Şase observaţii după meciul Steaua-Ludogoreţ

Cea mai iubită echipă de fotbal din România a jucat aseară în faţa a 37.000 de spectatori şi 1.350.000 de telespectatori. Sunt unul dintre ei şi am şase observaţii.

Prima observaţie, după meciul Steaua-Ludogoreţ, privit din tribune, este aceea că echipa cea mai iubită din România nu are echipă. Joacă în general prost, în ciuda declaraţiilor optimiste ale antrenorului Gâlcă. E subţire, leagă greu, greşeşte mult la construcţie, la finalizare şi în faza defensivă. În rest, e bine.

A doua observaţie se referă la jucători. Am stabilit deja că Steaua nu are echipă. Partea proastă e că nu mai prea are nici jucători. A vândut în ultima vreme aproape tot ceea ce putea vinde şi a primit bani frumoşi, raportat la nivelul Ligii 1. E treaba fiecăruia ce face cu banii, dar dacă tot am fost la meci, am dreptul să spun că măcar o fărâmă din milioanele alea ar fi fost normal (ca să meargă afacerea, nu de alta) să se întoarcă la echipă. N-o fi rupt Hamza gura Arenei, dar omul arată a vârf de atac şi la câţi bani s-au primit pentru Gardoş, ar fi putut fi adus şi fostul petrolist, şi ex-vasluianul Wesley, plus Marica, să fie concurenţă pe post. Dar astea ar fi fost doar posibile transferuri în ciudă şi fără imaginaţie, oricum mai bune decât a miza pe aceiaşi obosiţi sau neobosiţi limitaţi.

A treia observaţie decurge din a doua: Steaua ar putea avea o bancă de rezerve interesantă, pe care să şadă Râpă, Latovlevici, Varela, Stanciu, Adi Popa, alături de juniori. Problema e pe cine trimiţi pe teren. E lăudabil cât fuge Adi Popa, dar o face cam bezmetic pentru pretenţiile unei echipe cu şanse să joace, din nou, în grupele Champions League. Latovlevici joacă din ce în ce mai prost, iar dacă va prinde transferul la Dinamo Zagreb ar fi cu adevărat o surpriză.

A patra observaţie este despre Sânmărtean. Lucian Sânmărtean. Cu un marketing deştept, Steaua ar putea face bani încă şi mai frumoşi, umplând tribunele cu oameni chemaţi să vadă un vrăjitor aflat în viaţă. Atunci când mingea ajunge în zona în care se află Sânmărtean, intră într-un fel de aură. Încă înainte ca vrăjitorul s-o atingă, mingea se transformă în cel mai bun prieten al fotbalistului. Îl ascultă, zăboveşte în preajma lui, spre ciuda adversarilor care vor şi ei s-o atingă şi să urle „este!”, apoi pleacă docilă, acolo unde o trimte Maestrul, abia aşteptând, la fel ca toţi ceilalţi privitori, să revină la el, ca să mai trăiască un pic. Sânmărtean face parte din stirpea rară a fotbaliştilor dăruiţi, pentru care fotbalul a fost inventat. Chiar şi acum, la 34 de ani, după o carieră marcată de accidentări, dar mai ales de dribliguri şi pase fabuloase, ar putea face senzaţie în Champions League. Ar avea nevoie de patru-cinci coechipieri…

A cincea observaţie se leagă de a patra. Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face selecţionerul Victor Piţurcă ar fi să treacă peste orgolii mărunte, să-şi plece fruntea în faţa Vrăjitorului şi să-l roage să vină la Naţională. A-l avea la dispoziţie pe Sânmărtean şi a te încăpăţâna să nu-l chemi în echipă e, după toate definiţiile, pură prostie şi sinucidere curată.

A şasea observaţie e despre şansele Stelei în meciul retur. Echipa „bulgarilor” Moţi şi Hamza e una foarte bine aşezată pe teren, care n-a făcut mai mult la Bucureşti pentru că nu a îndrăznit. Steaua porneşte cu prima şansă la meciul din retur, dar asta doar dacă ţinem prea mult cont de calculele hârtiei, tradiţia glorioasă şi subiectivismul caracteristic marilor naţii fotbalistice. Costel Gâlcă trebuie să facă ordine în echipă, atât câtă e, să lase pe bancă unul-doi răsfăţaţi şi vreo trei blazaţi ori neputincioşi de-a dreptul şi să aibă noroc. Pronostichez o calificare dârză, cu emoţii uriaşe până la fluierul final. A unei echipe din estul Europei, ca să zic aşa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.