×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 18 august 2017, 09:45
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Schadenfreude, bucuria de răul altuia
Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea

Simț enorm și văz monstruos1.

Pe stadioanele de fotbal se cântă We are the champions, no time for losers2

Tăriceanu își arată mulțumirea că nu a plătit el pentru acei debitori care „au jucat pe franc și au pierdut“.
Isărescu și megaechipa sa de consilieri, precum și cântăreții săi în strună din presa amicală cu banksterii își exhibă satisfacția nedisimulată pentru respingerea la CCR a legii conversiei creditelor în CHF.

Cele mai circulate, cele mai virale poze și filmulețe de pe Facebook și Instagram sunt cele cu oameni bătrâni, cu oameni săraci și neaspectuoși, cu oameni cu dantura deteriorată care se duc la protestul contra lui Iohannis, iar acest vernisaj maculat intenționat este rulat în comparație cu tinerii frumoși și liberi care protestează ori chibițează pe Facebook și Instagram și ies, din când în când, în stradă. De aici ar trebui să deducem disprețul suveran, bășcălios, față de cei „ne-educati“ și leneși, față de românica (un nume disprețuitor pe care mulți dintre co-naționalii noștri îl dau României), față de votanții (captivi) ai partidelor care au răsărit din trunchiul tristului partid comunist român și al încă-viețuitoarei securități, dar nu și motivația pentru care acești oameni sunt știrbi și leneși și (supra)viețuitori.

Într-un film premiat cu Oscar, intitulat Lista lui Schindler, vedem o scenă cu șeful unui lagăr nazist de concentrare, care iese dimineața pe balcon și îi împușcă în spate, de la mare distanță, pe deținuții evrei din lagăr, având satisfacția vânătorului care a împușcat din prima vânatul.

Boierul român de secol XIX practica și el un sport similar, atunci când îi urca în pomul din grădina proprie pe robii săi țigani, oameni în putere, bătrâni, femei și copii, de-a valma, și îi lua la ochi, fie pentru a-și îmbunătăți talentele de vânători3, fie just for fun.

În finalul Evului Mediu, când încă se mai practicau arderea pe rug și spânzurătoarea sau execuțiile publice, lumea se aduna pentru a se bucura și distra pe seama torturii și a chinului condamnaților, mai ales când aceștia erau evrei sau eretici. Este foarte probabil ca și atunci când Giordano Bruno a fost ars pe rug pentru erezie, câțiva concurenți ai acestuia, invidioși pe faima sa, învățați wannabe, se vor fi bucurat de dispariția în chinuri a ereticului care le ocupa lor locul „binemeritat“ în cărțile și ceasloavele vremii.

La evenimentul Răstignirii, este foarte probabil că spectatorii, cei mai mulți, erau entuziasmați să vadă execuția unui om condamnat fără vină sau păcat. Existau, desigur, și spectatori cuprinși de apatie, care nu înțelegeau că în față îl aveau pe Fiul lui Dumnezeu. Și erau câțiva, prea puțini, care au înțeles.

Notă: a se observa că vedeniile de mai sus sunt gradate în ordinea gravității, dar peste tot este prezent sentimentul de bucurie pentru răul altuia. Nu se poate echivala Holocaustul cu un meci de fotbal, doar că neonazismul s-a născut pe stadioanele de fotbal. În plus, Iugoslavia a dispărut în urma unui război interetnic devastator, declanșat de o dispută pe stadion între suporterii unor echipe de fotbal.

Schadenfreude este bucuria malițioasă, răutăcioasă, față de suferința, durerea, dizabilitățile sau ridicolul situației altora. Este bucuria de răul altuia. Este mândria omului care se crede superior semenilor săi. Este ceea ce a alimentat, în secolul XX, mitul supraomului, o entitate mitologică, rodul unor halucinații ridicate la rang de ideologie, o ființă care, ca un animal de pradă, are nevoie de spațiu vital (Lebensraum) pentru a se manifesta în toată „măreția“ sa. În acest Lebensraum, dedicat arienilor, și ei niște inși tineri, frumoși și liberi, nu e loc de oameni obișnuiți sau, și mai abitir, nu e loc de oameni „inferiori“ sau „incompleți“. Europa a mai fost o dată în iad din cauza acestei ideologii. România a fost și ea acolo, din cauza aceleiași ideologii. Iar această ideologie, care a avut milioane de simpatizanți în perioada interbelică, reînvie acum, peste tot în Europa, trecând Oceanul, în SUA, și Bosforul, în Turcia. De aceea spun: simț enorm și văz monstruos.
Să te bucuri de răul altuia. Să îți urăști și să îți disprețuiești în asemenea hal semenii, încât răul lor să îți confere ție o stare de bine și de bucurie.

Acesta este sentimentul cel mai diabolic din om.

Schadenfreude…

Sugerez celor care serbează valentainsdei sau Dragobetele, doar ca să bifeze un „task“, dar se lasă prea des pradă acestui Schadenfreude, să ia aminte aici: Corinteni 13:5,6 - Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul.

Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.


1. Expresia este preluată de la I.L. Caragiale, care a folosit-o în nuvela Grand Hôtel „Victoria Română“.

2. Piesa formației britanice Queen, care se fredonează mereu pe stadioane și la competiții sportive, politice sau de altă natură, are câteva versuri care sună cam așa: We are the champions, my friends/ And we’ll keep on fighting till the end/ We are the champions, we are the champions/ No time for losers‚ cause we are the champions/ Of the world (Noi suntem campionii, prieteni, și ne vom bate până la final, noi suntem campionii, noi suntem campionii, nu e timpul învinșilor (perdanților), căci noi suntem campionii lumii). Campionii se bucură de reușita proprie, dar și de eșecul celor înfrânți.

3. Veți vedea imediat cât de incredibil de mulți comentatori ai acestui articol vor fi de acord cu această onorabilă practică, regretând că nu mai este în uz în sec. XXI.

Gheorghe PipereaPublicat Joi, 16 februarie 2017
7339
 | 40
 | 39
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Bogdan B
+4
Excelent punctat d-le Piperea.Constat insa,din comentarile de pe pagina,ca sunt o droaie de insi care nu inteleg nimic!...Si am o vaga banuiala ca apartin tineretului nemultumit. Nivelul de cultura in "romanica" scade constant.Se fac superspecialisti in domenii inguste.Bine pregatiti.Dar total in afara culturii nationale sau a celor de pe mapamond.Nimeni nu vrea sa mai citeasca istorie,geografie,arte s.a.Legislatie cu atat mai putin.In schimb toti sunt specialisti,de "marca",cand abordezi un subiect din sfera mai sus mentionata.Trist dar adevarat.Si-atunci ne intrebam de ce sunt atat de manevrabili si de ce vor in continuare manevrabili ?
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
Ion Incorectpolitic
+7
Corect, corect, corect!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
legia varsovia-UTA 8-0(0-0)
+11
"tineretea, ca dovada / nu ajunge fratzioare / sa te scoata din gramada / doar cu actul de nascare "[ tudor arghezi]
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+7
exista un experiment care arată că "factorii care prezic invidia sunt statutul social şi competiţia, iar, când aceşti factori sunt eliminaţi, invidia dispare". Experimentul nu face insa, nici o referire la mijloacele prin care un individ a atins un anumit statut, precum si modalitatile prin care abordeaza o competitie, pentru a o castiga. Generalizand, schadenfreude este un instict primar...
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
legia varsovia-UTA 8-0(0-0)
+10
Pe vremea lui Shakespeare ( 1564-1616 ) se practicau executiile publice. Gloata se manifesta exuberant si arunca cu balega in spanzurati. Urmau mese festive. Iata deci dificultatea de a scrie piese de teatru : piesa trebuia sa fie mai tare decat spectacolul de la esafod. Shaakespeare a reusit aceasta performanta ...
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Neutrino Antineutrino
+16
Despre ce tineri vorbim, ca multi din cei de la manifestatie sunt trecuti de 50 de ani. Poate in spirit. Faptul ca-ti zici "Nicusor" nu te face tanar.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL
+5
MAJORITATEA De-CEREBRATZILOR Snobi - TFL-leii - sunt Fii de TATZI Grei si MAME GRELE ... ASA au ajuns ACOLO si ASA le convine sa fie SCLAVI cu 500 -1000 de euro pe luna : AU Their Babbacks bani ... AIA care au VANDUT Romania Liftelor sunt la Cotroceni DOAR sa dea LINIA ... :) Si NU cei mai mari ...
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Si Bunicul A Fost Copil Odatä
+5
In actualul context politic din täri puternice ale U.E., aceste "Tineriade" nu mai sunt de dorit nici mäcar acolo la noi in Romania. Modelul romanesc de "reactiune" al tinerilor poate fi copiat usor. "Trittbrettfahrer" sunt numiti cei dispusi sä copieze un anumit comportament deviant. Nemultumirile tinerilor din"suburbii", ai tinerilor de stanga ori drepta sunt vizibile si usor de exploatat. Pentru majoritatea acestora participarea la exprimarea "vocii tinerilor", este ceva märet si inältätor. Un motiv de apartentä la ceva deosebit. E o distractie altfel spus. Datoritä elanului varstei. Se apropie alegeri importante atat in Franta cat si in Germania. Si aici vor fi nemultumiti din partea celor care vor pierde alegerile. Si aici sunt sponsori si dirigenti ai ideologiilor mondialiste. Diferenta intre noi si ei este cä aici deja s-au simulat mai multe scenarii. Planurile de mäsuri si de actiune in caz de A, B, C, D, sunt deja semnate. A tine o parte a societätii in continuä tensiune dä rezultat pentru o perioadä de timp. A incerca sä tensionezi marea majoritate a populatiei färä a oferi un ventil social e imixtiune in ordinea publicä si de drept. Ce-i la fel de "drept" este cä "dezordinea" a creat intotdeauna o "ordine" mai diferitä, nu neapärat nouä.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Ion Incorectpolitic @ Si Bunicul A Fost Copil Odatä
+1
Echivalentul englezesc al lui "Trittbrettfahrer" este "copycat". Provocarea consta in a gasi echivalentul romanesc.
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
oana
+14
buna! Felicitari domnule Piperea!. Felicitari pentru tot ce ati facut si faceti ca avocat!. priceputi,ignoranti se gasesc pretutindeni. Au si ei dreptul sa-si dea cu parerea.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
oana @ oana
+3
buna! Sunt Oana. Cum taiati aiurea din postari de nu se mai intelege nimic. Eu am ori,nepriceputi..si vedeti ce ati afisat,...priceputi.. Lasati-le fara cenzura!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
eva
+17
Tonul acestor discriminari, l-au dat TELEVIZIUNILE, care de 27 de ani, promoveaza doar tinerii frumosi si liberi, luand in ras pe cei care au ajuns la o anumita varsta. Vad , la multe emisiuni, fatuci care spun, O BATRANA de 60 de ani, a fost calcata de masina , pe trecerea de pietoni. Cum sa spui asa ceva? Cum , sa spui BATRAN, unei persoane de 60 de ani? Asta o spui, la .... nici nu pot spune o varsta!
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Ion Incorectpolitic @ eva
+11
Astfel de "fatuci" spun ceea ce spun pentru ca sunt convinse ca nu vor imbatrani niciodata. Asta se intampla altora, nu lor. Cu timpul, incep sa se dumireasca si atunci apare depresia. Dupa ele, alte fatuci, aceeasi rima si, cu timpul, aceeasi soarta.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
 Sfârșit de poveste neagră: Tudor Postelnicu
Publicat acum 16 ore şi 50 minute
Cum s-a dus o senatoare în Parlament
Publicat acum 21 ore şi 5 minute
Propunere radicală a lui Pleşoianu
Publicat acum 19 ore şi 20 minute
Simona Halep merge mai departe
Publicat acum 13 ore şi 58 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 29 minute