Scene desprinse din filme în Crimeea: „Este o invazie armată şi o ocupaţie”

Indivizi înarmați au ocupat în cursul nopții de joi spre vineri aeroportul din Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea din Ucraina, potrivit Interfax, preluată de AFP.

UPDATE Ministrul ucrainean de Interne interimar, Arsen Avakov, a acuzat vineri forţele ruseşti de „invazie armată şi ocupaţie”.

„Consider ceea ce se întâmplă drept o invazie armată şi o ocupaţie”, scrie el pe pagina sa de Facebook.

Peste 50 de persoane înarmate au ocupat aeroportul noaptea trecută, în fața căruia ulterior s-a strâns o mulțime de manifestanți care fluturau drapele ale flotei ruse din Marea Neagră, conform Interfax-Ucraina.

Bărbații au ajuns la aeroport cu trei camioane fără plăcuțe de înmatriculare, potrivit martorilor citați de Interfax.

Vineri, la ora 01.50 GMT, ei țineau în continuare aeroportul sub control, potrivit unui martor citat de un corespondent AFP.

Ulterior, aceştia au părăsit aeroportul fără să ofere vreo explicaţie, transmite UNIMEDIA citând agenţia Interfax.

Mediafax, care citează agenţiile străine, scrie că persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, în cursul nopţii de joi spre vineri, asupra a două aeroporturi din Crimeea, dintre care unul militar. 

Aeroportul ucrainean din Simferopol era deschis vineri dimineaţă, în timp ce persoane înarmate, îmbrăcate în uniformă, patrulează în exterior, conform unui corespondent AFP.

„Aeroportul funcţionează în regim normal”, a declarat un oficial.

Aproximativ zece militari, îmbrăcaţi în uniformă şi purtând ecusoane de culoare neagră, patrulează la intrarea în aeroport, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la faţa locului.

Militanţi proruşi sunt de asemenea prezenţi în incinta aeroportului, afirmând că sunt prezenţi pentru a menţine ordinea.

„Suntem cu toţii voluntari, prezenţi pentru a nu permite aterizarea fasciştilor sau radicalilor din vestul Ucrainei”, a declarat purtătorul lor de cuvânt improvizat, care s-a prezentat ca un fost ofiţer de poliţie.

Cu o zi înainte de acest asalt, persoane înarmate au ocupat Guvernul şi Parlamentul Crimeei.

Astfel, joi dimineaţă, un comando prorus a preluat controlul asupra sediilor Parlamentului şi Guvernului din Crimeea, arborând steagul Rusiei pe faţada Parlamentului. Guvernul din Crimeea a fost demis în cursul zilei de joi. Parlament a decis totodată să organizeze un referendum pe 25 mai pentru statutul regiunii.

Potrivit UNIMEDIA, autoritățile ruse recunosc că vehiculele blindate observate în Crimeea aparțin Federației Ruse. Într-un comentariu al Ministerul rus de Externe se spune că deplasarea blindatelor aparținând flotei Mării Negre se conformează acordurilor bilaterale.

„Deplasarea unităților individuale a vehiculelor blindate aparținând flotei Mării Negre a avut loc în conformitate cu acordurile de bază și nu a avut nevoie de aprobare a părții ucrainene”, se spune în comentariu.

De cealaltă parte, autoritățile ucrainene susțin că în conformitate cu Acordul dintre Federația Rusă și Ucraina cu privire la dislocarea Flotei Mării Negre a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, Flota Mării Negre trebuie să își coordoneze circulația vehiculelor militare cu partea ucraineană.

Ucraina face apel la SUA şi Marea Britanie să îi garanteze suveranitatea

Rada Supremă ucraineană (parlamentul unicameral) a adoptat vineri o rezoluție, în care face apel la Statele Unite ale Americii și la Marea Britanie să garanteze suveranitatea Ucrainei, după ce persoane înarmate au preluat joi seara controlul asupra a două aeroportului din Crimeea, peninsulă din sudul țării, zdruncinată de tensiuni separatiste după destituirea președintelui Viktor Ianukovici săptămâna trecută, informează AFP și ITAR-TASS.

Rezoluția a fost votată cu o majoritate de 230 de voturi față de cele 226 necesare.

Statele Unite, Marea Britanie, precum și Rusia sunt țări garante ale independenței Ucrainei, conform Memorandumului de la Budapesta, semnat la 5 decembrie 1994, cu privire la statutul non-nuclear al Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.