Scandal electoral cu spioni la Chişinău: Un partid finanţat din străinătate poate fi eliminat din alegeri

Comisia Electorală Centrală a propus Curții de Apel Chișinău să excludă din campania electorală Partidul „Patria”, condus de Renato Usatîi. O decizie în acest sens a fost luată în urmă cu câteva clipe, în cadrul ședinței extraordinare CEC, cu șapte voturi „PRO”, transmite UNIMEDIA.

Potrivit ultimului sondaj IMAS, partidul Patria era cotat cu 8,7% din voturi la alegerile de pe 39 noiembrie.

Decizia CEC a fost luată în baza sesizării Inspectoratului General de Poliție, potrivit căreia Partidul „Patria” ar fi folosit, contrar legii, în campania sa electorală resurse financiare oferite din străinătate. Sursele financiare nu ar fi fost declarate în raportul financiar de la CEC.

CEC-ul și-a motivat decizia de excludere a Partidului Patria din motiv că formațiunea nu a raportat 8,156 mil. de lei. Bani care au fost primiți din străinătate prin intermediul Băncii de Economii.

În același timp, CEC-ul a solicitat Curții de Apel să încaseze în folosul statului banii dobândiți fraudulos de Partidul Patria.
Vicepreședintele CEC, Ștefan Urâtu a explicat pentru deschide.md că instanța ar trebui să se expună în termeni rezonabili, adică până în ziua alegerilor. În cazul în care un astfel de verdict nu va apărea până pe 30 noiembrie, va rămâne în vigoare prima decizie a CEC-lui, adică cea Partidul Patria va putea participa la alegeri.

Tot miercuri, in ziua in care CEC a luat in discutie situatia partidului lui Renato Usatîi, a post postat pe internet o interceptare audio unde pare să se audă vocea lui Usatîi. Aceasta dezvăluie conținutului unui dialog între doi bărbați. Secvența audio arată cum milionarul de la Fălești recunoaște că promovează interesele Moscovei, împarte 50 la sută din venitul său cu agentura FSB de la Moscova pentru ca să nu-i fie închis businessul din Capitala rusă. În schimb, acesta prestează servicii de consultanță, iar mai nou – promovează politic interesele Kremlinului în R. Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.