Scandalul din DNA – o prelungire a Operațiunii Black Cube

Pentru cei care nu au împrumutat sloganul lui George Soros, acel deja celebru #Resist, devenit la noi #Rezist, analiza noastră ar putea să fie folositoare în vederea înţelegerii unor paradoxuri apărute de ceva vreme şi dezvoltate asiduu în spaţiul public. Este de ajuns ca, în faţa unor evenimente care nu au o dezvoltare logică, să te întrebi pur şi simplu: de ce? Cine are curajul să-şi pună întrebări are şansa să obţină cîndva şi nişte răspunsuri, pe cînd autismul te rupe de realitate, exacerbînd în acelaşi timp trăirile interioare care, conform tratatelor de specialitate, generează în final schizofrenia!

De ceva vreme, asistăm la un scandal pe care puţini l-au anticipat: cel din DNA, care părea pînă acum o cetate ermetică, în interiorul căreia, şi la propriu, dar şi la figurat, era foarte greu să pătrunzi sau să afli amănunte despre bucătăria interioară a procurorilor.

Disperarea care face totul posibil

Dintr-o dată, am aflat că Bendei, directorul RCS-RDS, intra cînd dorea în sediul DNA, oferea telefoane unor procurori şi finanţa aniversările DNA, deşi firma la care lucra era, teoretic, anchetată într-un dosar penal de corupţie. Apoi a explodat înregistrarea în care Laura Codruţa Kovesi punea la cale „decaparea instituţională“ a prim-ministrului, urmată de reacţia şefei DNA care a dat drumul urii.

Să crezi că aceste fisuri în cetatea DNA au apărut aşa, din senin, mi se pare un semn de naivitate. În astfel de instituţii, nimic nu se face din întîmplare, căci apariţia unor defectări nu reprezintă niciodată fapte cotidiene, ci scenarii bine puse la punct de regizori profesionişti care ştiu totdeauna finalul! Este o acţiune specifică serviciilor secrete sau instituţiilor de forţă organizate după aceleaşi principii ca structurile discrete.

Dacă vrem să înţelegem de ce a apărut acest scandal în interiorul DNA, trebuie să ne amintim de Operaţiunea Black Cube, în centrul căreia s-a aflat chiar Laura Codruţa Kovesi. Cei care au urmărit evenimentele îşi aduc, desigur, aminte cum a apărut prima ştire: şefa DNA a fost spionată de o agenţie de spionaj din Israel, al cărei fondator era fostul şef al temutului Mossad! În mod normal, dacă despre o asemenea operaţiune n-ar fi trebuit să aflăm nimic decît, eventual, peste 50 de ani, odată cu deschiderea arhivelor secrete.

Kovesi, din greşeală în greşeală

Odată debarcat Coldea din fruntea SRI, Laura Codruţa Kovesi a devenit din ce în ce mai vulnerabilă. Era cît se poate de normal ca, în lipsa protectorului său, atacul decisiv la adresa Codruţei Kovesi să fie unul devastator. Aşa ne-am trezit că, în 2017, au apărut înregistrările cu Bendei, directorul firmei unde lucra amantul oficial al Codruţei Kovesi, dosarul fratelui şefei DNA, al fostului soţ şi, mai recent, cu înregistrările din şedinţa Codruţei Kovesi cu procurorii din subordine.

Cine are o anumită experienţă a investigaţiilor de acest fel nu are cum să nu observe o anumită dozare de tip crescendo a dezvăluirilor, ceea ce sugerează că în spatele fiecărei operaţiuni este un regizor priceput. După eşecul Black Cube, este cît se poate de evident că, în lipsa lui Coldea la conducerea SRI, toate aceste acţiuni nu mai trebuie să se oprească în gard.

Trebuie precizat, de asemenea, că, în timp ce Operaţiunea Black Cube trebuia să fie una discretă, ceea ce se petrece acum este o acţiune „la vedere“, în care efectul public urmează să fie atît de devastator. Explicaţia este foarte simplă: Kovesi a adunat din toate părţile societăţii extrem de multă nemulţumire, uneori chiar de ură, încît aproape toată lumea, cu excepţia naivilor cu #Rezist pe piept, ar răsufla uşurată dacă mîine ea n-ar mai fi şefa DNA!

Cei mai puternici adversari ai Codruţei Kovesi au devenit judecătorii, în special asociaţiile magistraţilor, cei care ani de zile au asistat neputincioşi la „parteneriatul“ declarat de Livia Stanciu şi la „cîmpul tactic“ descris de generalul Dumbravă, în care ei, judecătorii, urmau să fie doar executanţii tăcuţi ai protocoalelor secrete decise în CSAT!

Cu alte cuvinte, această a doua etapă a tentativei de scoatere din Sistem a Laurei Codruţa Kovesi vine pe un fond de aşteptare uriaş, aşa încît, dacă se va produce schimbarea la nivelul conducerii DNA, opinia publică va răsufla uşurată. Tocmai pentru a se diminua acest orizont de aşteptare, cîteva ONG-uri organizează periodic mitinguri ciudate pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi, unde se strigă lozinci de-a dreptul penibile, de genul: „DNA să vină să vă ia!“ sau „Codruţa, nu uita, / Noi sîntem de partea ta!“.

Pentru a înţelege reacţia de acum a Laurei Codruţa Kovesi, după apariţia înregistrărilor din şedinţa cu procurorii DNA, trebuie să ne amintim ce a declarat Dan Zorella, şeful Black Cube, la interogatoriu, despre ce a fost operaţiunea de anul trecut din România: „I-am explicat [lui Meir Dagan, n.n.] sensibilitatea să fie precaut cu treaba cu Coldea şi să nu-l abordeze pe Coldea din greşeală, i-am precizat lui Dagan că, din cîte am înţeles noi din prima întîlnire cu Daniel, clienţii care stau în spatele proiectului sunt Hellvig şi preşedintele“!

În mod cert, Kovesi cunoaşte această declaraţie şi a acţionat în consecinţă. Aşa se explică de ce, dintre toţi procurorii DNA care au fost la acea şedinţă de pomină, a ales să-şi verse năduful tocmai pe procurorul Doru Ţuluş, cel care, împreună cu soţia sa, a semnat acel document prin care lui Klaus Iohannis i s-a dat NUP pentru actele false din dosarul caselor, şi pe Mihaela Moraru Iorga, care a fost adusă în DNA de Ţuluş! Cu alte cuvinte, Codruţa Kovesi este convinsă că oamenii lui Iohannis sînt cei care au înregistrat-o şi au dat publicităţii caseta cu „decaparea“, motiv pentru care i-a dat imediat afară din DNA!

Lăsată singură în bătaia tuturor după înlăturarea lui Florian Coldea, şefa DNA încearcă să contraatace. Nu are însă curajul să-l atace frontal pe Iohannis şi deocamdată îi atacă pe cei pe care-i bănuieşte că ar fi oamenii preşedintelui!

Una peste alta, asistăm la disperarea Codruţei Kovesi, care simte că preşedintele Iohannis, în ciuda declaraţiilor repetate de apreciere la adresa sa şi a DNA, îi este acum ostil, mai ales după ce acesta a declarat că aşteaptă rezultatul Inspecţiei Judiciare şi decizia ministrului de Justiţie, după care se va pronunţa asupra activităţii de la DNA!

Aşa se face că, la fiecare apariţie publică, Kovesi cade din greşeală în greşeală, alimentînd acuzaţiile la adresa sa prin declaraţii care mai de care mai ridicole: că nu a mai discutat cu soţul de la divorţ (deşi singură spunea că ştie de la el că a fost sunat de cei de la Black Cube), că nu a protejat pe nimeni dintre cei apropiaţi (deşi dosarele fratelui şi fostului soţ au zăcut ani de zile în sertarele DNA)! În acest context, nu este greu să observăm că asistăm la derularea unui conflict mocnit, dar evident, între Laura Codruţa Kovesi şi Klaus Iohannis, ca o prelungire a Operaţiunii Black Cube! Cîştigătorul este previzibil, chiar dacă sîntem încă departe de finalul „războiului“.

Florian Coldea

„Black Cube“, dejucată de Florian Coldea

Ceea ce nu s-a spus niciodată este informaţia privind rolul SRI în compromiterea acţiunii celor de la Black Cube!

În martie 2016, cînd se derula Operaţiunea Black Cube, şeful executiv al SRI era generalul Florian Coldea, un foarte apropiat colaborator al Laurei Codruţa Kovesi, amîndoi fiind aduşi la vîrful sistemului de Traian Băsescu. Coldea şi Kovesi, eliberaţi din strînsoarea fostului preşedinte, reuşiseră în mai puţin de un an ca, sub pretextul luptei anticorupţie, să se urce pe cai mari şi să devină ei înşişi o putere, exprimată public în comunicatele DNA care foloseau formula „în acest dosar, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul SRI“!

Această realitate de la începutul anului 2016 nu numai că era cunoscută de actuala Administraţie Prezidenţială, dar, în mod normal, devenise preocuparea principală a celor care se ocupă la Cotroceni de sesizarea vulnerabilităţilor la care este expus preşedintele. Din acest motiv simplu, am spus deseori că Iohannis, ca orice om care schimbă garda puterii, vrea să aibă în fruntea unor instituţii de forţă „oamenii mei“, la fel cum îşi dorea „guvernul meu“! Altfel, ar rămîne prizonierul unor structuri extrem de puternice, dornice de a obţine propria putere, care, în orice moment, ar putea să-l debarce prin acţiuni de compromitere majoră.

Aşa se face că anul 2016 se caracterizează prin cîteva acţiuni ce par legate între ele, chiar dacă, pentru mulţi, ele păreau separate:

 primele dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiţă (cele cu „Cucuveaua Mov“);
 Operaţiunea Black Cube;
 a doua serie de dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiţă din perioada clandestină!

Nu este greu de observat că absolut în toate aceste adevărate operaţiuni de comando ţintele erau aceleaşi: Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea!

O mulţime de jurnalişti sau oameni politici au spus în spaţiul public că Florian Coldea a fost scos la pensie pentru că a fost în concedii de lux pe banii lui Ghiță. Aşa să fie oare? Noi credem că, mai degrabă, Florian Coldea a fost scos pe tuşă pentru că, împreună cu ofiţerii din subordinea sa, a împiedicat derularea Operaţiunii Black Cube! Nu e cazul să dezvoltăm aici un lucru despre care am scris pe larg de atîtea ori: în declaraţia şefului de la Black Cube, Dan Zorella, se spune în clar că spionii ştiau de la colonelul Dragomir că operaţiunea a fost comandată de Hellvig, şeful civil al SRI, iar beneficiarul era însuşi preşedintele Iohannis! Oamenii lui Coldea au dejucat acest plan şi, în mod ciudat, opinia publică a aflat că noua preocupare a Mossadului era spionarea Laurei Codruţa Kovesi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.