au găsit ocazia să-i plătească o poliță mai veche. La un moment dat, se pusese problema ca Ambulanța să treacă în subordinea lui Arafat”, spune medicul.

”Personalul Ambulanței din București îi e ostil lui Arafat și a amenințat cu demisia în masă dacă va fi înglobat în SMURD pentru că n-ar mai putea să ia banii cu care își completează salariile”, adaugă sursa.

Toată țara știe că pe ambulanțe se iau bani, omul dă ceva cînd îi intră salvarea în casă. La noi, fiind militarizați, nimeni nu dă bani. Și asta a stricat niște socoteli” Medic SMURD

2. Pompierii sînt alți contestatari vocali ai șefului. ”Ei s-au supărat pentru că Arafat le-a schimbat programul. Practic, ei susțin că au ajuns să lucreze și peste 240 de ore pe lună”, spune un om de la intervenție din ISU.

”Poate că n-a făcut-o nici Arafat în cel mai diplomatic fel, însă pompierii se obișnuiseră lejer”,spune sursa. „Aveau un program de 24 de ore cu 72. Adică lucrau de luni dimineață pînă marți dimineață. Și apoi erau liberi marți, miercuri și joi și mai intrau vineri dimineață și ieșeau sîmbătă dimineață. Era cam puțin”, susțin sursele.

Cealaltă parte susține că actualul program 24 de ore cu 48, adică două zile libere după una de muncă, este greu și îi împiedică să mai aibă al doilea job. ”Și nici nu ni se plătesc orele suplimentare”, spun opozanții.

Vă rog să nu mai priviți munca de pompieri ca pe al doilea job. Avem nevoie de mai multe ture, schimbați-vă programul!” Mesajul lui Arafat care i-a enervat pe pompieri

2.000-2.500 de lei pe lună este salariul mediu al unui pompier de la intervenție

Pompierii spun că nu e normal ca Arafat să ia asemenea decizii fără să se consulte cu ei și fără să țină cont că salariile mici nu le permit să trăiască doar din activitatea de la ISU-uri.

E adevărat că, avînd trei-patru zile libere pe săptămînă, ne mai luam un job. Dar de taximetrist, nu mare lucru, ceva de unde să mai aducem 1.000 de lei pe lună acasă. Dar serviciul de pompier era primul job, nu al doilea, așa cum ne-a transmis Arafat.”

”E greu să schimbi sisteme bătute în cuie ani de zile. Din ianuarie 2014, de cînd a devenit și șeful pompierilor, Arafat a întîmpinat o rezistență serioasă printre miile de pompieri din toată țara”, recunoaște sursa din ISU.

3. Criza de la Colectiv a trezit, din nou, interesul pentru ca Sistemul de Urgențe să fie privatizat.

În ianuarie 2012, Raed Arafat a avut ieșirea aceea la telefon pentru că avea o carte în mînecă. ”El știa că Dorin Cocoș ar fi adus în țară sute de ambulanțe pregătite să concureze SMURD”,povestește cineva din sistem.

Această teorie a apărut din nou acum, după Colectiv. Dacă vă uitați la declarațiile lui Traian Băsescu, veți vedea că el a spus din prima faptul că salvările private n-au fost lăsate să intervină, deși s-ar fi oferit. Acest lucru nu e adevărat”, spune un om apropiat lui Arafat.

”Miza este foarte mare, pentru că e vorba de bani mulți pe care România îi va investi în continuare în Sistemul de Urgență”, confirmă o altă sursă.

4. ”Arafat i-a dotat pe pompieri la un nivel la care ei n-au fost niciodată”, recunoaște cineva din IGSU.

Cel mai bun exemplu este felul în care arătau motocicletele noastre înainte de venirea lui Arafat. Dacă motocicleta cădea, era atît de grea că nimeni nu o mai putea ridica de la pămînt!” pompier din ISU București Ilfov

Aceeași sursă continuă. ”Raed Arafat are putere, are pîrghii. Dotările au ajuns la un nivel neatins pînă acum. Sigur că sînt foarte scumpe, se vorbește și la noi în unitate despre asta, dar ele există, sînt palpabile”.

Ce n-a putut Arafat să facă este fractura existentă între cadrele de comandă și trupă. ”E o chestiune sensibilă a oricărui sistem militar”, îl apără cineva, ”cadrele au impresia că trupeții sînt indisciplinați, iar trupeții spun că ofițerii o freacă”.

Cei care intră în foc își bîrfesc ofițerii superiori. ”Arafat a îngăduit tot soiul de neica-nimeni. Vedeți cîte doctorate făcute la Chișinău sînt în sistemul IGSU și ISU, inclusiv prin teritoriu, și o să vă lămuriți!”.

Cît despre dotări, noi nu avem sfoară ignifugabilă la intervenții, degeaba se laudă Arafat cu investițiile, iar acum a ordonat ca de 1 Decembrie să defilăm, în premieră, cu utilajele pentru mari descarcerări, alea bune și pentru catastrofele feroviare”Pompier

5. ”Toate acțiunile de publicitate pentru catastrofe realizate la nivelul populației contează și s-au făcut prin insistența lui Arafat!”, spune un alt pompier.

Omul nu e, neapărat, un suporter al lui Arafat, dar susține că ”indiferent ce se va întîmpla mai departe, lucrurile bune trebuie să continue”.

El pretinde că, ”prin propriile relații, Arafat are legături foarte bune cu presa, mai ales cu trusturile Pro și cu Antenele, el a derulat multe campanii de educare a populației pentru cutremur”.

Tot Arafat a vorbit la CNA și a rezolvat ca unele din aceste campanii să fie difuzate gratuit de televiziuni, în condițiile în care spațiul de publicitate este extrem de aglomerat, susțin oamenii săi.

E clar o luptă.

Pe de o parte, loialii lui Arafat vin cu aceste exemple. Pe de altă parte, cei deranjați, înlăturați sau împiedicați de el vin cu alte fapte, defavorabile. Mai ales legate de ”costurile excesive ale sistemului”.

550 de euro costa în 2003 ora de transport aerian sanitar cu elicopterul, conform unor surse

1.700 de euro costă în 2015 ora de zbor cu elicopterele, susțin aceleași surse

Citiţi articolul integral pe tolo.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.