Şapte păcate şi filmele de poliţist, telefonul buclucaş, înregistrările şi comisarul Pintea

La un an după moartea căpitanului Amza, ceata de haiduci din care făceau parte Răspopitul, Aniţa, Duduveică, Mitrună, ţiganul Parpanghel şi femeia sa Fira rătăceşte pe drumuri, neavând nici măcar cai. Haiducii văd un voinic la o fântână care avea cu el şapte cai şi îi cer să le vândă caii, dar voinicul îi bate.

În 1940, alte Şapte Păcate. “Seven sinners”, un film alb negru cu legendarii Marlene Dietrich şi John Wayne. Şi în final o bătaie de pomină cum numai la începuturile cinematografiei se mai făceau.

Apoi, trecem pe plaiuri mioritice şi în 1971 avem un alt Şapte. Şaptecai de data aceasta. Un film românesc cu… haiduci şi fanarioţi, în regia lui Dinu Cocea, cu monştrii sacri Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu şi Colea Răutu în distribuţie.

Şi, mai nou, la Cluj, din păcate în Poliţia clujeană, avem un comisar şef, fost adjunct de IPJ Cluj, care, într-un veritabil exerciţiu de imaginaţie, duce cele şapte păcate la un alt nivel, de data aceasta înregistrat. Comisarul şef Cristian Pintea, în prezent şef la Serviciul Arme, Muniţii şi Explozibili din cadrul IPJ Cluj şi mândrul deţinător al dosarului penal 1118/P/2014, avea obiceiul de a înregistra pe telefonul său mobil tot ce mişcă: convorbiri telefonice şi discuţii ambientale cu şefi, colegi, amici, prieteni, duşmani sau destinatare de scrisori fierbinţi de amor, toate realizate în biroul său, în interiorul IPJ Cluj, în interiorul IGPR, pe holurile celor două instituţii, în maşină, pe stradă, în casa sa…

În urma percheziţiei informatice a telefonului care a fost folosit de comisarul Pintea, percheziţie aprobată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj-Secţia Penală în dosarul penal amintit mai sus, s-au găsit, printre altele: 360 fişiere MP4 – înregistrări audio ale convorbirilor telefonice, 31 fişiere AAC – înregistrări audio ambientale – unele de peste două ore! şi 61 fişiere WAV – alte fişiere audio). Iar toate acestea, dacă ar fi să facem un mic exerciţiu de imagnaţie, duc la cel puţin Şapte Păcate. Penale, nu de moarte, Doamne fereşte!

Mita sau un telefon deştept. Prea deştept pentru un pompier

Fostul adjunct al IPJ Cluj, comisar şef Cristian Pintea, a primit telefonul mobil de la o firmă fantomă. Apoi, după ce l-a folosit timp de câteva luni, el l-a dat înapoi firmei respective. Aceasta l-a dat apoi spre comercializare unei firme de telefoane second hand, de unde a fost cumpărat de un clujean. Acesta din urmă, când a văzut ce grozăvii sunt pe memoria telefonului, a contactat presa. Firma care a cumpărat telefonul se numeşte MAD INVEST CONSTRUCT SRL, fiind deţinută din februarie 2013 de CSETE STEFAN IOAN, care fusese anterior asociat în firmă cu Crişan Adrian-Liviu şi Sălăjan Marius-Alin. În jurul celor trei mai gravitează firmele Mad Invest, NIKLAS SRL – Comerţ cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule, Mad Construct SRL şi Life Bike. Legat de Mad Invest Construct, cod CAEN Lucrări de instalaţii electrice, aceasta nu are depus nici un bilanţ aferent anului 2013. Cu toate acestea, pe data de 03-07-2013, firma cumpără de la Orange cu factură şi chitanţă 7 telefoane Nokia 100 şi trei bucăţi HTC One LTE 32 Gb. Preţ total: 1.323,05 lei. Date exacte întrucât factura şi chitanţa există în ORIGINAL, ele fiind în cutia telefonului!

Astfel, comisarul Pintea, fost şef Birou Informaţii, din cadrul Serviciului Independent de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj al DGIPI Bucureşti, fost şef al Serviciului Investigaţii Fraude Financiare din cadrul IPJ Cluj, primeşte un telefon de la o firmă care nu are depus bilanţul şi care nu a înregistrat în contabilitate o factură şi chitanţă de peste o mie de lei. Dar comisarul Pintea nu a avut nici o problemă în a primi telefonul. Cadou?! Mită?! Plată serviciu?! Prietenie fără margini?! Nu ştim! Cert este că Pintea nu a declarat telefonul respectiv nicăieri, îl folosea ca telefon de serviciu şi a început să înregistreze tot ce mişcă, râul, ramul, colegi, şefi, amante, prieteni penali, ofiţeri. În birourile IPJ, în birourile IGPR, pe coridoarele IPJ… Ambiental şi telefonic. Mai mult, a pozat şi ecranul unităţii sale PC de la serviciu şi a salvat mailurile primite direct pe telefon. Atâta tot că telefonul a fost prea deştept pentru un pompier ajuns adjunct de IPJ Cluj. Pe HTC One de ultimă generaţie, dacă ştergi o aplicaţie (un call recorder sau o aplicaţie de reportofon), fişierele create de aplicaţie nu mai apar pe telefon, ele fiind stocate în HDD-ul telefonului, care se vizualizează strict prin conectare cu USB la un PC / laptop.

Art. 289 NCP / Luarea de mită: Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Secretul profesional şi un dosar penal

În înregistrările ambientale sau telefonice realizate de comisarul Pintea se află o sumedenie de fişiere ce relevă aspecte profesionale mai mult sau mai puţin secrete din cadrul poliţiei clujene şi naţionale: de la pregătiri de intervenţii, la nume din dosare, de la simple raportări la discuţii privind activitatea Poliţiei, de la desfăşurare de viitoare acţiuni la mod de acţiune. Doar înregistrările au fost făcute prin birouri ale IGPR şi IPJ.

De asemenea, prin restul de fişiere DOC sau PDF de pe telefon se află capturi de ecran la diferite monitoare, mailuri de serviciu şi alte documente interne ale Poliţiei. Toate realizate de comisarul şef Pintea pe un telefon primit de la o firmă fantomă şi apoi rămase pe acest telefon care a fost scos la comercializare largă! Nu degeaba acum pe numele comisarului şef Pintea există în instrumentare un dosar penal, 1118/P/2014, în care sunt vizate, printre altele, articole din Codul Penal referitoare la Neglijenţa în păstrarea informaţiilor, Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, Divulgarea secretului profesional… În acest context, înregistrarea ambientală din 17 martie 2014, ora 10.30, din birou la comisarul Pintea este de pomină: intră un domn care vrea să depună o sesizare împotriva unui subordonat al comisarului, care ar fi avut un comportament absolut neadecvat, violent, faţă de cetăţean, chiar în biroul său. Iar comisarul Pintea îl avertizează pe cetăţean să nu deţină aparate de înregistrare pentru că acest lucru este o infracţiune. Mai mult, îi spune chiar că telefonul trebuie să rămână la poartă. Asta în timp ce tocmai comisarul înregistra ambiental întreaga discuţie!

CLICK PENTRU INREGISTRAREA AUDIO

VEZI AICI DETALII

Uite maşina… unde e falsul în declaraţii?!

Celălalt fost adjunct al IPJ Cluj, comisarul şef Alexandru Mureşan, a fost la finele anului trecut condamnat cu executare la 2 ani şi 11 luni de închisoare. Sentinţa nu e definitivă. Ea a fost dată, printre altele, pentru fals în declaraţii, adică neconcordanţe între averea sa şi declaraţia de avere.

Într-o convorbire înregistrată ambiental de comsiarul Pintea, pe data de 30.12.2013 ORA 09.49, comisarul Pintea se află pe holul IGPR, în aşteptarea probabil a concluziilor scrise ale Raportului de Cercetare de la IPJ Cluj. Lui Pintea nu îi scapă nimic şi înregistrează tot. El se întâlneşte cu un coleg şi povestesc de revoluţie, de cercetarea sa şi de maşini. La un moment dat, Pintea se confiază colegului legat de achiziţionarea unui auto SKODA OCTAVIA SCOUT, DEŞI ACEASTA NU APARE TRECUTĂ PE DECLARAŢIA DE AVERE.

CLICK PENTRU INREGISTRAREA AUDIO

VEZI AICI DETALII

Martorul trebuie să declare ce trebuie nu ce ştie

Potrivit Legii din România, influenţarea sau/şi ameninţarea martorilor de părţile implicate în proces se pedepseşte. Potrivit unei înregistrări ambientale (01.11.2013 ora 10:09, coroborat cu 13.11.2013, ora 08:54, când Pintea reascultă în linişte înregistrarea înregistrării) în cunoscutul Dosar Todea, comisarul Pintea făcea presiuni asupra martorilor, prin intermediari, pentru a-i determina să îşi schimbe declaraţiile. Concret, Pintea şi-a trimis la înaintare un om de încredere, care, într-o discuţie cu unul dintre martori, discuţie înregistrată, îl convingea să îşi schimbe declaraţia în sprijinul lui Pintea. Finalul discuţiei este halucinant. Se cere discreţie totală de porumbelul lui Pintea, în timp ce acesta chiar îşi înregistra interlocutorul. Iar Pintea apoi îşi înregistra porumbelul trimis după informaţii. HALUCINANT! Mesagerul comisarului nu se sinchiseşte să îi explice martorului cum stau lucrurile în Cluj, ameninţându-l şi totodată promiţându-i că dacă scrie ce trebuei va fi bine pentru el: “Există în Clujul ăsta o mână de oameni care văd tot ce se întâmplă şi ăştia au grijă ca lucrurile să meargă într-un fel anume… Eu îţi dau ţie în scris că tu vei fi un an supravegheat în bine şi protejat, ştii ce să scrii… este vorba de diferenta de nuanţă dintre cele două rapoarte…“. Culmea este că Pintea a înregistrat ambiental şi înregistrarea discuţiei dintre mesagerul său şi martor, iar apoi la ceas de seară asculta cu atenţie înregistrarea. Pe care, din nou, a înregistrat-o! De asemenea, este deosebit de interesant aspectul care sugerează că însuşi fostul comandant al IPJ Cluj, chestor Ioan Păcurar, făcea jocuri, temându-se că Pintea ar putea ajunge în locul său. Din înregistrare reiese că poliţiştii clujeni erau conştienţi de faptul că pentru comisarul Pintea ”subofiţerii sunt nişte rataţi”. Un comisar şef, adjunct de IPJ, fost şef la DGIPI, fost şef la SIF / Serviciul Investigaţii Financiare şi responsabil / coordonator direct în Poliţia clujeană al investigaţiilor criminale, penale, al celor financiare şi în general al cercetării judiciare, se pretează la asemenea găinării penale, la a trimite ambasadori care să ameninţe martori într-un proces al său cu un poliţist care doar a aplicat legea. De asemenea, este absolut şocant faptul că Pintea îi ameninţa pe cei ce declarau ceva împotriva sa cu plângeri de denunţ calomnios.

FIŞIERE AUDIO

AMBIENTAL 01.11.2013

AMBIENTAL 13.11.2013

VEZI AICI DETALII

Un Maghiar. Influenţă. Trafic de influenţă

Un alt nume extrem de des întâlnit în convorbirile telefonice şi în înregistrările ambientale realizate de comisarul Pintea este cel al lui Florin Maghiar, procurorul şef al Curţii de Apel Cluj. Comisarul Pintea îi face dese vizite lui Florin, uzitează de numele său în diferite cazuri, îi vinde ponturi şi alături de acesta face şi desface funcţii înalte din Cluj. Prietenia este una, colaborarea poliţist judiciar – procuror alta, iar traficul de influenţă cu totul altceva. Suntem extrem de curioşi ce au de spus CSM în această speţă, precum şi procurorii de caz care vor fi nevoiţi să se aplece şi asupra prim procurorului. Iar la acest capitol, din decenţă şi respect pentru o serie de instituţii ale statului, care nu merită să fie ponegrite in corpore din cauza unor personaje absolut sinistre, trecem peste partea audio. Oricum, ea se află la organele abilitate.

Nu în ultimul rând, tot raportat la traficul de influenţă, la începutul anului 2014, în plin proces dintre Pintea şi IGPR, proces în care comisarul Pintea solicita anularea Deciziei prin care fusese suspendat din postul de adjunct al IPJ Cluj, Pintea discută cu un interlocutor, posibil angajat al IGPR, legat de strămutarea acestui proces. Comisarul Pintea afirmă că are informaţii potrivit cărora completul de judecată nu îi e favorabil şi declară că trebuie mutat procesul. Pentru comisarul Pintea, ofiţer de poliţie judiciară, o judecătoare este o “dobitoacă”.

CLICK PENTRU INREGISTRAREA AUDIO

VEZI AICI DETALII

Un primar numit dorinţă

În România, primarii absolut independenţi sunt extrem de puţini. Majoritatea sunt politicieni, aleşi cu un partid în spate. Or, se ştie, politicul nu ar trebui să facă casă bună cu Poliţia. Şi aici nu ne referim la relaţiile interumane sau cele amoroase, chiar dacă, vorba cântecului lui Enrico Macias (La Femme De Mon Ami), iubirea este nevasta subalternului tău. Aspectele intime nu privesc interesul public. Dar când un adjunct de IPJ se destăinuie unui politician, cu nume din dosare, cu nume ce urmează să fie arestate şi discută despre cazurile şi dosarele aflate în lucru, interesul public este evident. Şi la fel de evident ar trebui să fie şi interesul organelor abilitate în acest sens.

CLICK PENTRU INREGISTRAREA AUDIO

CLICK PENTRU INREGISTRAREA AUDIO

CLICK PENTRU INREGISTRAREA AUDIO

VEZI AICI DETALII

Prietenul pe viaţă al celui pe care tocmai îl cerceta penal

La finele anului 2013, comisarul Pintea nu ezită în a-şi prezenta omagiile penalului Ioan Bene, cel care peste doar câteva luni de la aceea convorbire urma să fie arestat şi inculpat de DNA Cluj, alături de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, într-un dosar de corupţie. SĂ ŞTIŢI ŞI VREAU SĂ ŞTIŢI CĂ AVEŢI UN PRIETEN ADEVĂRAT, CHIAR DACĂ NU ŞTIŢI. Situaţia este absolut hilară, întrucât, în perioada respectivă, Poliţia clujeană cerceta chiar penal o serie de firme ale lui Ioan Bene pentru file CEC şi bilete la ordin neonorate, dosarul fiind apoi înaintat procurorilor. Poate chiar la un alt prieten al lui Pintea, procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Florin Maghiar. Sau la vreun subaltern de-al lui… Un adjunct de IPJ, un responsabil direct cu cercetările penale şi financiar economice îşi prezintă omagiile şi se declară prieten pe viaţă… cui?! Celui ale cărui firme poliţiştii subordonaţi lui tocmai le anchetau pentru cele aproape un milion de lei pagubă din file CEC şi bilete la ordin neonorate.

CEL MAI BUN ŞI FRUMOS CADOU DE CRĂCIUN A FOST CÂND AM DESCHIS PAGINA DE INTERNET ŞI AM CITIT”, spunea Pintea către Bene. Se referea la clonarea site-ului Foaia Transilvană, singura publicaţie clujeană care anii trecuţi dezvăluia afacerile capilor poliţiei clujene şi ale lui Ioan Bene, afaceri oneroase ulterior confirmate de DNA şi Justiţia clujeană?! Dacă da, înseamnă că Bene a orchestrat mişelia şi Pintea s-a bucurat. Vă lăsăm pe dumneavoastră să ghiciţi cine a executat comanda celui mai dibaci, măreţ şi grandios om de afaceri, mai nou arestat şi inculpat, Ioan Bene. Asta întrucât la înaintare a apărut, potrivit anchetatorilor, o oarecare Tămaş Mihaela.

CLICK PENTRU FIŞIER AUDIO

VEZI AICI DETALII

Lumină, nu pensionare şi aşteptare de OG

În linii foarte mari, acestea ar fi isprăvile de interes public ale înregistrărilor realizate de comisarul şef Cristian Pintea. Cu un exerciţiu de imaginaţie, acestea ar fi o parte din păcatele penale ale comisarului şef Pintea. Organele statului, care sunt de mult în posesia telefonului, sunt abilitate şi au DATORIA de a stabili de ce fapte se face vinovat comisarul Pintea.

Sute, mii de poliţişti oneşti sau de magistraţi nu au de ce suferi din cauza unui personaj care atât de puţine în comun cu uniforma de poliţist, cu sintagma SIGURANŢĂ ŞI ÎNCREDERE uzitată de Poliţia Română şi care a avut nebunia de a salva zeci de ore de înregistrări audio telefonice şi ambientale într-un telefon aparţinând unei firme fantome, telefon pe care îl folosea nedeclarat şi apoi să le uite aiurea în telefon la discreţia oricui!

Aşa că restul discuţiilor, al înregistrărilor sunt apanajul organele abilitate care trebuie să facă lumină. Cât mai curând. Şi nu să aştepte vreo pensionare sau vreo Ordonanţă de Urgenţă care să permită o pensionare anticipată!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.