Scădere record pentru rezervele valutare ale Chinei

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2015, cel mai mare declin trimestrial din istorie, în condiţiile în care banca centrală de la Beijing şi-a accelerat intervenţiile menite să stabilizeze yuanul şi să calmeze pieţele după devalorizarea neaşteptată a monedei ţării, scrie Bursa.

În luna septembrie, rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 43,3 miliarde de dolari, la 3.514 miliarde dolari, conform băncii centrale de la Beijing. În trimestrul al treilea din anul curent, declinul a fost de circa 180 de miliarde de dolari – cea mai importantă scădere consemnată vreodată.

Scăderea rezervelor Chinei a fost anticipată de analişti, care preconizează că tendinţa de declin se va menţine. Totuşi, analiştii preconizau o scădere mai mare, cu 57 de miliarde de dolari în septembrie.

„Scăderea rezervelor valutare ale Chinei, chiar dacă a fost mai mică decât estimările, arată că banca centrală a Chinei a continuat intervenţiile pe piaţă, luna trecută”, a declarat, comform Reuters, Zhou Hao, economist la „Commerzbank” Asia. Acesta anticipează scăderea viitoare a rezervelor valutare ale Chinei.

Amintim că, la data de 11 august, banca centrală a Chinei a devalorizat moneda naţională, yuanul, până la cel mai redus curs faţă de dolar din ultimii trei ani, după ce economia ţării, a doua la nivel mondial, a înregistrat evoluţii dezamăgitoare. Atunci, cursul de schimb al yuanului a fost stabilit la 6,2298 pentru un dolar, faţă de 6,1162 unităţi în ziua precedentă.

Devalorizarea monedei şi declinul rezervelor valutare ale Chinei au generat semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea eforturilor Chinei de a susţine yuanul în contextul slăbirii economiei.

Ieri, după anunţul privind reducerea rezervelor valutare ale Chinei, yuanul s-a apreciat, îndreptându-se către cursul maxim al ultimelor două luni, dat fiind că declinul acestora a fost inferior aşteptărilor.
Yuanul a urcat cu 0,25% la ora 13:56, pe piaţa din Hong Kong, apropiindu-se de nivelul maxim al ultimelor două luni, consemnat în 30 septembrie: 6,3332 unităţi/dolar.

Yuanul a depăşit moneda niponă, yenul, devenind, în luna august, a patra valută utilizată în plăţile de la nivel mondial. Proporţia tranzacţiilor denominate în yuani a crescut la un record de 2,79% în august, de la 2,34% în iulie, potrivit Societăţii Mondiale pentru Comunicaţii Financiare Interbancare.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.