Scandalul concursului de directori de școli, la faza plângere penală

Grupul PNL de la Senat va depune plângere penală pe tema falsului de semnătură din raportul dat de Comisia pentru învățământ la propunerea de modificare a Legii Educației care prevede amânarea concursurilor pentru posturile de directori de școli, a anunțat luni copreședintele partidului Alina Gorghiu.

„S-a discutat despre subiectul examenelor pentru directorii de școli. Tema, foarte importantă, a fost dezbătută cu toți colegii mei din Comisia de educație. Concluziile sunt două. Una că o să solicităm întoarcerea proiectului la comisie pentru a putea să se lămurească exact despre ce e vorba și cum poate fi împiedicat acest proiect. Și, doi, evident că PNL va face plângere penală pentru a se descoperi cum e posibil ca în Senatul României să se falsifice o semnătură. Vorbim despre Senatul României 2016, falsificări de semnături pentru a menține o stare de politizare în tot ce înseamnă școlile din România”, a declarat Alina Gorghiu, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL.

Liberalul Dumitru Oprea a declarat vineri, pentru Agerpres, că pe ordinea de zi a ședinței comisiei de săptămâna trecută nu figura și această propunere de modificare a Legii Educației, precizând că raportul întocmit în acest caz nu a fost contrasemnat de el, ci de o altă persoană. Dumitru Oprea a explicat că Regulamentul Senatului precizează că rapoartele comisiilor de specialitate sunt contrasemnate de secretarul comisiei, iar el nu și-a delegat această atribuție altcuiva.

Senatorul PNL Mihai Cristian-Dănuț, vicepreședintele comisiei, a acuzat în plenul Senatului că senatoarea Ecaterina Andronescu este „regizorul” spectacolului cu raportul ce conține presupusa semnătură falsificată și a cerut PSD să o înlocuiască pe aceasta de la șefia comisiei. Senatorul liberal este cel care a spus că semnătura sa a fost falsificată în dreptul numelui secretarului comisiei, Dumitru Oprea, ca să pară că a semnat în locul acestuia.

Cum se apără Ecaterina Andronescu

Președinta Comisiei pentru învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu, susține că a semnat în calitate de președinte raportul privind modificarea Legii Educației în sensul amânării concursului pentru directorii de școli, însă la acel moment nu exista și semnătura secretarului.

Aceasta a susținut că la ședința comisiei în care s-a adoptat acest amendament secretarul Dumitru Oprea (PNL) nu a fost prezent, raportul nefiind astfel semnat de către acesta.

„Eu pot să spun ceea ce știu: s-a terminat ședința comisiei, s-a întocmit raportul, am semnat pentru calitatea mea de președinte de comisie și rămăsese să se ia semnătura pentru poziția de secretar. (…) Când am semnat, nu exista semnătura secretarului. Raportul putea să ajungă în plen și fără semnătura secretarului și plenul este suveran, putea să îl întoarcă înapoi la comisie, să ceară o revizuire. (…) Domnul profesor Oprea nu a fost la acea ședință, vă confirm acest lucru. Nu a venit”, a precizat Ecaterina Andronescu, citată de Agerpres.

Întrebată dacă se teme de plângerea penală pe care PNL dorește să o facă împotriva sa, senatorul PSD a replicat: „Trăim în vremurile acestea în care oricine poate să spună orice, dar absolut orice și să arunce zoaie peste oricine. (…) De ce să mă îngrijoreze (plângerea penală împotriva sa — n.r.). Eu știu ce am făcut, nu am niciun motiv să fiu îngrijorată”.

Referitor la posibilitatea de a face o anchetă la nivelul comisiei pentru a se afla cui de fapt aparține semnătura atribuită secretarului, Andronescu a susținut că toți membrii comisiei au obligația de a fi prezenți la ședințe, amintind că nu și-a delegat niciodată atribuțiile de președinte, asumându-și această poziție.

„Nu am cerut (staff-ului comisiei sau celorlalți membri — n.r.) să semneze (în locul secretarului — n.r.). Niciodată nu am făcut acest lucru și i-am spus azi domnului Oprea că niciodată, în patru ani de zile, nu am cerut nimănui dintre membrii PSD din comisie să semneze în dreptul secretarului comisiei, pentru că am înțeles că, în felul acesta, președintele fiind dintr-un grup politic trebuie să asigurăm echilibrul acceptării amendamentelor comisiei. Timp de patru ani, toate amendamentele au fost amendamentele comisiei, deși foarte multe dintre ele au fost amendamente pe care eu le-am propus comisiei, adică am lucrat fără partipriuri politice. Cine poate să facă vreo acuzație de interes politic n-are niciun fel de suport sau argument și spun asta răspicat și în deplină cunoștință de cauză”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Ea a ținut să precizeze că a depus amendamentul privind amânarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori în școli ca urmare a sesizărilor primite din teritoriu pe acest subiect, dar și pentru a nu „bulversa” anul școlar.
„Competiția pentru ocuparea funcțiilor de director ocupă foarte multe poziții în sistem, circa 18.000-19.000 directori și directori adjuncți, care în loc să se îngrijească acum de debutul corect și în condiții cât mai bune pentru anul școlar, se ocupă de concursul lor de director. Mișcarea aceasta nu presupune doar cei 19.000 de directori și directori adjuncți care acum sunt în sistem, presupune și alți profesori care în loc să își pregătească orele, să meargă la clasă, vor să participe la concurs. (…) Eu am propus să introducem în legislație ca aceste concursuri, nu știu cine va câștiga fiindcă nu are nicio legătură cu politica, să fie organizate în vacanță. Acesta este subiectul. Să nu bulversăm anul școlar odată cu demararea lor”, a susținut aceasta.

Potrivit președintelui Comisiei pentru învățământ din Senat, în momentul de față concursul este organizat „foarte în pripă”, iar bibliografia solicitată este „una improvizată”.

„Noi vrem să avem în școală stabilitate, directori de patru ani. Ca să excludem total politicul din această ecuație, propunerea mea este ca directorii să nu mai fie numiți nici de minister, nici de inspectori, de forțe care ar putea avea interese politice, ci să fie aleși de consiliile profesorale școlilor pe baza unor proiecte de management în care directorul se angajează ce dorește să facă pe mandatul său de director dacă va câștiga concursul. Competiția, fără îndoială, să rămână deschisă, iar legea să dea dreptului consiliului profesoral să îl demită pe director dacă nu respectă angajamentele pe care le are”, a mai spus Andronescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.