Scandalul FIFA și ”armele nucleare” împotriva CM din Rusia

Premierul britanic David Cameron se situează limpede în tabăra opusă Moscovei în scadalul de la FIFA. Cameron s-a alăturat extrem de vocal apelului președintelui UEFA, Michel Platini, care cere ca Blatter să demisioneze imediat. Potrivit Financial Times, Cameron susține candidatura prințului iordanian Ali Bin al-Hussein la conducerea FIFA și face apel la reformarea federației internaționale.

Ministrul britanic al Culturii, John Whittingdale, susține că ”sunt necesare reforme urgente și de amploare în cadrul FIFA, inclusiv o schimbare a conducerii”. El a mai declarat în Camera Comunelor că acuzațiile de corupție aduse oficialilor FIFA ”nu sunt deloc suprinzătoare”.

Nu este de mirare că guvernul britanic este atât de vocal. Anglia a candidat la organizarea Cupei Mondiale atribuite în cele din urmă Rusiei. Opoziția laburistă face presiuni pentru impunerea unei ”măsuri nucleare” – în cazul în care nu se va repeta procedura de selecție a țării organizatoare a competitiei din 2018, să se organizeze un campionat paralel. O altă variantă extremă ar fi boicotarea Campionatului Mondial de către federațiile europene. John Whittingdale a reacționat prudent la aceste propuneri, însă a părut mult mai deschis față de varianta retragerii Angliei din FIFA, în cazul in care Blatter va fi reales președinte.

Jurnaliștii de la BBC au oferit spații destul de mari pentru analizarea eventualității retragerii dreptului de organizare a Cupei Mondiale în Rusia. Concluzia – puțin probabil, însă nu imposibil. Marea problemă, susțin ei, este că foarte greu s-ar putea găsi o țară care să asigure organizarea. Stadioanele din Anglia au nevoie de multe îmbunătățiri. Germania ar putea fi varianta cea mai bună, întrucât țara a organizat Cupa Mondială din 2006 și are infrastructura pregătită.

În jocul declarațiilor dure la adresa lui Blatter a intrat și ministrul de Externe al Franței, Laurent Fabius, care s-a alăturat conaționalului Platini. ”Sunt ani buni de când au apărut acuzații de corupție în acest mediu. Să ne liniștim, să vedem ce acuzații sunt fondate și ce acuzații nu sunt fondate și să lăsăm instanțele să se pronunțe”, a spus el. ”În caz contrar, aceasta va da o imagine și mai dezastruoasă acestei instituții”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.