SBU a stabilit „locul exact” de unde a fost lansată racheta care a doborât cursa MH17

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a stabilit locul exact de unde a fost lansată racheta sol-aer care a doborât joi avionul de linie Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, a declarat șeful contraspionajului ucrainean Vitali Naida, citat de agenția Interfax-Ukraina, conform Agerpres.

„Lansarea rachetei din cadrul sistemului Buk a fost efectuată dintr-un perimetru al orașului Snejnoe (regiunea Donețk), controlat de rebeli, dar în interesul anchetei nu vom dezvălui locul exact al lansării, despre care avem date precise”, a afirmat Naida, în cadrul unei conferințe de presă, duminică, la Kiev.

Șeful contrainformațiilor din Ucraina a susținut că lansarea a fost efectuată de experți militari ruși, la ordinul dat de liderul unuia din grupurile armate ale insurgenților, Igor Bezler, cunoscut sub numele de cod „Bes” (‘Demonul’).

Rusia este obligată să ne furnizeze numele persoanelor care au efectuat lansarea’ rachetei, a reiterat șeful Departamentului de Contraspionaj al SBU, Vitali Naida.

„La ora actuală, Ucraina nu are toate dovezile privind implicarea Rusiei în catastrofa aeriană, dar în curând va avea suficiente probe”, a afirmat același responsabil militar ucrainean, într-un interviu la postul de televiziune local ‘1+1’, citat de Ukrainska Pravda.

„Dispunem în prezent de o mulțime de informații operative, le primim și le verificăm. Cooperăm cu parteneri străini, între care FBI, experți din Olanda și Polonia. Parteneri din Marea Britanie urmează să ni se alăture” în această anchetă, a afirmat Vitali Naida.

Împreună cu experți internaționali, Ucraina va reuși să adune suficiente probe pentru a demonstra implicarea Rusiei în doborârea avionului de linie malaezian și pentru a iniția un demers împotriva Moscovei într-o instanță internațională, a declarat șeful contraspionajului ucrainean.

Noi vom dovedi că în Ucraina nu este un război civil, ci o acțiune teroristă provocată de Rusia‘, a subliniat reprezentantul SBU.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.