Scandal diplomatic, parlamentarii în ședință comună

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit miercuri în ședință de plen comună pentru a adopta, printre altele, o declarație cu privire la situația minorităților din Ucraina.

Update: Declarația a fost adoptată în unanimitate

Liderul de grup al PSD din Senat, Șerban Nicolae, a anunțat marți că cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în ședință comună miercuri pentru a adopta, între altele, o declarație privind situația creată în Ucraina în urma adoptării unei noi legi a învățământului, care prevede limitarea studiului în limba maternă a minorităților.

El a atras atenția că o situație „mult mai gravă” o au românii din Valea Timocului, ale căror drepturi nu sunt recunoscute de statul sârb.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat la rândul său că tot în ședința de miercuri urmează să se aprobe o delegație de parlamentari care să plece în Ucraina „în speranța că îl va putea convinge pe președintele Ucrainei să nu promulge” noua lege a Educației.

Marți, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, marți, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU.

Oicialul român și-a exprimat îngrijorarea pentru situația școlilor cu predare în limba română din Ucraina.

„Ministrul român și-a exprimat îngrijorarea pentru situația școlilor cu predare în limba română din Ucraina în urma adoptării noii legi privind educația. Șeful diplomației române a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri menite să asigure respectarea normelor și standardelor internaționale în materie și a reținut, în context, angajamentul oficialului ucrainean că implementarea noii legislații se va face cu consultarea comunității românești din Ucraina și a autorităților române, astfel încât nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie afectate de noile norme”, se precizează într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, cei doi miniștri au trecut în revistă și situația din estul Ucrainei, inclusiv din perspectiva trimiterii unei eventuale misiuni internaționale de menținere a păcii și s-a agreat ca orice astfel de demers să respecte integritatea teritorială a statului ucrainean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.