Scandal în justiție după eliberarea lui Piedone

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) critică în termeni duri ultima acțiune a Inspecției Judiciare, care a anunțat că face verificări după ce judecătorul Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel București a decis eliberarea fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și a celor două angajate din primărie, anchetate în dosarul catastrofei de la clubul Colectiv. UNJR afirmă că intervenția Inspecției Judiciare într-un moment în care hotărârea judecătorească nu este nici măcar motivată este „o presiune inacceptabilă asupra acestui judecător și o amenințare la adresa independenței tuturor judecătorilor și o violare flagrantă a statului de drept în România”.

Comunicatul Uniunii, integral:

„UNJR condamnă ca inacceptabilă și periculoasă modalitatea în care Inspecția Judiciară înțelege să-și exercite prerogativele ce îi revin, potrivit legii, transformându-se într-un instrument de presiune împotriva judecătorilor, acțiune ce are ca efect încălcarea independenței justiției.
Prin comunicatul dat publicității azi, 12 noiembrie, Inspecția Judiciară a anunțat că s-a sesizat din oficiu împotriva judecătorului Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel București care a decis, în urma constestației, eliberarea din arest preventiv a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Propunerea de arestare preventivă în acest caz a fost formulată de DNA, instituție care are datoria să prezinte dovezi ce să susțină o astfel de măsură preventivă. Aceste dovezi sunt analizate de judecător care, în baza legii și a propriei conștiințe, decide dacă măsura este temeinică sau nu.
Menționăm că este vorba despre o măsură preventivă pe durata urmării penale și nu despre o hotărâre de condamnare sau achitare din moment ce procesul acestuia pe fond încă nici nu a început.
Intervenția inspecției judiciare într-un moment în care hotărârea judecătorească nu este nici măcar motivată, este o presiune inacceptabilă asupra acestui judecător și o amenințare la adresa independenței tuturor judecătorilor și o violare flagrantă a statului de drept în România.
La această presiune se adaugă și acțiunile din ultimul timp a DNA care încearcă să pună presiune asupra judecătorilor pentru a decide într-o anumită direcție, acțiuni ce pot fi cu ușurință percepute ca atentând la independența judecătorilor.
UNJR denunță cu hotărâre orice presiune și orice atac la adresa independenței justiției și îl consideră inacceptabil cu atât mai mult cu cât, în acest caz, vine de la o instituție care ar trebui să apere independența justiției.
Un judecător trebuie să dea o hotărâre liber de orice presiuni, conform conștiinței sale și legii, indiferent că este vorba de o hotărâre de achitare, de arestare sau dimpotrivă, de respingere a cererii de arestare.
În această ordine de idei, UNJR reamintește opiniei publice faptul că aceste acțiuni de presiune asupra judecătorilor au avut ca punct alarmant de pornire un raport al DNA de la începutul anului prin care erau criticate, fără echivoc, hotărâri judecătorești definitive date în cauze în care inculpații au fost trimiși în judecată de DNA.
Recent, Inspecția Judiciară a sesizat secția de judecători a CSM cu acțiune disciplinară, împotriva judecătorilor care au decis achitarea în cazul Rarinca, cu aprecieri asupra validității hotărârii judecătorești, transformându-se în instanță de control judiciar.
Toate aceste acțiuni îndreptate vădit împotriva judecătorilor care decid conform legii, propriei conștiințe și pe baza probelor administrate în dosar, să adopte o soluție sau alta, contrar propunerilor DNA, reprezintă anihilarea însăși a independenței justiției.
UNJR solicită CSM ca de urgență să-și îndeplinească rolul constituțional de garant al independenței justiției și să ia poziție publică în acest caz”.

Inspecția Judiciară, sesizare din oficiu după eliberarea lui Piedone

Inspecția Judiciară (IJ) a anunțat joi că face verificări în cazul eliberării din arestul preventiv a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone și a celor două funcționare din primărie, acuzate în dosarul „Colectiv”.

IJ aprecizat că s-a sezizat din oficiu ca urmare a relatărilor din mass-media cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel București a instrumentat și soluționat miercuri cauza având ca obiect măsuri preventive în dosarul ”Colectiv”.

Judecătorul Constantinescu Constantin Luchian de la Curtea de Apel București a decis miercuri definitiv eliberarea din arest a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone și a celor două funcționare din Primăria sectorului 4 — Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale, și Luminița Larisa Ganea, funcționar în cadrul aceluiași serviciu, arestați preventiv săptămâna trecută în legătură cu autorizațiile acordate clubului Colectiv.

Magistratul nu a dispus nicio altă măsură preventivă, precum arestul la domiciliu sau controlul judiciar în cazul lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.