Scade TVA-ul la cosit, tunsul oilor și la tocat crengi

Începând cu 1 august 2016, livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol vor avea o cotă redusă de TVA de 9%, se arată într-un Ordin al Ministerului Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial.

Conform anexei la prezentul ordin, prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol sunt: fertilizat, arat, discuit sau grăpat, pregătit pat germinativ cu combinator şi modelat sol, semănat sau plantat, tăvălugit, stropit, prăfuit – combatere boli şi dăunători, erbicidat, tratarea seminţelor utilizate la înfiinţarea culturilor agricole, cu produse de protecţie a plantelor, recoltat sau dislocat culture, colectarea şi balotarea materialului vegetal, prin presare în baloţi, tocat resturi vegetale, prăşit culture, executat sau deschis rigole în vederea modelării solului la legume, nivelatul terenului agricol, prin care se asigura o suprafaţă cât mai plană terenului de cultură, prin reducerea abaterilor de microrelief provocate de celelalte lucrări agricole, plantatul în biloane la cartof şi legume, răritul şi decoletarea la sfecla de zahăr, înşirat, balotat, păpuşit la tutun, cosit, greblat, lucrări de însilozare şi depozitare a furajelor în ferme zootehnice, ccarificare, respectiv afânare adâncă pe soluri compactate, desfundat terenul la adâncimi mari, pentru a favoriza creşterea rădăcinilor, săpat gropi pentru plantarea pomilor, tocat coarde, crengi, lucrări de colectare, sortare, condiţionare, etichetare la legume şi fructe, operaţiuni de montare a spaţiilor protejate, respectiv sere şi/sau solare, curăţarea vegetaţiei nedorite şi distrugerea muşuroaielor de pe păşuni şi fâneţe, supraînsămânţări pe pajişti, amenajare surse de apă pentru animale pe pajişti, parcelarea pajiştilor, lucrări specifice de evacuare a dejecţiilor şi de asigurarea furajelor în sau din fermele zootehnice, dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea în fermele zootehnice, tunsul oilor, sortarea, marcarea şi ambalarea ouălor, curăţatul copitelor sau ongloanelor la animale, decolmatat sau curăţat canale de irigaţii şi/sau de desecare.

Conform documentului, Direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, structurile teritoriale subordonate acestora, precum şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.