Scandalul cu rușii dopați provoacă deranj unor firme din Brazilia

Adriano Godoy, proprietarul unei companii care furnizează servicii de curățenie din Rio de Janeriro, este foarte atent la ceea ce se întâmplă cu delegația olimpică a Rusiei. Firma sa a fost selectată să se ocupe de dormitoarele în care ar trebui să stea rușii, situate într-un club privat de lângă celebra plajă Copacabana.

În cazul în care Comitetul Olimpic Internațional va interzice participarea Rusiei la Jocurile Olimpice după ce au fost dezvăluite informații legate de manipularea unor probe din urina unor competitori ruși în perioada 2011-2015, Godoy și alte companii vor avea de suferit.

“Nimic nu e stabilit”, a spus Godoy, a cărui companie, Pro Segur Prestacao de Servicos, se va ocupa și de alte trei delagații olimpice. “Eu de abia aștept să aflu”, a spus acesta, citat de Bloomberg. Un membru al personalului de la Clube dos Marimbas, locul unde ar trebui să stea rușii, a declarat sub pecetea anonimatului că unitatea și-a făcut planuri mari cu rușii și a spus că înțelegerea financiară cu aceștia o protejează pe termen suficient de lung.

Rusia a petrecut cu generozitate la Jocurile Olimpice de vară din 2012 în două cluburi din Londra, unde s-au ținut spectacole de patinaj, evenimente culturale și unde sportivii și staff-ul au consumat alimente și băuturi în cantități rezonabile, scrie cotidianul O Globo din Brazilia. Publicația a estimat că doar închirierea clubului de lângă Copacabana costă 1 milion de dolari. Rușii au rezervat locul de la 25 iulie până la 28 august.

“Avem déjà culori comune: roșu, albastru și alb. Această căsătorie este o coincidență fericită”, a declarat Luiz Correia de Araujo, cel care a fost responsabil pentru negocierile cu rușii. Probabil acum, el speră să nu se tranforme într-un divorț nedorit. Rusia ar putea fi interzisă la Jocurile Olimpice și Paralimpice din această vară de la Rio de Janeiro după ce Agenția Mondială Anti-doping (WADA) a anunțat că un laborator antidoping din Moscova și unul din Soci au protejat sportivi ruși dopați pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014. Un raport al unei comisii independente a WADA susține că probe din urina competitorilor ruși au fost manipulate aproape în totalitate de la finele lui 2011 și până în august 2015 la toate disciplinele olimpice. Richard H. McLaren, șeful comisiei, a prezentat concluziile în timpul unei conferinţe de presă derulate la Toronto:

„Din toate acestea reiese că este vorba de o reţea a implicării statului în operarea laboratoarelor de la Moscova şi Soci. A fost o metodă care a permis atleţilor ruşi să consume substanţe care îmbunătăţesc performanţele, pentru a participa la competiţii”. Delegația rusă va fi văduvită însă de 68 de atleți care au fost prinși dopați.

Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins în această săptămână apelul Rusiei în cazul sportivilor dopați și a menținut decizia de interzicere a prezenței lotului de atletim la Olimpiada de la Rio. Este vorba de 68 de sportivi, din totalul delegației de 300. Decizia nu este finală pentru că ultimul cuvânt îl va avea Comitetului Olimpic Internațional (CIO). Totuşi, Comitetul Olimpic din Rusia a primit dreptul de a înregistra atleţi ruşi care îndeplinesc criteriile Federaţiei Internaţionale de Atletism şi sunt eligibili să participe la evenimentul olimpic din acest an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.