Scandal uriaş după ruşinoasa ratare de la Rio a gimnastelor

Alin Petrache dă vina pe Bellu şi Bitang, deşi nu cei doi s-au aflat la cârma naţionalei. Reacţiile celor acuzaţi. Ce spune primarul municipiului Deva.

Şeful numit politic la CSOR vede vinovaţi în alte părţi

Lucrurile sunt ştiute. În noaptea de duminică spre luni, echipa feminină de gimnastică a ratat ruşinos calificarea la olimpiadă. La puţine ore după dezastru, a început scandalul. Culmea, personajul care trebuia să-şi pună primul cenuşă în cap – ca să nu spunem că ar trebui să demisioneze, pentru că avem în 2016 cea mai slabă participare la olimpiadă – Alin Petrache, preşedintele CSOR, este cel care acuză, nevăzând nicio vină a forului pe care îl conduce. „Este un rezultat dezastruos. Nu am ratat niciun fel de calificare până acum. Este un moment destul de greu şi dificil. Soluţii există întotdeauna. Nu ştiu ce ar însemna întoarcerea lui Bellu şi Bitang, pentru că au fost acolo cu titulatura de antrenori voluntari. Nu ştiu nici ce înseamnă titulatura de antrenori voluntari. Voluntar înseamnă că nu eşti remunerat, dar asta înseamnă că ai nişte obligaţii. Asta am citit eu în legea voluntariatului. (…) Nimeni nu face nimic, toţi ne perindăm pe la minister, dăm din coate, tragem semnale de alarmă, dar nimeni nu vine cu nişte soluţii clare. Deci am mers din rău în mai rău (…) Am sprijinit atât cât am putut și atât cât ni s-a cerut să sprijinim acest fenomen numit gimnastică, avem centrele naționale olimpice de pregătire a juniorilor, pe care în continuare le păstorim (…) În primul rând trebuie să ne asumăm ceva, trebuie să ne asumăm un eşec, trebuie să ne asumăm lucrurile pe care le-am făcut greşit, trebuie să venim cu planuri de viitor, trebuie să venim cu oameni noi, trebuie saă venim cu antrenori, trebuie să venim cu foarte multe lucruri, proiecte pentru viitor”, sunt afirmaţiile făcute de Alin Petrache. Un discurs tipic de politruc (ultima parte seamănă cu angajamente tip PCR), ceea ce şi este Petrache, el fiind fost deputat PSD, numit de premierul Victor Ponta, pe 11 iunie 2014, la şefia olimpismului românesc. Trecem peste numirea politică, dar şi pe linie sportivă numirea a reprezentat o eroare, pentru că un fost (chiar foarte bun) rugbist nu avea ce căuta la conducerea comitetului olimpic, rugbiul nefiind un sport consacrat la olimpiadă, iar cel românesc nu este competitiv la nivel înalt.

Mariana Bitang: Noi spunem de mult că nu vine nimic din urmă

Fostă antrenoare la lotul de gimnastică împreună cu Octavian Bellu, şi în acest moment, consultanţi voluntari la lot, Mariana Bitang i-a dat replica şefului CSOR.

„Nu am nicio calitate oficială la federaţie sau altundeva. Vorbesc în numele meu acum. A fost un lot de la bun început cu probleme. Am constatat cu tristeţe că nu am fost solicitaţi în decembrie pentru a antrena pentru că nu aveam pe cine, fetele erau mai mult prin spitale, pe la recuperări. Nu sunt eu cea care trebuie să găsească soluţii. Noi spunem de mai mult de 10-15 ani că nu vine nimic din urmă. Dacă nu vom întoarce capul să ne facem o școală de antrenori, să ne ținem antrenorii în țară, să-i plătim corespunzător, să investim la nivel de începători în care nimeni nu investește, nu vom face nimic. Văd că dl Petrache are mai multe cunoștinte decât noi că nu știu ce contracte avem cu o firmă (…) Sportul românesc îl așteaptă în iarbă așa cum a promis la începutul mandatului de președinte al COSR, dar nu prea a coborât, cel puțin în ceea ce privește gimnastica românească. Dânsul vorbește de centre, e bine că se orientează către centrele de juniori, dar în egală măsură au nevoie și loturile de susținere. E inadmisibil ca singura susținere din partea COSR să fie câteva luni de indemnizație pentru Cătălina Ponor. Deci trebuie să fie mai aproape de oamenii din sport, sportivi, antrenori (…) Este aberant să acuzi un om că nu a fost alături de echipă, câtă vreme noi nici nu am mai fost în sală în perioada Glasgow-ului, iar în acest moment am avut o calitate de consultant, de sprijin din afară, cum putea fi oricine, pentru că nu trebuie să vă ascund că la nivelul lotului colectivul tehnic rămăsese în doi antrenori. Le era foarte greu să se descurce”.

Belu: Rezultatul era previzibil

Şi celălalt mare antrenor din gimnastică, Octavian Bellu, a comentat situaţia li a arătat care au fost cauzele ratării calificării. „Foarte multe n-au mers cum trebuie. Nu s-a înâmplat dintr-odată. Lucrurile sunt de mult sub lupa celor care se pricep și rezultatul era previzibil. Nu a existat continuitatea necesară în pregătirea pentru a realiza obiectivele pe care ți le propui într-un an, mai ales preolimpic. Am încercat în ultimele patru luni să dăm o mână de ajutor ca voluntari, dar n-am avut pe cine ajuta, pentru că fetele, cu mari probleme de sănătate, erau mai mult pe la spitale, refacere, masaje, kinetoterapeuți. Au apărut și accidentari de ultim moment: Larisa Iordache, chiar și Jurcă, cu o problemă la gleznă pe care nu și-o pot explica medici din trei țări. Acestea două lipsind din echipă au creat un mare gol în structura unei echipe care își dorește să se califice la JO. Dar nu putem la nesfârșit să organizăm un lot sau un grup care să se pregătească pentru o competiție de mare anvergură pe criteriul vârstei. Trebuie să fie la lot selectate dintr-un grup mai mare și să existe concurență. Noi nu avem acel grup mare din care să selectăm. Aceste lucruri țin de ani de zile. În 2000, spuneam că lucrurile nu pot merge la infinit datorită exploziei individiuale a unor Cătălina Ponor, Răducan, Amânar, gimnaste care reușeau să acumuleze valoare în timp foarte scurt și să se și prezinte în concurs foarte bine. Sper să se înțeleagă că nu se poate merge la o competiție de mare anvergură cu infiltrații, tratamente paleative, heirupism de care n-am fost departe de fiecare dată aproape, la o competiție mare. Dar rezultatele au ieșit. Am prelungit această impresie că lucrurile sunt în ordine. N-au fost și nu sunt. Sunt foarte multe învățăminte din greșelile sau neajunsurile din pregătirea acestui preolimpic”.

Primarul municipiului Deva acuză

Petru Mărginean, primarul municipiului Deva, intervine şi el în acest scandal cu unele acuzaţii. „Faptul că gimnastica românească lipsește de la Rio este o grea lovitură pentru sportul românesc, pentru țară în general. Este semnul că trebuie schimbat ceva. În aceste condiții, reîntoarcerea gimnastelor senioare la Deva ar fi un lucru firesc (…) Cu tristețe vă readuc aminte că am atras atenția, în repetate rânduri, că mutarea Lotului Național de Senioare de la Deva la Izvorani nu a fost cea mai înțeleaptă decizie. Din păcate, rezultatele acestei decizii au condus către cel mai slab rezultat din istoria gimnasticii feminine românești. Centrul olimpic de la Deva îndeplinește toate condițiile pentru realizarea unor performanțe notabile în gimnastica feminină. Are sală de antrenament, condiții foarte bune de cazare și masă, numeroase alte facilități pentru sportive și antrenori, dascăli buni la clasă”.

(Declaraţii preluate de la Dolce-Sport, Digi 24 şi Realitatea TV)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.