Scandalul magistrați – SRI trece granițele țării

MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés a adoptat o rezoluție care vizează scandalul dintre magistrați români și SRI, generat de declarațiile directorului Direcției Juridice a Serviciului Român de Informații Dumitru Dumbravă.

Magistrații europeni sunt îngrijorați că serviciile românești sunt implicate în justiție, potrivit unui comunicat transmis de Uniunea Națională a Judecătorilor (UNJR), care face referire la această rezoluție.

„Implicarea dincolo de limitele legii în procesul judiciar a Serviciului Român de Informații (SRI), prin folosirea de agenți sub acoperire printre magistrați și prin considerarea instanțelor ca fiind “câmpuri tactice” în care serviciile secrete întreprind operațiuni specifice, a generat o profundă îngrijorare în legătură cu independența justiției în România, se afirmă într-o rezoluție adoptată în unanimitate de MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés – pe data de 23 mai 2015, în Atena, Grecia”, afirmă UNJR în comunicat.

„Similare profunde îngrijorări privind independența sistemului judiciar au fost deja exprimate în repetate ocazii în ultimele două săptămâni de către judecători, procurori, avocați și societatea civilă din România.
Reacțiile au fost cauzate de declarațiile generalului Dumitru Dumbravă, directorul direcției juridice a SRI, potrivit căruia instanțele reprezintă un “câmp tactic” în care serviciile secrete desfășoară operațiuni specifice până “la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”. Acest lucru “a dezvăluit faptul că SRI este implicat în procesul judiciar împreună cu procurorii și judecătorii, ceea ce este profund incompatibil cu standardele europene comune privind independența justiției”, se afirmă în rezoluția citată de UNJR.
Generalul Dumbravă a afirmat, de asemenea, că SRI acționează proactiv în categorizarea și crearea de profile judecătorilor după “pattern-uri” infracționale. Această operațiune, “făcută să identifice suspecți de terorism, demască faptul că judecătorii sunt presați și intimidați de acest serviciu”, se mai arată în rezoluție, precizează Uniunea Națională a Judecătorilor.
Reacția se bazează, de asemenea, și pe afirmația fostului președinte al României Traian Basescu, care a spus că au existat agenți ai serviciilor secrete sub acoperire printre magistrații români, însă pentru 10 ani nimeni nu a verificat dacă aceștia au fost scoși sau nu din sistemul de justiție.
“Această situație este o amenințare la adresa democrației din România, prin urmare facem apel la toate autoritățile române să ia măsuri imediate pentru protejarea independenței sistemului judiciar”, afirmă magistratii.
Președintele României Klaus Iohannis, Comisia Parlamentară de control a SRI și Consiliul Superior al Magistraturii au fost chemați să “restabilească credibilitatea că judecătorii sunt independenți”.
“Orice influență sau implicare a unui serviciu de informații secret în procesul judiciar ar reprezenta enormi pași înapoi de la standardele democrației si a statului de drept spre care România tinde”, se afirmă în rezoluție.
MEDEL va face cunoscut această situație fără precedent din România oficialilor europeni și va continua să sprijine judecătorii și procurorii din România în lupta lor pentru a păstra independența justiției, mai arată sursa citată.
Medel este o asociatie profesională a judecătorilor şi procurorilor europeni, ce are ca membri un număr de 22 de asociații naționale din 15 state europene și are ca principal scop apărarea independenței justiției, a democrației şi a drepturilor fundamentale ale omului.
Rezoluția MEDEL în limba engleză, adoptată la 23 mai 2015, poate fi accesat la adresa de mai jos.
http://www.unjr.ro/stiri/55-europeanmagistratesconcernedabouttheinfluenceofintelligenceagencyoverthejudiciaryprocessinromania.html

Scandalul, generat de un interviu

Generalul SRI a afirmat, într-un interviu acordat site-ului juridice.ro, că Serviciul nu se mai retrage „din câmpul tactic” odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, ci își menține „interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii„, a declarat Dumbravă pentru sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.