Sărbătoare mare în luna mai la Teatrul Mariinsky

Impresionant repertoriul uneia dintre cele mai mari instituţii culturale la nivel mondial – Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Bunăoară, în cele 31 de zile ale lunii mai s-au programat peste o sută de evenimente – spectacole de operă, de balet, concerte simfonice, camerale, festivaluri, multe dintre acestea fiind dedicate împlinirii a 175 de ani de la naşterea compozitorului P.I. Ceaikovski, născut în 1840, la 25 aprilie, pe stil nou 7 mai. Reprezentaţiile se desfăşoară în cele trei mari edificii: Teatrul Mariinsky – seculara clădire, în Sala de concerte (construită în 2006) şi la Mariinsky II (edificiu inaugurat în 2013). Nu există zi să nu i se propună publicului balet, operă, concert. De remarcat spectacolele de operă Aida, Rigoletto, Evgheni Oneghin, La traviata, spectacolele de balet Baiadera, Lacul lebedelor, Giselle, Spărgătorul de nuci, Visul unei nopţi de vară, Sylvia

Mariinsky balet

Valery Gergiev

Ziua de 6 mai este ziua Ceaikovski: Gala de balet, opera Iolanta, maratonul muzical Noaptea lui Ceaikovski. Din suita evenimentelor prilejuite de împlinirea celor 175 de ani de la naşterea marelui compozitor face parte şi Festivalul Stelele nopţilor albe, care se va deschide la 27 mai cu baletul Lacul lebedelor, pe scena Teatrului Mariinsky. În aceeaşi zi, la Mariinsky II va avea loc premiera cu opera Dama de pică, dirijor Valery Gergiev – directorul general al acestui ansamblu cultural numit Mariinsky. Premiera absolută a Damei de pică, operă scrisă de Ceaikovski în 1883, a avut loc chiar la Teatrul Mariinsky, în 1890.

Scenă din Aida

Balerini în Gala Ceaikovsky

În prima zi a lunii mai, pe istorica scenă, va avea loc spectacolul Aida, prima variantă fiind montată aici în 1877, la nici 6 ani de la premiera mondială ce a avut loc la Cairo. În data de 2 mai va fi o seară Ceaikovski, cu Orchestra Mariinsky (dirijor Gianandrea Noseda), la Sala de concerte, ora 19.00, eveniment ce se va transmite on-line. Desigur, biletele sunt vândute (sau, cum spun ruşii, biletov net), ca şi la multe alte spectacole şi concerte din luna mai, iar preţurile nu sunt deloc mici: opera Don Juan (15 mai), opera Olandezul zburător (17 mai), baletul Visul unei nopţi de vară (20 mai) sau la diverse concerte camerale, la prima ediţie a Festivalului orchestrelor pentru copii şi tineret din Sankt Petersburg (10 şi 17 mai).

Gala de balet dedicată 175 Ceaikovski

Noua arhitectură a Teatrului Mariinsky încântă privirile

Impresionant şi repertoriul întregii stagiuni – a 232-a – ce include 91 de spectacole (titluri) de operă şi 72 de balet. Dintre acestea, şapte sunt premiere. Aici se cântă muzica lumii, aici se cântă şi muzica lui George Enescu.

Săli multe, evenimente multe. Teatrul Mariinsky a devenit, odată cu deschiderea, în luna mai 2013, a celei dea doua scene – Mariinsky II, un complex „de teatru şi concerte”, noua construcţie având peste 79.000 de metri pătraţi. Inaugurarea s-a făcut cu mare fast. ”ŢarulGergiev, cum este numit directorul acestei prestigioase instituţii, anunţa atunci că Mariinsky II este înzestrat cu cea mai sofisticată tehnologie în domeniu şi că acustica arhitecturală e desăvârşită. Sala Mare are 2.000 de locuri şi spectatorii văd toată scena la fel – adică perfect – oriunde ar sta. Suprafaţa scenei e de o mie de metri pătraţi. În fosa spaţioasă pot încăpea 120 de instrumentişti. Impresionează şi scena construită special pentru repetiţii, dar şi sălile de repetiţii pentru cor, pentru orchestră, pentru balet. Este aici şi un amfiteatru. Între legendara clădire Mariinsky (construită în 1859) şi construcţia modernă există canalul Kriukov, iar acestea sunt unite printr-un podeţ. Pe când şi la Bucureşti aşa ceva?

Interiorul Teatrului Mariinsky

După cum relata presa rusă, mulţi locuitori ai oraşului Sankt Petersburg au avut de obiectat atunci când au văzut în vecinătatea teatrului secular o clădire modernă, spunând că în centrul istoric al oraşului a apărut un hambar numit teatru. Şi au văzut clădirea cu doar câteva luni înainte de inaugurare, atunci când s-au scos schelele şi s-a înlăturat zidul din jurul construcţiei. S-a cerut chiar demolarea noului teatru, fiind semnată o petiţie. Au fost, deci, multe critici, încă de la propunerea proiectului (1997), la adresa lui Gergiev. S-au revoltat arhitecţi, jurnalişti, însă directorul Teatrului Mariinsky şi-a dus proiectul până la capăt, ajutat de stat.

Începuturile Teatrului Mariinsky datează cu 1783 -Teatrul Mare. În1859 a fost numit Mariinsky, în cinstea împărătesei Maria Alexandrovna, soţia lui Alexandru al II-lea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.