×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:34
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Sătui de colonialismul UE, central-europenii joacă cu Rusia și America
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Aproape la unison – iarăși cu excepția României (vezi Cotidianul, 28 august 2017) –, țările foste surate comuniste membre ale UE au adoptat măsuri pentru salvarea proprietății autohtone asupra pământurilor agricole. Ca o notă comună, este vorba despre condiționalități diverse care să îngreuneze sau să facă practic inoperabilă prevederea din tratatele de aderare referitoare la liberalizarea vânzării terenurilor agricole către cetățeni ai UE, modalitate mârșavă prin care vesticii urmăresc să pună mâna pe roadele pământurilor estice. Fapt ce se produce inevitabil și de la sine în condițiile în care cei din Vest sunt comparativ bogați și cei din Est sunt comparativ săraci. Cât privește argumentul că libertatea de dobândire ar aparține deopotrivă celor din Est pentru pământurile din Vest, este vorba despre o ticăloșie: degeaba ți se îngăduie să-ți cumperi Mercedes, când tu nu-ți poți permite decât closet în curte! În Ungaria, sloganul oficial este „pământurile ungurești aparțin maghiarilor și vor rămâne ale maghiarilor“, iar în Polonia, fără asemenea sloganuri, situația în practică se prezintă pe aceleași coordonate: pământurile polonezilor sunt ale polonezilor. Până și mai puțin vizata Bulgarie – unde asaltul UE este echilibrat de influențele puternice ale Rusiei –, reglementarea privind cumpărarea de pământ agricol de către străini doar cu condiția unei rezidențe prealabile de minimum 5 ani în Bulgaria a stârnit pur și simplu bube pe la Bruxelles.

Era de bănuit că lupta anticolonialistă din țările estice ale UE să se concentreze, cel puțin în aceeași măsură, în domeniul retailului, deosebit de sensibil pentru populație și extrem de vizibil pentru maniera în care multinaționalele vestice operează întru distrugerea capitalului autohton și a identității naționale locale. Peste tot, marile lanțuri vestice de retail au ocupat poziții de forță, peste tot au luat locul chioșcarilor autohtoni, folosindu-și aceste poziții. Nu este o simplă înlocuire, ci o eliminare a furnizorilor locali, o creștere nejustificată a importurilor, în dauna producătorilor naționali. Peste tot, ca atare, se duce o luptă tenace pentru limitarea expansiunii lanțurilor de retail vestice, prin interzicerea extinderii acestora în centrul orașelor, ori pentru încurajarea prezenței produselor locale în rafturi și a producției naționale în piață. Și să subliniem acțiunea susținută, nu doar mimată și deci rușinoasă ca aceea din România, împotriva dublului standard pe care multinaționalele occidentale îl aplică furnizărilor, îndeosebi alimentare, pe piețele estice și, respectiv, vestice.

În mod corelativ cu aceste mișcări și acțiuni pe plan intern, se constată deplasări semnificative pe plan extern. În unele țări estice are loc o încercare de reapariție a unei politici externe, după dispariția aproape totală a acesteia în perioada de „punere la dispoziția“ Bruxelles-ului. „Jocul“ cu Rusia este ilustrativ, dar nicidecum nu este unicul. Extinderea legăturilor economice cu Rusia, multiplicarea contractelor cu firme rusești și a contactelor politice cu Moscova par să fie instrumentul predilect al dlui Orban, deoarece probabil această abordare este mult mai tolerabilă pentru Berlin, nefiind decât o copie palidă a ceea ce face în practică Germania însăși. În Polonia, deviza este cu totul alta: „Mai puțin UE, mai mult SUA“. Varșovia manifestă o nemulțumire deschisă în ceea ce privește politica Berlinului față de Polonia, incriminând fără ocolișuri aranjamentele de livrări rusești de gaze în Germania, prin tranzitarea Mării Baltice și deci cu ocolirea Poloniei. Varșovia a sistat mari comenzi de arme de la parteneri din UE, în favoarea unor achiziții interne sau din SUA. Având în vedere problemele puse și mișcările făcute, Polonia a luat locul de frunte din ultimii ani al Ungariei printre „oile negre“ pentru Bruxelles-ul mereu mai odios și mai berlinizat.

Aceste „oi negre“ se arată fără perdea îngrijorate de câștigarea scaunului prezidențial în Franța de către E. Macron, interpretarea lor fiind aceea că o Franță urmărindu-și cu prioritate interesele naționale în UE le-ar lăsa un spațiu de manevră mai larg împotriva Bruxelles-ului, în timp ce o Franță condusă de la Berlin, precum se riscă a se întâmpla în vremea lui Macron, le poate închide și respirația.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 04 septembrie 2017
4260
 | 34
 | 29
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana Rollason
+1
C.G: draga, îti place-nu-ti place, asta-i adevarul.
Publicat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
+Răspunde
IQ100
0
auzit azi la Radio ne Romania actualitati, in uma vizitei comisarilorEuropeni Corina Cretu si Nustiu commmnent Charlie (belgian,probabil din categoria "dar noi , belgienii, unde trecem?") din discursul a oficial al acestuia din urma :"europeniitrebuie sa INTELEAGA si sa ACCEPTE ca integrarea in UE aduce PLUSVALOARE"
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+1
C. G. : draga, acuma ti-am citit mai bine raspunsul, care da dovada de impostura construita. Învata, naibilor, ca esti om în vârsta, ca românii trebuie sa-si asume pacatele: deceniul '30-'40, de extrema dreapta, xenofob si antisemit, urmat de atacul URSS la 22 iunie 1941 si trei ani de razboi alaturi de Hitler. ASTA s-a platit dupa WW2, când România a figurat la tarile învinse. Ce "act samavolnic" te-apuca ? Mihai, desi l-a arestat pe Antonescu, n-a avut nici o obiectie la masacrul românilor în razboi, timp de 3 ani, alaturi de nazisti. Si ce-avea URSS si-acuma, ce-are Rusia ? exercitarea xenofobiei ? maculatura de tip Soros a editurii Humanitas privind istoria tarii ?"luptatorii din munti", adica legionarii înarmati (Germania si SUA le parasutasera arme), "lupta împotriva comunismului", care-i ilegala (vezi jurisprudenta Consiliului European, împotriva unei ORÂNDUIRI SOCIALE nu se "lupta"), esti nebun, când, dupa razboi, tara era distrusa, în ruine, si falita, si trebuia reconstruita? ce "act samavolnic", când taranii primisera pamânt la 1945 si n-aveau cu ce sa-l lucreze, ori ca, pur si simplu, nu voiau ? CINE a ruinat România, care-n '89 avea si industrie, si agricultura, si export, si patrimoniu arhitectonic, si-astazi nu mai are nimic ("retrocedarile" blestematului de Nastase Adrian)? "URSS"? nu ti-e rusine? cine a readus-o la starea interbelica de exportatoare de materii prime ? eu ? "comunistii"? "URSS"? ori oamenii politici de dupa '89? cine-a transformat-o (vezi asa zisul "scut" de la Deveselu) în potential câmp de bataie, cu românii-victime sigure ? "URSS", "Rusia", ori SUA, care au ocupat tara teritorial, fiindca asta se cheama baze militare aiurea pe teritoriul unei tari straine si-nca si-n timp de pace? esti nebun? n-ai discernamânt ?
Publicat Miercuri, 06 septembrie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
-1
C.G : nu, draga, nu te fac necitit, xenofob, defetist, fiindca nu te-ai bagat în ciorba, n-ai spus nimic de condamnat, faptul ca i-ai raspuns politicos, flatat "Pixelului Albastru" nu-i o crima (chiar daca mie tipul nu-mi prea place). Esti, însa, neatent, faci greseli de ortografie, si-asta, date fiind si ineptiile pe care le-am citit (din partea altora) a pus gaz pe foc. N-am avut loc, a trebuit sa scriu în continuarea raspunsului altora, când, însa, era vorba de matale, ma refeream numai la "nostrii". Si-as fi tacut, daca "nostrii" astia n-ar fi devenit asa de obisnuiti în ortografia românilor de-azi. Daca erai singur, treceam cu vederea. Am dat, din partea acelorasi, însa, si peste altele, peste "v-a deveni", de pilda, la fel de gresit, fiindca individa (e-o femeie) la care-am gasit asta ultima data nu pricepe ce-i aia limba româna, si anume verbele auxiliare, a fi si-a avea, fata de pronumele personale: "va" (= are sa) "deveni" (devina), comparat cu "v-am spus eu", (= voua, va, v-) "v-am spus", forma scurta a pronumelui personal, în cazul dativ (cui i-am spus? lui, îi, i-, voua, va, v-). Tipii care n-au auzit de conjugarea verbelor auxiliare si declinarea pronumelor (personale) n-au de ce sa publice, ca nu si-au terminat studiile elementare. "Nostrii", pe care-l iau ca fuga de condei, în ce te priveste, se scrie-ntotdeauna c-un singur -i. Te-ai sesizat degeaba. Iarta-ma. Si vezi ca nu ma cheama "Rollanson" (desi nobil, fiindca ma duce cu gândul la Roland si epopeea lui din strâmtoarea Roncevaux).Ma cheama Rolla -son (=" baiatul lui Rolla", nume celtic).
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
c.g.
+4
Pt.Ileana Rollanson. Vad ca ma faceti necitit, xenofob, defetist ! Eu nu am aversiune asa in mod gratuit fata de cei citati de mine prin comentarii deoarece respectivii se amesteca in treburile interne ale ROMANIEI in mod abundent in ultimii 28 de ani si constant in ultimii 100 de ani, in concluzie nu sunt xenofob. Din, cate stiu eu ROMANIA nu este in razboi iar scepticismul meu, neincrederea mea, legat/legata de viitorul tarii noastre este intemeiat pe repet ticalosiile fostei URSS prin actele samavolnice din 30.dec.1947 si din dec.'89, ce poate sa ne astepte din ruina asta TOTALA a ROMANIEI, in concluzie nu sunt defetist. Legat de cat de citit sunt, sunt un simplu condicar, lefegiu, ca multe milioane in tara asta, poate uneori mai gresesc cu unele exprimari, in sens gramatical, nimeni nu este perfect, daca litera '' i '' in plus inteleg ca v-a ititi un inconfort eu imi cer scuze. Sanatate maxima ! P.S.- sper sa ma insel ca tara noastra ar putea sa fie fatramata ca stat national unitar ... !
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
05
-5
Dom´Serbanescu, in Germania chinezii detin o mare parte din padurile de munte. Credeti ca le iau cu ei? Nu! Le exploateaza conform legilor germane. Pentru stat este egal de la cine ia impozitul: de la Hans sau de la Nay-Min-te. Ganditi-va numai cate fabrici celebre au dat faliment, caci nu au putut face fata concurentei, in cea mai mare parte neloiala, de ex. Grundig sau Saab Automobile. Cei care le cumpara nu le lasa abandonate sau campurile parloaga, sau abandonate cu recolta pe el, caci nu are cine s-o culeaga, cum citeam in ziar acum cateva zile. Dau de lucru la oameni, au activitate ECONOMICA, ceea ce poate va este mai greu de inteles, caci dumneavoastra sunteti un etatist si autarhist convins. Credeti ca magazinele in Germania "duduie" de produse germane? Vedeti nemtii ca umbla numai in editat sau editat? Ca exista o cota de piata stabilita arbitrar? Rog ziarul Cotidianul sa nu-mi stearga comentariul, cum o face de obicei. Nu ca-mi place sa mi-l vad, vreau insa se fie si alte pareri in afara unor aplauze goale.
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
BulaB
+2
Articol corect ,putea fi mai lung si cu date mai la obiect, tocmai ptr. cei care confunda Austria cu Australia. Dupa cate vad, multi citesc 2 randuri si apoi sar pe unul ca ar fi KGB-ist, stalinist sau si mai rau, sorosist daca incearca sa explice un lucru. Mai Pixel Albastru, tu nu-ti dai seama ca nu stii nimic despre 89? nu rusii ti-au destramat securitatea si tot timpul Romania a fost sub lupa altor servicii de securitate. Trecand peste vanzarile de pamant catre straini -lucru pe care nu-l faci, il arendezi ptr o perioada-ajungem la relatiile est-vest. Ma mir cum Romania insista in a nu duce relatii cu Rusia cand Germania si Franta o fac mai pe ocolite. Pana una alta ma duc sa cumpar ceva mancare ruseasca adusa direct de acolo si Trump nu poate zice nu.
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Țăranul @ BulaB
+5
Nu , Germania și Franța , nu întrețin relații cu Rusia pe ocoloite ... , o fac la scenă deschisă și în cel mai ostentativ mod ... ! Și cu valori economice de invidiat ... ! În dec. '89 , am fost instigați de către occident să ne scălîmbăm la ruși artîndu-le fundul , scoțînd limba la ei ... tocmai pentru a se realiza celebra regulă a diplomației pentru fraieri ... ,, ridicăte tu , ca să mă așez eu '' . Neoficial , cifra de afaceri dintre Rusia ca poartă de intrare în spațiul fost sovietic și Germania , depășește 100 mld. de euro ... !
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
PD
+7
Juste observatii dle. Profesor.... Personal nu mai simt mai european in interiorul UE decat in afara ei... Geografic Europa este o realitate , UE doar o fictiune creata de cei interesati sa distruga statele nationale... Stim cine sunt si pe cine reprezinta! Iar noi (Romania), ca de obicei asteptam cuminti..sa vedem de unde bate vantul... Cam cum spunea Ghita politaiul lui Catavencu "numai noi stim ce e in sufletul nostru".... Cel putin asa sper ....asa am rezistat ca natie...
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Janukovici
0
Pai? Cine a dat? "Ai nostri". Alesii nostri, ca doar nu martienii. Cine i-a votat? Noi. Cu buna stiinta! Si absolut interesat, ca doar era averea "Poporului".... Nu e prost cine ia, ci cel ce da. Asa ca degeaba plangem. Si cum vad, pana nu ramane piatra pe piatra, "alesii" nostri o sa dea si soarecele din biserica...Ca sa nu zic Luna de pe cer.Ca si hotia este o arta... Pana ai ce fura...
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
abc @ Janukovici
+4
uiti participarea eficienta din umbra a binomului, care aresteaza sau asasineaza mediatic orice initiativa 'periculoasa'
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
0
@Pixelul Albastru : ai vreo 16 ani, si te pomenesti în extaz de tine. Cine-mi da - sunt indivizi care-ti seamana, informi, semidocti, fara minte, si fara nici o idee de România. Coborâti din "1984". Cine-a spus de Rusia ori de-alte tari, sunteti nebuni cu totii, Serbanescu, inclusiv, cu "strainii", semn clar de fascizare a României, incapabila sa-si defineasca perimetrul, si competentele de tot felul, si responsabilitatile, asemenea. Nu-i vorba de "Rusia" ori de-alta tara, e vorba de ROMÂNIA, ca de-aia dispare, devine inexistenta, din cauza unora ca tine si restului de informi "comentatori " de astazi, din "Cotidianul". Ce "povesti pentru fraieri" debitezi tu si debiteaza si restul ("Cotidianul", inclusiv), cu serviciile secrete? România totalitara, despre asta-i vorba. Cu suma de semidocti si defetisti ("din cauza altora", în loc sa-si traga la raspundere tradatorii nationali înca-n viata, si cu "ne apara", adica nici de-aparat n-ar mai fi-n stare sa se apere singura! Si culmea, tipii vor sa-i "apere" tocmai aia care le jefuiesc tara! Si-asta-i nazism. Ce-ai cu "securitatea" care-ar fi depins "drect" de Ceausescu ? de unde-ai mai scos-o si pe asta ? daca tipul s-ar fi ocupat de "securitate", adica de fluxul de informatii pe care le primea, n-ar fi cazut, i s-ar fi conformat si corectat tirul. Dar asa-i când ai de-a face cu necititi, xenofobi si defetisti. C.G. "dusmanilor nostri", nu "nostrii", "nostri" NICIODATA nu se scrie cu 2 -i ! doamne pazeste !
Publicat Marţi, 05 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 36 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 51 minute