Scandalul din școli

Școala noastră trece din nou printr-o furtună. Noul ministru, Liviu Pop, de când a venit la minister face numai pozne. Ce era haos înainte, acum e și mai și! Ministrul s-a făcut de râs în câteva rânduri. Bravo lui! Și ridicolul face parte din meserie. A făcut dovada că nu stăpânește gramatica limbii române, iar lexicul pe care îl folosește este extrem de sărac, undeva la 80-100 de cuvinte. Mi-a plăcut faza – că învățământul este gratuit pentru elevi, nu și pentru părinți! Profilul lui – profesor de matematică de liceu și scoală generală. 43 de ani, ex-lider sindical. A mai fost ministru pentru relația cu Parlamentul, perioadă când de asemenea a provocat zâmbete condescendente prin declarațiile sale. Acum, se pare că joacă rolul clovnului în Guvernul Tudose. Fiecare apariție a sa provoacă râsete, comentarii ironice etc. Binedispune, firește când nu enervează. Dar fiecare guvern are, inevitabil, un personaj comic, pe care nimeni nu îl ia în serios. Așa și Liviu Pop.

Aparițiile radicale, stângist-populiste – ar trebui însă privite cu seriozitate. Ultimul scandal pe care l-a provocat este legat de interdicția de a folosi în școli materiale auxiliare pe lângă manualele consacrate. Normal, mulți părinți și profesori s-au revoltat. Aceste materiale auxiliare vor trebui aprobate de o comisie patronată de ministru. Este de presupus că aici nu e vorba despre spargerea mafiei manualelor, cum s-a spus, ci de o redistribuire spre amicii politici a unor mari fonduri – cca. două miliarde de euro, cât este piața în acest moment. Multe edituri așteaptă să li se zvârle cașcavalul în plisc. E o mare afacere pentru unii, cei cu relații suspuse la Guvern. Este vorba și de control! de clientela politică, de hrănirea rețelelor.

Tot acest rahat urât mirositor l-a zgârmat ministrul cu bățul prin gard. Pe scurt, cu mijloace total improprii și în mare grabă. Efectul va fi exact pe dos. Liviu Pop nu pricepe mașinăria sofisticată a sistemului de învățământ și pace! E clar. Aici trebuie răbdare, lucrat pe termen mediu și lung. Dar PSD are alegeri în 2019/20, deci trebuie să mulțumească repede militanții, partea de profesorime devotată PSD, și să aducă sub control lumea școlii, (vezi și situația cu numirea directorilor de școli). Liviu Pop știe că Dragnea stă joarda după colț.

Marți, mai mulți bucureșteni au venit în Piața Victoriei să lase o carte școlară pe adresa ministrului. Poate îl inspiră cumva și se apucă de citit. Din câte știu, cărțile vor fi strânse și donate unei școli fără bibliotecă (din cauza subfinanțării cronice ). Să amintesc că la ultima rectificare bugetară, în loc să primească fonduri suplimentare, învățământul a pierdut 5%. Aici vedem adevărata relație a ministrului cu școala. Trebuia să ceară bani și, dacă era refuzat, să demisioneze, nu să iasă public cu aiureli.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.