Schauble vrea să-i fie retrase anumite puteri fundamentale Comisiei Europene

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble vrea să-i fie retrase anumite puteri Comisiei Europene (CE), potrivit unui ziar german, ceea ce Ministerul Finanţelor a dezminţit, afirmând că acesta pleda doar un „echilibru corect”, relatează Deutsche Welle în pagina electronică, scrie Bursa.

Schäuble doreşte ca organismului executiv al Uniunii Europene (UE) – Comisia Europană (CE) – să-i fie retrase unele dintre domeniile fundamentale de responsabilitate – precum controlul juridic al pieţei interne a UE – scria Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) în ediţia de joi.

FAZ citează diplomaţi de la Bruxelles afirmând că, într-o reuniune a miniştrilor Finanţelor UE de acum două săptămâni, Schäuble a îndemnat statele membre UE să discute rapid despre modul în care ar putea CE să-şi îndeplinească funcţiile iniţiale, care includ monitorizarea competiţiei în cadrul Uniunii.

El s-a declarat îngrijorat de faptul că o sporire a activităţlor politice ale organismului l-au făcut incapabil să-şi îndeplinească funcţia de a veghea la corecta implementare a tratatelor europene, potrivit publicaţiei.

Ziarul mai scrie că ministrul german a propus să se creeze noi organe – independente politic – pentru a prelua sarcinile legate de supraveghere, având în vedere sporirea activităţii politice a Comisiei, care a devenit, în opinia sa, un adevărat „Guvern european”.

Potrivit FAZ, Schäuble apreciază că preşedintele CE Jean-Claude Juncker a depăşit mandatul organismului în cadrul ultimelor negocieri cu privire la noile împrumuturi pentru Grecia.

Ministrul german de Finanţe a declarat, în mai multe rânduri, că CE nu a fost împuternicită să negocieze cu privire la împrumuturile Greciei şi că aceasta este sarcina Eurogrupului – alcătuit din miniştri de Finanţe – ca reprezentant al creditorilor europeni, scrie FAZ.

Schäuble a fost criticat dur în timpul ultimelor negocieri cu privire la cel de-al treilea plan de salvare al Greciei, din cauza propunerii sale ca Grecia să părăsească temporar zona euro. Juncker, pe de altă parte, a subliniat adesea că el vrea să conducă o „Comisie politică”.

Ministerul german al Finanţelor a dezminţit informaţiile FAZ, afirmând că Schäuble s-a gândit doar că este „important pentru Comisie ca ea să găsească echilibrul corect între funcţiile ei politice şi rolul ei de gardian al tratatelor”. Acest lucru nu are nimic a face cu o „dezresponsabilizare a Comisiei”, apreciază ministerul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.