Şapte noi stele pe Aleea Celebrităţilor de la Sibiu

Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, şi Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, vor inaugura sâmbătă, 14 iunie, la ora 18.00, şapte noi stele pe ”Sibiu Walk of Fame” din Sibiu. Este un proiect iniţiat de Primăria Municipiului Sibiu şi se constituie într-o recunoaştere publică a meritelor celor mai importante personalităţi care au contribuit la dezvoltarea fenomenului cultural de la Sibiu. Inaugurată anul trecut în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Aleea Celebrităţilor a fost amenajată în Parcul Cetăţii şi este gândită ca un tribut adus realizărilor în domeniul cultural şi artistic din Sibiu, fostă cetate medievală ce nu a fost niciodată cucerită. Aleea Celebrităţilor a fost amenajată în Parcul Cetăţii din municipiu, aflat în imediata apropiere a ”Sălii Thalia”, primul teatru construit pe actualul teritoriu al României (1788), şi de-a lungul zidului de apărare al vechii cetăţi a oraşului.

Peter Brook

Cele şapte stele acordate în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor fi oferite lui Martin Hochmeister (post-mortem), Radu Stanca (post-mortem), Peter Brook, Lev Dodin, Peter Stein, Krystian Lupa şi Gigi Căciuleanu. „Aceştia vor deveni simbolic oameni ai cetăţii”.

Fondator al primei biblioteci publice, al primei reviste de teatru şi al primelor ziare, reviste şi gazete din Sibiu, Martin Hochmeister primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor în semn de respect pentru construcţia primului teatru de pe teritoriul actual al României, la 1788, în Sibiu. Stea oferită de: Henkel.

Lev Dodin

Patronul spiritual al Teatrului Naţional din Sibiu, Radu Stanca este creatorul noului Teatru din Sibiu în secolul al XX-lea. Primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru opera sa dramatică, pentru activitatea de actor, regizor, poet, eseist şi animator cultural, precum şi ca lider al Cercului literar de la Sibiu. Stea oferită de: Banca Comercială Carpatica.

Krystian Lupa

Creator al ”International Centre for Theatre Research”, regizorul Peter Brook primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru uimitoarea sa capacitate de a reforma gândirea şi creaţia teatrală a lumii în ultimii 70 de ani. Stea oferită de: BRD Groupe Société Générale.

Legendă a teatrului rus, personalitate care a uimit şi continuă să uimească lumea, Lev Dodin primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru creaţia sa, ”Maly Drama Theatre – Theatre of Europe”, pentru inegalabilele sale spectacole şi pentru generaţiile de actori şi regizori pe care i-a format. Stea oferită de: Raiffeisen Bank.

Peter Stein

Unul dintre cei mai aclamaţi regizori de teatru din operă din lume, creatorul fenomenului ”Schaubühne”, regizorul Peter Stein primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru felul unic în care a regândit arta regiei de teatru şi operă la final de veac şi început de mileniu. Stea oferită de: Institutul Cultural Român (ICR).

Regizorul Krystian Lupa primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor, pentru vocea sa unică în teatrul polonez şi mondial, pentru creaţiile sale care au impus în lume Teatrul de Artă. Stea oferită de: Adam Mickiewicz Institute.

Martin Hochmeister

Director al ”Centrului Naţional Coregrafic” din Rennes, creatorul Companiei ”Studioul de Dans Contemporan” la ”Grand Théâtre de Nancy”, director artistic al ”Baletului Naţional!+” din Chile, creator de spectacole, cap de afiş la Paris, Moscova, Montevideo, Tel Aviv, Santiago, Cardiff, Hamburg și Roma, Gigi Căciuleanu primeşte o stea pe Aleea Celebrităţilor pentru unicitatea creaţiei sale în lumea dansului şi teatrului, ce stă sub semnul muzicii şi al poeziei. Stea oferită de: JTI.

Gigi Căciuleanu

Primele şase stele au fost acordate anul trecut unor personalităţi ca George Banu (om de teatru), Eugenio Barba (regizor), Declan Donnellan (regizor), Nakamura Kanzaburo XVIII (actor kabuki, post mortem), Ariane Mnouchkine (regizor) şi Silviu Purcărete (regizor).

Dramaturgul Radu Stanca

Ceremonia de dezvelire a stelelor din Parcul Cetăţii va fi urmată, la ora 21.00, de o Gală organizată la Sala ”Thalia”. Evenimentul aduce pe scenă personalităţile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, dar şi patru premii speciale ce vor fi comunicate ca o surpriză în timpul evenimentului. Primele două premii speciale vor fi acordate în semn de excelenţă pentru activitatea profesională a unui actor (premiul special ”Virgil Flonda”) şi a unui regizor (premiul special ”Iulian Vişa”). Organizatorii vor acorda, de asemenea, două premii speciale pentru doi sponsori, care au acordat un sprijin considerabil în realizarea acestei ediţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.