Scandalul politic lovește masiv în leu

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,5957 lei/euro, 4,1189 lei/dolar, 4,2327 lei/franc elveţian. Astfel moneda europeană a atins maximul ultimilor patru ani şi zece luni, pe fondul crizei politice din interiorul PSD. Leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 3 august 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro. Pe 11 aprilie, euro a atins cea mai scăzută valoare din ultima lună şi jumătate: 4,5133 lei faţă de 4,5115 lei/euro pe 27 februarie 2017. Dolarul creşte la 4,11 lei, faţă de 4,09 lei, cursul de ieri anunţat de BNR. Moneda americană a atins minimul ultimelor şapte luni şi jumătate pe 23 mai 2017. Mai precis, dolarul nu a mai atins o valoare atât de scăzută în faţa leului din 11 octombrie 2016 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,0407 lei/dolar. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016. Francul creşte la 4,23 lei, faţă de 4,21 lei, cursul BNR de ieri. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5859 lei/euro, 4,0984 lei/dolar, 4,2167 lei/franc elveţian.

Tendinţa de depreciere a leului a început încă de săptămâna trecută, după apariţia ştirilor privind posibila schimbare a Guvernului, spun dealerii din piaţă. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,0743 lei la 4.0752 lei. Criza guvernamentală la Bucureşti vine în contextul în care România are cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.

Leul s-a depreciat și în 2012, la tentativa de suspendare a președintelui de atunci, Traian Băsescu, și chiar în timpul protestelor împotriva OUG 13 de la începutul acestui an. Un leu mai slab va duce la creșterea prețurilor mărfurilor importate, în condițiile în care 70% din alimentele venite de afară sunt din statele UE, la creșterea ratelor pentru creditele în valută și la riscul unor împrumuturi mai scumpe pentru stat. În plus, o depreciere a leului în fața dolarului poate duce o creștere a prețurilor carburnaților, întrucât aceștia și țițeiul sunt tranzacționate la nivel mondial în dolari. Și la electronice s-ar resimți efectul, deoarece acestea sunt realizate în principal în China și importate în dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.